ΘΥΜΑΤΑ ΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ: Βουλιάζουν τις εταιρείες τους αλλα τα bonus..bonus!!!

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Ακριβοπληρώνουν τα στελέχη τους, ενώ «βουλιάζουν» σε ζημίες και χρέη $2,5 δισ.
Λεφτά για «χρυσούς» μισθούς και bonus υπάρχουν... Με $4,1 εκ. «προικοδότησαν» συνολικά τα διοικητικά στελέχη τους το 2013, η Genco Shipping του Πήτερ Γεωργιόπουλου και η Eagle Bulk του Σοφοκλή Ζούλα (2,55 εκ. δολ. και 1,55 εκ. δολ. αντίστοιχα), προκαλώντας την έντονη αντίδραση μετόχων και επενδυτών, καθώς και οι δύο εισηγμένες στη Νέα Υόρκη, ήταν γνωστό από πέρυσι πως «παρέπαιαν» οικονομικά.
Τι και αν και οι δύο ναυτιλιακές είναι υπερδανεισμένες με χρέη που υπερβαίνουν αθροιστικά τα $2,5 δισ. με την Genco να έχει ήδη προσφύγει στο Chapter 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα και την Eagle Bulk να θεωρείται πως θα ακολουθήσει την ίδια «ρότα», καθώς σε λίγες ημέρες λήγει η προθεσμία για αναδιάρθρωση των δανείων της (1,1 δισ.)
Τι και αν παρουσιάζουν ζημίες, η μεν Genco 144,9 εκ. δολ. σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του 2012 και η Eagle Bulk 39,3 εκ. δολ. στο εννεάμηνο του 2013.
Τα διοικητικά τους team συνεχίζουν να απολαμβάνουν υψηλές αποδοχές και extra αμοιβές, σύμφωνα με τα έγγραφα που δόθηκαν στις εποπτικές αρχές της αμερικανικής Κεφαλαιαγοράς, παρά το «τσουνάμι» της κρίσης που έχει πλήξει τις δύο εταιρίες.
 Στην Genco μάλιστα, υποστηρίζουν πως το bonus προς τον Πήτερ Γεωργιόπουλο δόθηκε για την συνεισφορά του στην επόμενη ημέρα της εταιρίας και για τον ρόλο του στις συζητήσεις με τους πιστωτές.
Οι αποκαλύψεις για τα bonus έχουν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου σε μερίδα μετόχων και άλλων επενδυτών που κάνουν λόγο για προκλητικές αποδοχές, πόσω μάλλον όταν οι εταιρίες στην ουσία έχουν χρεοκοπήσει ή οδηγούνται προς τα εκεί. Ειδικά στην περίπτωση της Genco, οι αντιδράσεις είναι ακόμη σφοδρότερες, δεδομένου ότι και μόνο από το ότι η εταιρία οδηγήθηκε στο Chapter 11, οι απώλειες για τους μετόχους της είναι συντριπτικές.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις το 6% της αναδιαρθρωμένης εταιρίας θα ελέγχουν οι παλαιοί μέτοχοι και αυτό μόνο εφόσον ασκήσουν τα δικαιώματα 7ετούς διάρκειας που θα λάβουν στα πλαίσια της διαδικασίας. Εξέλιξη που δεν άρεσε σε ορισμένους μετόχους και ειδικά σε αμερικανικά funds όπως τα Aurelius Capital, Och-Ziff Capital, τα οποία προσέφυγαν δικαστικώς.

Η ΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΟΣ...

Στην... τσέπη του ίδιου του προέδρου και ιδρυτή της Genco, Πήτερ Γεωργιόπουλου κατέληξε η «μερίδα του λέοντος» των bonus που δόθηκαν, καθώς έλαβε $1,25 εκ., το ίδιο ποσό με το 2012.
Η συνολική αποζημίωση του Ελληνοαμερικανού εφοπλιστή από τη συγκεκριμένη εταιρία υπολογίζεται κοντά στα $5 εκ. για το 2013 με το μεγαλύτερο μέρος να αντιστοιχεί σε απόκτηση μετοχών αξίας 3,2 εκ. από την «αποσχισμένη» από την Genco, Baltic Trading.
Ο Γεωργιόπουλος δε λαμβάνει μισθό από την Genco, αλλά μία ετήσια αμοιβή, ύψους $500.000 και κάποια extra ποσά, καθώς βρίσκεται στα Δ.Σ. και των δύο εταιριών.
Τα επιχειρήματα φυσικά για τους λόγους που δόθηκαν τα bonus δεν πείθουν πολλούς μετόχους, οι οποίοι κρίνουν το αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από την αίτηση πτώχευσης. «Για ποια επιτυχία» κάνουν λόγο οι ίδιοι, υποστηρίζοντας πως «το Chapter 11 δεν αποφεύχθηκε, ούτε οι ζημίες για τους ίδιους και μάλιστα δημιουργείται κακό προηγούμενο για δυνάμει επενδυτές που εμπιστεύονται ελληνικές εταιρίες για να τοποθετηθούν».

Το δεύτερο μεγαλύτερο bonus των $950.000 έλαβε ο οικονομικός διευθυντής της Genco, John Wobensmith, ενώ ο βασικός του μισθός των $500.000 αυξήθηκε κατά 50.000 από το 2012.
H EAGLE BULK
Αν και ο Σοφοκλής Ζούλας δεν πήρε bonus σε μετρητά το 2012, την περσινή χρονιά «μάζεψε» 600.000 δολ. με την βασική αμοιβή του να ανέρχεται στο ποσό των 900.000 δολ.
Το μεγαλύτερο ποσό από bonus πάντως, δεν το έλαβε ο επικεφαλής της Eagle Bulk, αλλά ο οικονομικός διευθυντής της εταιρίας με έδρα το Μανχάταν, Adir Katzav.
Ο Katzav ενίσχυσε τον... προσωπικό του λογαριασμό με 650.000 δολ. περίπου, σχεδόν διπλασιάζοντας τις βασικές του αποδοχές των 350.000 δολαρίων.
Η συνολική αποζημίωση του Katzav ήταν ίδια με εκείνη του αδελφού του διευθύνοντος συμβούλου της Eagle Bulk, Αλέξη Ζούλα, ο οποίος πρόσθεσε 300.000 δολ. σε μπόνους στην βασική του αμοιβή των 700.000 δολ.
Το «διευθυντήριο» της Eagle Bulk και το 2013 συνέχισε να λαμβάνει από τις μεγαλύτερες αποζημιώσεις σε μετρητά στη ναυτιλιακή βιομηχανία, παρά τις οικονομικές «φουρτούνες» της εταιρίας. Τρεις διευθυντές του ναυτιλιακού ομίλου έλαβαν τουλάχιστον 242.000 δολάρια (το κατώτερο όριο).
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΜΕΝΗ ΤΟΥ ΖΟΥΛΑ
«Μαραθώνιος» συζητήσεων με τους πιστωτές
«Μάχη» με τον χρόνο δίνει στο μεταξύ η Eagle Bulk του Σοφοκλή Ζούλα για να καταλήξει σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης με τους πιστωτές της για δάνεια ύψους 1,1 δισ. δολ. και να αποφύγει το Chapter 11.

Η ναυτιλιακή εταιρία έχει ήδη λάβει δύο φορές πίστωση χρόνου από τους πιστωτές της προκειμένου να βρεθεί μια λύση. Η αρχική ημερομηνία είχε οριστεί για τις 15 Απριλίου, αλλά τελικά η Eagle Bulk πήρε παράταση για το τέλος Απριλίου. Εν συνεχεία της δόθηκε και μία δεύτερη ως τα μέσα Μαΐου, η οποία λήγει από μέρα σε μέρα.
Όπως έχει αποκαλύψει η Tradewinds, αν οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να έρθουν σε συμφωνία ως προς τους όρους της αναδιάρθρωσης μέχρι το deadline που έχει δοθεί, οι πιστωτές έχουν τη δυνατότητα να απαιτήσουν την επίσπευση αποπληρωμής του χρέους.
Και όλα αυτά την ώρα που πολλοί αναλυτές, όπως ο Michael Weber της Wells Fargo Securities, θεωρούν πως η αίτηση πτώχευσης είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα.deal.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template