ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Η καρατόμηση ενός σπουδαίου αξιωματικού

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Μπορεί να φώτα της δημοσιότητας να έπεσαν πάνω στον κ. Μανώλη Σφακιανάκη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος,
η καρατόμηση όμως ενός σπουδαίου αξιωματικού και με πραγματικές περγαμηνές στην πρώτη γραμμή εξιχνίασης των πιο περίπλοκων υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονται τα βαριά ονόματα της παρανομίας, προκαλεί πολλά ερωτηματικά.

Ο λόγος για τον κ. Σταύρο Σταυρόπουλο.

«Πανηγυρίζει ο Κορυδαλλός από την επιλογή της ηγεσίας της λεωφόρου Κατεχάκη να απομακρυνθεί από την ΕΛ.ΑΣ ο αξιωματικός κ. Σταύρος Σταυρόπουλος-θα γράψει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος στο ΒΗΜΑ.

Πρόκειται για ένα πλήγμα στις υπηρεσίες ασφαλείας αφού ο κ. Σταυρόπουλος ήταν επί σειρά ετών υπεύθυνος για τη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος, εξιχνίασε δεκάδες ανθρωποκτονίες και υποθέσεις απαγωγών. Γι αυτό και είχε στοχευθεί από πολλούς βαρυποινίτες. Επιπλέον είχε διατελέσει προϊσταμενος της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων και είχε ασχοληθεί με σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς που είχαν ενοχλήσει ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς.

Η επιλογή της αποστρατείας του κ. Σταυρόπουλου δημιουργεί τεράστιο κενό, αναστατώνει και απογοητεύει όλους μας. Επικράτησαν άλλου είδους κριτήρια και πρέπει να επισημανθεί ότι αυτές τις μεθοδεύσεις και άνωθεν υποδείξεις αποδέχθηκε τμήμα της νέας ηγεσίας του Σώματος. Οι αστυνομικοί όσον αφορά τον κ. Σταυρόπουλο μιλούν για μία επιλογή με «εξωυπηρεσιακά» κριτήρια, καθότι εναντίον του είχαν στραφεί αξιωματικοί που είχαν ενοχληθεί από τις έρευνές του στους «αδιάφθορους» και είχαν προχωρήσει σε παρεμβάσεις στην πολιτική ηγεσία της Κατεχάκη. 
Ακόμη μιλούν για «πείσμα» πολιτικών προσώπων που έσπευσαν να ζητήσουν την απομάκρυνση του κ. Σταυρόπουλου από τις Εσωτερικές Υποθέσεις με επίκληση ότι είχε.. «μειωμένη δραστηριότητα», ενώ φαίνεται να προσμετρήθηκε ότι δεν είχε καμμιά σχέση με τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ και ανήκε σε άλλον πολιτικό χώρο».
Επίμονος και ταγμένος στην εξιχνίαση των εγκλημάτων

Τον Νοέμβριο του 1995 ο Κωνσταντίνος Ζούλας στην Καθημερινή θα παρουσιάσει την εντυπωσιακή διαδρομή ενός μεθοδικού και ικανού αξιωματικού μέσα από τις υποθέσεις που εξιχνίαζε.

«Είμαστε φορείς του έιτζ. Αν δεν πληρώσετε, θα μεταδώσουμε τον ιό στον γιο σας». Σεπτέμβριος του 1995, και πρώτο θέμα σε όλο τον Τύπο είναι μια πρωτοφανής, για την εποχή, απαγωγή ενός 11χρονου παιδιού από την Ανάβυσσο. Οι δράστες ζητούν το αστρονομικό ποσό των 40 εκατ. δραχμών, ξέροντας ότι η οικογένεια του παιδιού είχε κερδίσει το ΛΟΤΤΟ, στέλνοντας στους γονείς του τη φρικιαστική απειλή του προλόγου.

Την υπόθεση αναλαμβάνει ένας νέος τότε αξιωματικός. Επιλέγει να εγκατασταθεί, κρυφά από τους δημοσιογράφους, στο σπίτι της οικογένειας, για να είναι παρών σε όλες τις επαφές των απαγωγέων με τους γονείς. Περνούν αρκετές μέρες και, ύστερα από αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις, οι απαγωγείς παραδίδουν το παιδί και οι γονείς καταβάλλουν τα λύτρα. 40 εκατ. δραχμές. Ο αξιωματικός εξακολουθεί, όμως, να μένει μυστικά στο σπίτι της οικογένειας. Θέλει να αντλήσει από το παιδί όσες περισσότερες πληροφορίες γινόταν. Ο 11χρονος δεν μπορούσε να πει πολλά γιατί του είχαν συνεχώς δεμένα τα μάτια. Θυμόταν, όμως, μία λεπτομέρεια. Οτι το σπίτι που τον οδήγησαν είχε 11 σκαλοπάτια και το έδαφος της αυλής ήταν μάλλον χωμάτινο. Ο μικρός είπε επίσης ότι μεσολάβησε περίπου μισή ώρα με το αυτοκίνητο των απαγωγέων, μέχρι τη στιγμή που τον απελευθέρωσαν από το σπίτι που τον κρατούσαν.

Ο νεαρός αξιωματικός βάζει στοίχημα με τον εαυτό του να βρει τους απαγωγείς. Υπολογίζει και σχεδιάζει στον χάρτη της Ανατολικής Αττικής μια ακτίνα μισής ώρας με το αυτοκίνητο από το σημείο της απελευθέρωσης.
Στη συνέχεια, προσποιούμενος τον υποψήφιο ενοικιαστή, αρχίζει γειτονιά προς γειτονιά, να ερευνά σε έναν νοητό κύκλο μια τεράστια περιοχή, καταγράφοντας όλα τα σπίτια που είχαν 11 σκαλιά και χωμάτινο έδαφος. Ύστερα από 70 μέρες λύνει τον γρίφο, καθώς ρωτώντας για ένα σπίτι που του φάνηκε ύποπτο, άκουσε κάποιον γείτονα να λέει παρεμπιπτόντως ότι ιδιοκτήτης είναι μια κυρία που, «αν θυμάστε, είναι θεία του παιδιού που είχε απαχθεί πριν από δύο μήνες». Ο αξιωματικός δεν χρειάστηκε κάποιο άλλο στοιχείο. Ύστερα από εξαντλητικές ανακρίσεις, οδηγεί τους δράστες (ένας εκ των οποίων ήταν συγγενής του παιδιού) στη Δικαιοσύνη και τα λύτρα επιστρέφονται.

«Εμείς εδώ δεν ξεχνάμε»

Ο νέος αυτός αξιωματικός ήταν ο Σταύρος Σταυρόπουλος, που αποπέμφθηκε χθες από τη θέση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας. Κι αν υπάρχει ένας λόγος που επέλεξα να διηγηθώ μία από τις πρώτες επιτυχίες του, είναι για να καταλάβετε αυτό που ξέρει εδώ και πολλά χρόνια όλη η αστυνομία. Οτι πρόκειται για έναν σπάνιο αξιωματικό, επίμονο, μεθοδικό και κυρίως ταγμένο στην εξιχνίαση των εγκλημάτων και κάθε είδους παρανομίας. «Εμείς εδώ δεν ξεχνάμε» είναι το μότο του, γιατί σε όλη την πορεία του πίστευε ότι δεν νοείται να μπαίνουν στο αρχείο ανεξιχνίαστες εγκληματικές ενέργειες.

Ο ίδιος δεν μιλάει σχεδόν ποτέ για υποθέσεις που έχει εξιχνιάσει και, όταν το κάνει, λόγω της σπάνιας σεμνότητάς του, ουδέποτε τις παρουσιάζει ως επιτυχίες του. Ετσι αντιλαμβάνεται τη δουλειά του. Για να συνειδητοποιήσει, ωστόσο, κανείς τι εστί Σταυρόπουλος, αρκεί να τονισθεί ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο όπου δεν υπάρχει καμία ανεξιχνίαστη απαγωγή. Στις επιτυχίες του εξαιρετικού αυτού αξιωματικού, τα πολλά χρόνια που διετέλεσε επικεφαλής του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών της ΕΛ.ΑΣ., εγγράφονται επίσης δεκάδες συλλήψεις γνωστών και αγνώστων κακοποιών, όπως του Αλκέτ Ριζάι, του Βασ. Παλαιοκώστα, των απαγωγέων του Παναγόπουλου και πιο πρόσφατα του Πακιστανού που είχε βιάσει και κακοποιήσει τη 16χρονη Μυρτώ στην Πάρο.
Ενδεικτικό του ανδρός είναι, τέλος, ότι ως επικεφαλής στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων στην ΕΛ.ΑΣ. έστειλε στον εισαγγελέα περισσότερες από 300 ύποπτες υποθέσεις στις οποίες ήταν αναμεμειγμένοι επίορκοι συνάδελφοί του, αλλά και εφοριακοί, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και γενικώς μεγαλόσχημοι που εμπλέκονταν σε σκάνδαλα.

ΥΓ. Οφείλεται μια διευκρίνιση σε όσους βρήκαν τις παραπάνω γραμμές υπερβολικά θετικές για τον Σταυρόπουλο. Έτυχε να τον γνωρίσω τυχαία προ τριετίας σε μια εκδήλωση. Μιλήσαμε αρκετή ώρα και έφυγα πραγματικά αισιόδοξος για το γεγονός ότι η αστυνομία έχει τέτοιους ανθρώπους στις τάξεις της. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, όμως, είμαι εξαιρετικά ανήσυχος από χθες που έμαθα ότι αποπέμπεται από την τόσο κρίσιμη θέση που κατείχε. Και πολύ περισσότερο, όταν η κυβέρνηση δεν έκρινε καν σκόπιμο να επικαλεστεί, έστω προσχηματικά, έναν λόγο για την αποπομπή του.


Κυνηγός δολοφόνων
Kατάφερε να συλλάβει τον μανιακό της Πάρου μέσα σε λιγότερο από δέκα ημέρες, όταν οι συνάδελφοί του στις Κυκλάδες μιλούσαν απλώς για ατύχημα, σημειώνουν στο ρεπορτάζ τους για τον Σταύρο Σταυρόπουλο ο Δημήτρης Πόπωτας και η Αρια Καλύβα στο “Πρώτο Θέμα”, τον Αύγουστο του 2012.


Εχει εξιχνιάσει όλες τις απαγωγές που του έχουν ανατεθεί, με κορυφαία εκέινη του εφοπλιστή Παναγόπουλου, ενώ διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά διαλεύκανσης ανθρωποκτονιών στον κόσμο. Η Καμόρα των ελληνικών φυλακών τού «σφράγισε» συμβόλαιο θανάτου 150
0.00 ευρώ, κίνηση που καταγράφεται για πρώτη φορά στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά. Ωστόσο πριν προλάβουν να περάσουν στο τελικό μέρος του μαφιόζικου σχεδίου, ο ίδιος αξιωματικός τούς τύλιξε σε μια κόλλα χαρτί και τους ξαναέστειλε πίσω από τα κάγκελα.

Είναι ο κ. Σταύρος Σταυρόπουλος, προϊστάμενος του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής και ο άνθρωπος που μαζί με την ομάδα του «ευθύνεται» για πολλές επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας.
 Η μεθοδολογία του στηρίζεται στη λογική «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τον φέρνει κάποιες φορές σε αντιπαράθεση με συναδέλφους του, δικηγόρους ακόμη και δικαστικούς.
 Μόνο τα τελευταία χρόνια, ο σύγχρονος αστυνόμος Μπέκας έχει καταφέρει να λύσει τον γρίφο σε πολύκροτες υποθέσεις, όπως εκείνη της δολοφονίας του ηθοποιού Νίκου Σεργιανόπουλου, να εντοπίσει και να συλλάβει τον «φαντομά» Βασίλη Παλαιοκώστα μετά την πρώτη απόδρασή του με ελικόπτερο από τις Φυλακές Κορυδαλλού καθώς και τον Αλβανό δραπέτη Αλκέτ Ριζάι.

 Είναι ο ίδιος άνθρωπος που συνέλαβε τον Αφγανό μαχαιροβγάλτη που δολοφόνησε τον οικογενειάρχη Μανώλη Καντάρη για να του αρπάξει την κάμερα που κουβαλούσε για να τραβήξει το νεογέννητο παιδί του, αλλά και τον Γεωργιανό ληστή-δολοφόνο που τρύπωσε στο σπίτι της ηλικιωμένης Αγγελικής Καρποδίνη στη Φιλοθέη και τη γρονθοκόπησε μέχρι θανάτου για μια χούφτα ευρώ.

Ακόμη, είναι αυτός που πέρασε χειροπέδες στους δολοφόνους των δύο παιδιών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στου Ρέντη. Και όλα αυτά παρότι στην πρώτη μεγάλη υπόθεση που εξιχνίασε μπήκε στο στόχαστρο των συλληφθέντων. Πριν ακριβώς από 20 χρόνια πήρε μέρος στη μάχη στο Πόρτο Γερμενό, όταν εξαρθρώθηκε το συνδικάτο του εγκλήματος και συνελήφθησαν ο Αντώνης Δίπλας και ο Βασίλης Καλτσάς. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που μπήκε στο μάτι των μαφιόζικων ομάδων.

Ο αστυνομικός υποδιευθυντής Σταύρος Σταυρόπουλος δεν είναι ένας τυχαίος αξιωματικός. Οι χαρακτηρισμοί που τον συνοδεύουν είναι: μεθοδικός, σκληρός, αδιάφθορος, αλλά και σε πολλές περιπτώ
σεις αγύριστο κεφάλι και δύστροπος

Αυτός και η ομάδα του κρύβονται πίσω από όλες τις μεγάλες υποθέσεις και αργά ή γρήγορα καταφέρνει να λύσει τον γρίφο. Ωστόσο δεν λείπουν και οι φωνές που λένε πως σε πολλές περιπτώσεις δείχνει να ξεπερνά τα όρια με κάποιες από τις ανορθόδοξες μεθόδους που χρησιμοποιεί. 
Μπήκε στο Σώμα στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και το 1991, μόλις αποφοίτησε από τη Σχολή Υπαστυνόμων, τοποθετήθηκε στο Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής. Ετσι, δεν αναλώθηκε σε άσκοπες μετακινήσεις γυρνώντας από υπηρεσία σε υπηρεσία, με ένα διάλειμμα το 1999, όταν ο τότε προϊστάμενός του και μετέπειτα αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Βασίλης Τσιατούρας τον πήρε μαζί του για να στελεχώσει το νεοσύστατο τμήμα των Εσωτερικών Υποθέσεων. 
Τους δύο άνδρες ενώνει δυνατή φιλία πολλών χρόνων αλλά και η κοινή τους καταγωγή, μια και προέρχονται και οι δύο από την Ηπειρο.

Οσοι συναντούν καθημερινά τον προϊστάμενο του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής στους διαδρόμους της ΓΑΔΑ λένε πως δεν θυμίζει σε τίποτα τον κλασικό, παλιομοδίτη ασφαλίτη με την καμπαρντίνα, τα βαριά τσιγάρα, το άγριο βλέμμα που μιλά απότομα και φωνάζει

Ο συγκεκριμένος αξιωματικός δεν καπνίζει, δεν χάνει την ψυχραιμία του και φορά κοστούμι και γραβάτα. Αν και σχεδόν πάντα ανέκφραστος, ευγενικά ψυχρός, πολλές φορές ειρωνικός, όσοι τον ξέρουν καλά λένε πως μέσα του βράζει.

Για να βγάλει μια δουλειά είναι ικανός να φτάσει στα άκρα. Χρησιμοποιεί τους πάντες και τα πάντα δίνοντας ακόμη και παραπλανητικές πληροφορίες στον Τύπο για να θολώσει τα νερά και να συλλάβει τον δράστη. Γι’ αυτό και όλοι κάνουν λόγο για έναν αντιδημοσιογραφικό αξιωματικό, που δεν δίνει συνεντεύξεις και δεν θέλει να ασχολείται κανείς μαζί του. Είναι τέτοια δε η αποστροφή του για τα φώτα της δημοσιότητας ώστε δεν εμφανίζεται ποτέ στην τηλεόραση ακόμα και όταν παρουσιάζονται μεγάλες υποθέσεις που ο ίδιος έχει εξιχνιάσει.
Στα καθαρά επιχειρησιακά σχέδια, ο συγκεκριμένος αξιωματικός δίνει μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια και χρησιμοποιεί στο έπακρον την τεχνολογία. Δεν είναι μόνο η περίπτωση με το συνδικάτο του εγκλήματος όπου επιστράτευσε τους υπερ-κοριούς της ΕΥΠ για να ξεδοντιάσει τη μαφιόζικη συμμορία, αλλά και εκείνες της πρώτης απόδρασης με ελικόπτερο των Παλαιοκώστα – Ριζάι και της δολοφονίας Σεργιανόπουλου, όπου και πάλι χρησιμοποίησε όλες τις δυνατότητες που του παρέχει η τεχνολογία.

Φυσικά, τίποτε από αυτά δεν θα μπορούσε να καταφέρει χωρίς τη συνδρομή της ομάδας του, των 40-45 ατόμων που χειρίζονται μαζί του δύσκολες υποθέσεις. Οπως συνηθίζει να λέει ο ίδιος σε συναδέλφους του, πρόκειται για παιδιά με πτυχία και μεταπτυχιακά στο εξωτερικό, ακόμη και από τις σχολές του FBI, που μπαίνουν στην υπηρεσία με όρεξη να… κολυμπήσουν στα βαθιά. 
Οι νεαροί αστυνομικοί δεν μοιάζουν σε τίποτα με τους κλασικούς ασφαλίτες με την «μπατσίστικη» πρωτόγονη νοοτροπία. Είναι άτομα έξυπνα και… κυριλέ, που χρησιμοποιούν το μυαλό για να λύσουν το αίνιγμα και έχουν ως απώτερο σκοπό την απόδοση δικαιοσύνης. πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template