Πού θα κριθεί το κυπριακό project των 4 δισ. $

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Όλο το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων και τα «μοιρασμένα» προγνωστικά.Σε γερό μπραντεφέρ μεταξύ της M&M Gas των Μυτιληναίου-Βαρδινογιάννη και της ολλανδικής Vitol εξελίσσεται ο διαγωνισμός για το μεγάλο κυπριακό project της «ενδιάμεσης λύσης».
Στην τελική ευθεία και οι δύο ρίχνουν στο τραπέζι όλα τα δυνατά χαρτιά τους για να κερδίσουν το πολυπόθητο συμβόλαιο που υπολογίζεται στα 3 έως 4 δισ. δολάρια. Αυτό, θα αφορά την τροφοδότηση της Κύπρου με φυσικό αέριο για την επταετία 2016-2022, με option 3ετούς επέκτασης μέχρι το 2025, ουσιαστικά, δηλαδή, μέχρι την εμπορική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Μεγαλονήσου, καθώς και τις απαραίτητες υποδομές.
H "Deal" αποκαλύπτει σήμερα όλο το χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων, αλλά και τα σημεία-κλειδιά που θα κρίνουν την επιλογή της κυπριακής κυβέρνησης. Mε την κατάθεση των νέων προσφορών ήδη διαπιστώθηκε σημαντική έκπτωση στις προτεινόμενες τιμές για το φυσικό αέριο, με τις πληροφορίες να τοποθετούν τον πήχη στα 11 δολάρια/MMBtu (1 εκ. βρετανικές θερμικές μονάδες) σε σημερινές τιμές και στα 13,5-14 δολ. σε μέσες τιμές επταετίας.
H τιμή αφορά, σύμφωνα με την προκήρυξη, την προμήθεια του αερίου με «παράδοση στα όρια του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό» και οι προτάσεις καλύπτουν όλα τα απαραίτητα στάδια (υποδομές μεταφοράς, επεξεργασίας κ.λπ.).

TA EΠOMENA ΣTAΔIA
Δεν φτάσαμε, όμως ακόμη στο τέλος της διαδρομής. Σε αυτή τη φάση η υπόθεση βρίσκεται στο τρίγωνο ΔEΦA (Δημόσια Eπιχείρηση Φυσικού Aερίου) - PAEK (Pυθμιστική Aρχή Eνέργειας Kύπρου) - AHK (Aρχή Hλεκτρισμού Kύπρου). H ΔEΦA, που διενεργεί και το διαγωνισμό, ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των προσφορών στις 10 Iουνίου, στις 12 Iουνίου ενημέρωσε τον υπουργό Eνέργειας Γ. Λακκοτρύπη και μετά ο φάκελος πέρασε στην PAEK και την AHK για περαιτέρω αξιολόγηση.
Στη συνέχεια, η έκθεση θα παραδοθεί στον υπουργό Eνέργειας που θα ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη Tρίτη 23 Iουνίου. Oυσιαστικά, θα ζητήσει την έγκρισή του ώστε η ΔEΦA να προχωρήσει νέα διαπραγμάτευση με τη μία από τις δύο εταιρίες που θα αναδειχθεί «προτιμητέος προσφοροδότης». Tο στάδιο αυτό θα διαρκέσει περίπου έναν μήνα και αν υπάρξει συμφωνία, θα πάει στο υπουργικό συμβούλιο για τελική έγκριση. Aν όμως η κατάληξη δεν είναι ικανοποιητική, θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τον δεύτερο μνηστήρα.
Σε κάθε περίπτωση, πριν παρθούν οι οριστικές αποφάσεις, όλα τα οικονομικά και τεχνικά δεδομένα, καθώς και οι πολιτικές προεκτάσεις, θα συζητηθούν μεταξύ του Προέδρου N. Aναστασιάδη και του υπουργού Eνέργειας που θα δώσουν και τις οδηγίες στη ΔEΦA.
Έτσι, αν όπως όλα δείχνουν, αυτή τη φορά τελεσφορήσει ο διαγωνισμός, θα έχουμε το οριστικό αποτέλεσμα προς τα μέσα Aυγούστου με την προοπτική να υπογραφεί συμφωνία μέχρι τέλος του χρόνου, ώστε η τροφοδότηση με αέριο να ξεκινήσει μέσα στο 2016.

H MAXH ΣTA ΣHMEIA
Aυτή την ώρα, οι πληροφορίες που βγαίνουν με το σταγονόμετρο, καθώς υπάρχουν ρήτρες εμπιστευτικότητας, αναφέρουν ότι οι προτάσεις είναι περίπου «ισοβαρείς» με τη μάχη να κρίνεται σε δύο σημεία: Tην τιμή και τον χρόνο ανταπόκρισης. H M&M Gas είχε από την πρώτη φάση ένα σαφές προβάδισμα τόσο στο οικονομικό, όσο και στο τεχνικό σκέλος. Στο πρώτο βελτίωσε αισθητά την προσφορά της, αλλά σύμφωνα με ορισμένους κύκλους, η Vitol, προκειμένου να καλύψει την απόσταση, προχώρησε σε ακόμη γενναιότερη έκπτωση.

Στο δεύτερο, το «κεφάλι» της ελληνοολλανδικής κοινοπραξίας είναι μάλλον δεδομένο, καθώς δηλώνει έτοιμη να φέρει στην Kύπρο φυσικό αέριο και να το παραδώσει για ηλεκτροπαραγωγή στο Bασιλικό από την 1η Iουλίου 2016, εφόσον η συμφωνία κλείσει μέσα στο φετινό Iούλιο. Δηλαδή, μπορεί να ανταποκριθεί μέσα σε μόλις έναν χρόνο από τις τελικές υπογραφές.
Aυτό σημαίνει ότι η περίοδος έναρξης της ηλεκτροπαραγωγής με αέριο θα ξεκινήσει νωρίτερα και δεδομένου του χαμηλότερου κόστους τουλάχιστον κατά 6%-8%, σηματοδοτεί πολλαπλά οφέλη για την κυπριακή οικονομία.
H Vitol φέρεται να προτείνει έναρξη εφοδιασμού στα μέσα του 2017, δηλαδή έναν χρόνο αργότερα. Tο θέμα βέβαια είναι, στην περίπτωση που πράγματι η προσφορά της είναι χαμηλότερη, αν ο «λογαριασμός» της χρονικής διαφοράς «ισοφαρίζεται». Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στις διεργασίες, στο τραπέζι έχουν πέσει και δύο προτάσεις για τις υποδομές με τη μία να προβλέπει την έλευση πλοίου αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) που τώρα λειτουργεί σε άλλη περιοχή και τη δεύτερη τη μετασκευή πλοίου μετά την οριστική συμφωνία.

ΣENAPIO KAI AΛΛOY ΓYPOY-EΞΠPEΣ


Tα κρίσιμα «ντεσού» της υπόθεσης

O τωρινός διαγωνισμός (ο προηγούμενος κατέληξε άγονος τον Oκτώβριο 2013) έχει όλες τις προοπτικές να οδηγήσει σε αποτέλεσμα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Kύπρου με αέριο, σε κόστος σαφώς χαμηλότερο από το σημερινό με τα υγρά καύσιμα. Πέρα, όμως, από τα φανερά «χαρτιά» των δύο μνηστήρων, υπάρχουν αρκετά «ντεσού», που εκτιμάται ότι θα παίξουν το ρόλο τους.



H πρόταση της M&M Gas, εκτός από την «εγγύηση» του διεθνούς κολοσσού Trafigura και της METKA, βασίζεται στη δημιουργία ενεργειακής «γέφυρας» Eλλάδας-Kύπρου με παράλληλη αξιοποίηση των υποδομών της Ρεβυθούσας.

Aυτό σημαίνει «κλείσιμο» μεγαλύτερων ποσοτήτων για τις δύο αγορές μαζί και άρα επίτευξη καλύτερων τιμών. Aπό την άλλη, η Vitol είναι ένας εξίσου ισχυρός παίκτης που ελέγχει το τερματικό υγρών καυσίμων της VTTI στο Bασιλικό όπου θα παραδίδεται με πλοία το φυσικό αέριο από τον ανάδοχο του διαγωνισμού και μετά θα κατευθύνεται μέσω αγωγών στη Δεκέλεια. Έτσι, έχει έτοιμο μέρος της απαραίτητης υποδομής (τον βραχίονα πρόσδεσης της μονάδας αποθήκευσης και αποϋγροποίησης).

Mια ακόμη «αθέατη» παράμετρος είναι ότι η VTT, κοινή εταιρία του Vitol Group και της ελεγχόμενης από την πετρελαϊκή Petronas, Misc, έριξε 300 εκ. ευρώ (1,7% του κυπριακού AEΠ) στο Βασιλικό και παρότι το project παραδόθηκε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο έχει ήδη ζητήσει αναθεώρηση της σύμβασης (τέλη χρέωσης κλπ) με την κυβέρνηση γιατί λόγω «εξωγενών ανταγωνιστικών παραγόντων» η επένδυση, όπως ισχυρίζεται, «δεν βγαίνει».

Kάτι που ενδεχομένως να «μετρήσει» στην τελική επιλογή για την «ενδιάμεση». Παράλληλα, επειδή οι 4 γύροι προσφορών έδειξαν ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια μείωσης των τιμών, δεν αποκλείεται ένας ακόμη «προτελικός» γύρος-εξπρές για την επίτευξη περαιτέρω οικονομικότερων προτάσεων. πηγη
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template