«Σπάει» τα κοντέρ ο Dow Jones με 8 κερδοφόρες συνεδριάσεις - Θετικό κλίμα σε όλους τους δείκτες

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023


Το μεγαλύτερο σε διάρκεια ανοδικό σερί εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια συμπλήρωσε ο δείκτης Dow Jones, με φόντο την συνεχιζόμενη ροή εταιρικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου. Πάντως, συνολικά το κλίμα παρέμεινε και σήμερα θετικό στη Wall Street, με όλους τους επιμέρους δείκτες να καταγράφουν κέρδη.


Στο ταμπλό ο Dow διεύρυνε περαιτέρω τα κέρδη του με νέα άνοδο ύψους 108 μονάδων ή 0,31% φτάνοντας έτσι τις 35.060 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,24% στις 4.565 μονάδες. Μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκε ο Nasdaq, που μάλιστα επανειλημμένως «γύρισε» και σε αρνητικό πρόσημο. Τελικά έκλεισε οριακά σε θετικό έδαφος στο +0,03% στις 14.358 μονάδες.

Για τον βιομηχανικό δείκτη η σημερινή συνεδρίαση είναι η όγδοη συνεχόμενη με κέρδη, που είναι το μεγαλύτερο συνεχόμενο ανοδικό του διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Καθοριστικός παράγοντας για τις επιδόσεις αυτές έχουν παίξει τα εταιρικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου, δεδομένου πως μέχρι τώρα αποδεικνύονται -με κάποιες εξαιρέσεις- ισχυρότερα από το αναμενόμενο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις επιχειρήσεις του δείκτη S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, το 78% έχει καταφέρει να ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών. Αν και η ροή κινείται ακόμη πολύ χαμηλά, δεδομένου πως η σεζόν των ανακοινώσεων έχει λίγες ημέρες που ξεκίνησε με αποτέλεσμα μόλις το 10% των εταιρειών του δείκτη να έχουν δημοσιοποιήσει τις επιδόσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση τα μέχρι τώρα στοιχεία συνηγορούν προς την κατεύθυνση μιας ομαλής προσγείωσης για την οικονομία, που απομακρύνει όχι μόνο το σενάριο μιας ανώμαλης προσγείωσης, αλλά την χειρότερη προοπτική μιας ύφεσης. Σε αυτό, κομβικό ρόλο έπαιξαν τα τελευταία θετικά στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Το γεγονός ότι ο δείκτης υποχωρεί με ταχύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό έχει ενθαρρύνει τους επενδυτές να ελπίζουν πως το οριστικό τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων βρίσκεται πολύ κοντά.


Αν και η αγορά έχει προεξοφλήσει πως η Federal Reserve θα προχωρήσει σε μια ακόμη μετριοπαθή αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της, την επόμενη εβδομάδα, θεωρούνται πλέον υψηλές οι πιθανότητες η αύξηση αυτή να είναι η τελευταία. Αν και πιθανότατα το συμβούλιο δεν θα «ανοίξει» τα χαρτιά του αναφορικά με τις προθέσεις του για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Σε επίπεδο μετοχών, η μετοχή της Carvana ήταν από τους πρωταγωνιστές με άλμα που πλησίασε το 40%, καθώς η εταιρεία διασφάλισε μια πολύ σημαντική συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ύψους 1,2 δισ. δολαρίων χρέους της.


Άλμα της τάξεως του 35% και για την πρεμιέρα της μετοχής της Oddity Tech, μετά τη δημόσια εγγραφή της ανερχόμενης τεχνολογικής, ενώ στις κερδισμένες με κέρδη άνω του 14% βρέθηκε και η μικρή τράπεζα Northern Trust, καθώς ικανοποίησε τους επενδυτές με τα κέρδη που ανακοίνωσε για το τρίμηνο.

Αντοχή επέδειξε και η μετοχή της Goldman Sachs καταφέρνοντας να παραμείνει σε θετικό έδαφος παρά τα απογοητευτικά και κατώτερα των προσδοκιών αποτελέσματα που ανακοίνωσε. Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας μειώθηκαν στα 1,22 δισ. δολάρια ή 3,08 δολάρια ανά μετοχή, καταγράφοντας τεράστια πτώση ύψους 58% σε σχέση με πέρυσι.

Οι Big Tech δέχτηκαν μεγαλύτερες πιέσεις, καθώς αρκετά ονόματα του κλάδου πρόκειται να ανακοινώσουν αποτελέσματα μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της αγοράς, με τους επενδυτές να αγωνιούν για τις επιδόσεις τους. Ανάμεσα τους η Tesla, το Netflix και η IBM.

Πάντως, η Apple κατάφερε να ξεχωρίσει με έστω και μικρά κέρδη, μετά από δημοσίευμα του Bloomberg που αποκάλυψε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης των δικών της εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, που θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τα εργαλεία της OpenAΙ και της Google.

Στις χαμένες με σημαντική πτώση άνω του 13% η μετοχή της Joby Aviation μετά την υποβάθμιση της από την JPMorgan, αλλά και της Omnicom καθώς τα αποτελέσματα της κινήθηκαν κάτω των προβλέψεων.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template