Η Οικονομία του Καναδά Βασίζεται Πλέον στο Εμπόριο Όπλων

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Φέτος το Φεβρουάριο, η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε με περηφάνια ότι οριστικοποίησε τη «μεγαλύτερη συμφωνία εξαγωγών στην ιστορία της χώρας»: μία συμφωνία ύψους 10-13 δις δολαρίων που θα δημιουργήσει και θα συντηρήσει 3.000 θέσεις εργασίας. Αντιθέτως από ότι ενδεχομένως πιστεύετε, το εμπόρευμα που στέλνουν οι Καναδοί στο εξωτερικό δεν είναι σιρόπι σφενδάμου ή ξυλεία. Είναι ελαφρά θωρακισμένα οχήματα. Ο παραλήπτης; Η Σαουδική Αραβία, η αγαπημένη πρωταθλήτρια όλων στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.
Παρόλο που ο όρος ‘ελαφρά θωρακισμένα οχήματα’ ηχητικά φαίνεται να αντιπροσωπεύει μη-απειλητικά μηχανήματα, στην πραγματικότητα πρόκειται για «αμφίβια οχήματα αναγνώρισης» που συχνά διαθέτουν πολυβόλα. Οι Σαουδάραβες έχουν ήδη χρησιμοποιήσει αυτά τα είδη των οχημάτων για την καταστολή των διαδηλώσεων της Αραβικής Άνοιξης στο Μπαχρέιν, με την ελπίδα να αποτρέψουν κάθε ιρανική εμπλοκή στην περιοχή. Έτσι, η συμφωνία-ρεκόρ πώλησης όπλων του Καναδά παρέχει απλώς ένα σημαντικό πλεονέκτημα στους Σαουδάραβες, οι οποίοι είναι στη μέση μίας ήδη πολύ περίπλοκης και εχθρικής κούρσας εξοπλισμών, σε μία από τις πιο ασταθείς περιοχές του πλανήτη.
Η ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας μέσω της ενίσχυσης της παρουσίας του Καναδά στο εμπόριο όπλων έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ο ακρογωνιαίος λίθος της συντηρητικής πολιτικής στη χώρα. Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες συμφωνίες -ιδιαιτέρως υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων- ήταν η συμφωνία πώλησης όπλων ύψους $80.000 με το βάναυσο καθεστώς του Ουκρανού Γιανούκοβιτς το 2011, που ενεργοποιήθηκε λόγω της άρνησης του πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ να υπογράψει τη συνθήκη-ορόσημο των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο Όπλων (ΑΤΤ) -μία συμφωνία που υπέγραψαν μέχρι και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Πάντως, σε ανάρτηση που χρονολογείται προ επταετίας στη δική της ιστοσελίδα, η καναδική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «υποστηρίζει σθεναρά την ΑΤΤ». Ωστόσο την ίδια ώρα αγνοεί τις φωνές που απαιτούν να τεθεί σε ισχύ η συνθήκη με την οποία είχαν αρχικά συμφωνήσει.

Το θέμα αυτό δεν έχει δημοσιοποιηθεί όσο φυσικά θα έπρεπε, αλλά το NDP μετά την εισβολή στην Κριμαία εξέδωσε μια ανακοίνωση τον περασμένο μήνα ζητώντας από την καναδική κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας και να αναστείλει όλες τις συναλλαγές στο εμπόριο όπλων με τη Ρωσία. Φαίνεται ότι το αίτημα έχει μείνει αναπάντητο.
Έχοντας χάσει σχεδόν 46.000 θέσεις εργασίας μόνο τον Δεκέμβριο του 2013, είναι σαφές ότι οι Καναδοί έχουν ανάγκη να εργαστούν. Οπότε ίσως να μην έπρεπε να το πολυψάχνουμε. Εξάλλου, οι νέες θέσεις εργασίας από κάπου πρέπει να έρθουν και σίγουρα δεν θα έρθουν από το δημόσιο τομέα. Θα μπορούσαν να προκύψουν κι από την πώληση όπλων σε ένα από τα πιο βάναυσα καταπιεστικά καθεστώτα στον κόσμο, έτσι δεν είναι;
Αυτή η στρατηγική φαίνεται ακόμα πιο υποκριτική εάν ρίξει κανείς μια ματιά σε άλλες θέσεις των Συντηρητικών και των φίλων τους. Το ίδρυμα άσκησης πίεσης Ethical Oil που ίδρυσε ο Alykhan Velshi, πρώην διευθυντής επικοινωνίας των Συντηρητικών, συνεχώς προσπαθεί να κατευνάσει την ανησυχία των Καναδών σχετικά με τις άμμους πίσσας μέσω τηλεοπτικών διαφημίσεων που υποστηρίζουν ότι το καναδικό πετρέλαιο είναι το μικρότερο από τα δυο κακά, όταν συγκρίνεται με το πετρέλαιο που παράγεται στη Σαουδική Αραβία. Αυτές οι διαφημίσεις επιτίθενται άγρια στους Σαουδάραβες για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου ακόμα αισθάνεται σίγουρος για την απόφαση του Καναδά να πουλήσει όπλα στην κυβέρνηση τους. Όπως ανέφερε ο ιστότοπος Canada.com, ο εκπρόσωπος του υπουργού επέμεινε ότι ο Καναδάς «αξιολογεί αυστηρά όλες τις εξαγωγές στρατιωτικών αγαθών και τεχνολογίας ανά περίπτωση» προσθέτοντας ότι οι συμφωνίες παίρνουν το πράσινο φως μόνο «εάν αυτές οι εξαγωγές συνάδουν με την εξωτερική κι αμυντική πολιτική του Καναδά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
vice.com
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template