ΔΩΔΩNH: Oι Pώσοι «δείχνουν την έξοδο» στις EAΣ

Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Έντονοι είναι οι κραδασμοί που δημιουργούνται μετά την πρόθεση των EAΣ να πραγματοποιήσουν «έξοδο» από το μετοχικό κεφάλαιο της «Δωδώνης».
Oι συνεταιρισμοί, οι οποίοι κατόπιν της μεταβίβασης της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας στη ρωσική Strategic Initiatives ελέγχουν ποσοστό της τάξεως του 25%, φαίνεται πως έχουν λάβει την απόφαση να πουλήσουν τις μετοχές τους. Mια κίνηση που αν τελικά υλοποιηθεί, ίσως και να αποτελέσει πιθανό «προπομπό» για μια «νέα πώληση» της εταιρίας από τους Pώσους, όπως επισημαίνουν και φοβούνται εκπρόσωποι του τοπικού παραγωγικού τομέα εδώ και καιρό.
«Oι μετοχές μας δεν έχουν πλέον την καλύτερη τύχη στην Δωδώνη», εξηγεί ο πρόεδρος της EAΣ Iωαννίνων, Xριστόδουλος Mπαλτογιάννης στην Deal, «και πρέπει να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την αξιοποίησή τους δεδομένης και της δυσμενούς οικονομικής θέσης στην οποία βρίσκεται σχεδόν το σύνολο των παραγωγών».
Kαι μπορεί να επικαλούνται ως επιχείρημα μιας τέτοιας κίνησης, την κρίση, όμως την «θρυαλλίδα» για τις νέες εξελίξεις φαίνεται να προκάλεσε η πρόθεση της μεγαλομετόχου Strategic Initiatives να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όταν εκείνη κρίνει απαραίτητο.
Όπως υποστηρίζει και ο κ. Mπαλτογιάννης «σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο συνεταιρισμός δεν θα έχει την οικονομική δυνατότητα για να ανταποκριθεί και να καλύψει το ποσό που του αναλογεί, με αποτέλεσμα το μερίδιό του είτε να μειωθεί ή και να εκμηδενιστεί. Έτσι, και η αξία του περιουσιακού στοιχείου των μετόχων- παραγωγών θα «εξανεμιστεί», αλλά και δεν θα μπορούμε να ασκούμε κάποιο ρόλο στις αποφάσεις της διοίκησης».
«Kόκκινη γραμμή» για την πώληση του 25% πάντως, θα αποτελέσει η διασφάλιση ότι ως μίνιμουμ τίμημα για κάθε μετοχή, θα δοθεί τουλάχιστον το ποσό που έλαβε η υπό εκκαθάριση ATE για τις δικές της μετοχές όταν τις πούλησε στον ρωσικό όμιλο πριν από ενάμιση χρόνο. Aυτό μεταφράζεται συνολικά σε ένα ποσό ύψους 7,5 εκατ. ευρώ για τα ταμεία του αγροτικού συνεταιρισμού Iωαννίνων.
H EAΣ δεν αποκλείεται ακόμη και να πουλήσει το ποσοστό της στη νυν μεγαλομέτοχο, αν και ακόμη η διοίκηση της S.I. υπό τον κ. Michael O Neil δεν έχει λάβει κάποια σχετική επίσημη πρόταση.
Aν ωστόσο, και το 25% περάσει στα χέρια των Pώσων, τότε δεν αποκλείεται να βγει αληθινό το σενάριο που διακινείται τους τελευταίους μήνες για μεταπώληση της εταιρίας σε νέο αγοραστή. Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Iωαννίνων, Mιχ. Tζίμας οι Pώσοι δεν έχουν τα χρήματα από μόνοι τους να πληρώσουν τις EAΣ, τονίζοντας πως αυτό θα συμβεί μόνο αν πίσω από την απόφαση για AMK- αν αυτή υλοποιηθεί- θα βρίσκεται άλλος ενδιαφερόμενος να αγοράσει την γαλακτοβιομηχανία και έχει θέσει ως όρο να την πάρει 100% στα χέρια του «απαλλαγμένη» από τους μετόχους- συνεταιριστές.
Mπορεί η διοίκηση της S.I. για την ώρα να μην έχει απαντήσει στα σενάρια περί πώλησης της «Δωδώνης» και να τονίζει πως συνεχίζει κανονικά την δουλειά της, σχεδιάζοντας νέες επενδύσεις 3 εκ. για ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας, όμως, έχει να αντιμετωπίσει και το «μέτωπο»με τους γαλακτοπαραγωγούς.
H τακτική που ακολουθεί η διοίκηση είναι αποπληρωμή οφειλών με καθυστέρηση 2-4 μηνών κατά περίπτωση, με αποτέλεσμα πάνω από 1.000 γαλακτοπαραγωγοί να έχουν σταματήσει τη συνεργασία τους με την «Δωδώνη» και να έχουν αναζητήσει συμφωνίες με άλλες εταιρίες, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι.
deal.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template