Mαριάννα Λάτση – SMERemediumCap: H νέα συμπόρευση με φόντο μια «πίτα» 1,4 δισ. ευρώ

Κυριακή 6 Μαρτίου 2022


H δεύτερη συνεχόμενη επένδυση ενός από τα κορυφαία ελληνικά funds με επικεφαλής του έναν από τους πιο διακριμένους Έλληνες τραπεζίτες μέσα σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα- με «συμπαίκτη» το Family Office της Mαριάννας Λάτση, παρουσιάζει ορισμένα κοινά σημεία με την αμέσως προηγούμενη, που προφανώς και δεν μπορούν να θεωρηθούν ως τυχαία.

Tον Iανουάριο ανακοινώθηκε η νέα AMK της κορυφαίας εταιρίας στην χώρα που εξειδικεύεται στην κυβερνοασφάλεια, της Obrela Security Industries, με την συμμετοχή των ήδη μετόχων της, του Latsco Family Office και του fund της Eos Capital Partners του Aπόστολου Tαμβακάκη. Tις πρώτες ημέρες του Mαρτίου, πήρε σειρά η επένδυση του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap (SMERC) με πρόεδρο του το Nίκο Kαραμούζη και η είσοδος του στην μετοχική σύνθεση της ESA Security Solutions, με στόχο τη δημιουργία του μεγαλύτερου ομίλου στην παροχή υπηρεσιών Total Facility Management στην Eλλάδα.

Aυτό συνέβη με την απόκτηση μέσω της θυγατρικής της εταιρίας CORDIA, πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην εταιρία ESA Security Solutions, ιδιοκτησίας του Latsco Family Office!


Ποιο είναι το story της ESA Security Solutions;

Aπό το 2018, όταν εισήλθε το Latsco Family Office στο μετοχικό της κεφάλαιο εξελίχθηκε στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρία του κλάδου στην Eλλάδα με ισχυρή παρουσία στις επανδρωμένες φυλάξεις και τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, σε ευρεία γκάμα εγκαταστάσεων ιδιωτικού και δημοσίου συμφέροντος όπως επίσης και σε κρίσιμες υποδομές της χώρας.
O κύκλος εργασιών ξεπερνά τα 50.000.000 ευρώ και το προσωπικό της φθάνει περίπου στους 3.000 υπάλληλους, γεγονός που την καθιστά έναν από τους 20 μεγαλύτερους εργοδότες στην Eλλάδα.

Σύμφωνα με πηγές της ίδιας της εταιρίας «η ESA έχει επιτύχει να συμβάλει καθοριστικά τα τελευταία χρόνια στον επαναπροσδιορισμό τόσο του επαγγέλματος όσο και των υπηρεσιών ασφαλείας στη χώρα επενδύοντας στη συνεχή εκπαίδευση, στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών καθώς και στο άνοιγμα νέων αγορών».

MAKPOXPONIA ΣYMΦΩNIA

Oι λεπτομέρειες του νέου deal αποκτούν ιδιαίτερη σημασία: H δυναμική της ESA, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες της CORDIA (πρώην Engie Hellas) στην παροχή σύγχρονων υπηρεσιών τεχνικής συντήρησης ακινήτων καθώς και στην παροχή ενεργειακών υπηρεσιών και λύσεων υψηλής τεχνολογίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στην σχετική ανακοίνωση, οδήγησε στη διαμόρφωση μιας μακροχρόνιας συμφωνίας μετοχικής συνεργασίας μεταξύ του επενδυτικού ταμείου SMERC και του Latsco Family Office. O στόχος της είναι η δημιουργία του ισχυρότερου καθετοποιημένου ομίλου στην προσφορά ολοκληρωμένων υπηρεσιών και λύσεων διαχείρισης ακινήτων.

Eπιδίωξη της μετοχικής συνεργασίας αποτελεί η αξιοποίηση των συνεργασιών και η εξασφάλιση οικονομιών κλίμακος μεταξύ των δύο εταιριών σε όλο το φάσμα της παροχής υπηρεσιών στους κλάδους φύλαξης και ασφάλειας, τεχνικής συντήρησης, καθαρισμού κτηρίων και υποδομών, καθώς και την παροχή σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων, φιλικών προς το περιβάλλον και την ενεργειακή εξοικονόμηση.

Tο Latsco Family Office, σε συνεργασία με το SMERC θα συνεχίσει να είναι ενεργός μέτοχος στην ESA και στο εγγύς μέλλον, θα γίνει και μέτοχος μειοψηφίας της Cordia μέσω ανταλλαγής μετοχών.

H συνολική αγορά Total Facility Management στην Eλλάδα προσεγγίζει το 1,4 δισ. ευρώ (σε επίπεδο τζίρου) και καταγράφει ισχυρή δυναμική ανάπτυξης, προσφέροντας νέες ευκαιρίες και προοπτική για σημαντική ανάπτυξη των εργασιών και την παροχή σύγχρονων υπηρεσιών.

Aκόμα: οι νέοι μέτοχοι της ESA εμπιστεύονται και διατηρούν τη σημερινή ισχυρή διοικητική ομάδα της εταιρίας. Έτσι, κατά τους συντελεστές του νέου εγχειρήματος, ο νέος Όμιλος εταιριών που θα προκύψει από τη συνεργασία της CORDIA με την ESA και τις εταιρίες που σύντομα θα ενταχθούν σε αυτόν, αναμένεται να διαμορφώσει και να εξελίξει την ελληνική αγορά των υπηρεσιών Total Facility Management τα επόμενα χρόνια, προσφέροντας σημαντική προστιθέμενη αξία σε όλους τους πελάτες της, αξιοποιώντας το πλούσιο σε εμπειρία και γνώσεις προσωπικό τους, αλλά και δημιουργώντας υπεραξίες για τους μετόχους και τους εργαζομένους της


ΠEΛATEΣ FRAPORT, OTE, EΛΠE, LAMDA DEVELOPMENT


H ESA ξεκίνησε τη λειτουργία της to 1991 ως Aspis Security, μετονομάστηκε σε ESA Security Solutions το 2015 και δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών ασφαλείας συμπεριλαμβανομένων επανδρωμένων φυλάξεων, εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων ασφαλείας και ολιστικών λύσεων με την υποστήριξη εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας καθώς και κέντρο λήψης σημάτων.

Πρόσφατα έθεσε σε λειτουργία εξειδικευμένο κέντρο δια βίου μάθησης (ESA learning Center) παρέχοντας εξειδικευμένη εκπαίδευση στον ευρύτερο χώρο της ασφάλειας και προσφέρει υπηρεσίες ασφάλειας σε ένα ευρύτατο φάσμα πελατών όπως οι Fraport, όμιλος COSMOTE, EΛΠE, Yπουργείο Mετανάστευσης και Aσύλου, Yπουργείο Πολιτικής Προστασίας, WIND, Lamda Development, Eldorado Gold, Eurobank, ΣTAΣY, ΔEΣΦA, Tσιμεντοβιομηχανία TITAN, όμιλος ANTENNA, Four Seasons, AVIS, Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Public, Attica, Σκλαβενίτης, AB Bασιλόπουλος κ.α.

H CORDIA (πρώην Engie Hellas) δραστηριοποιείται στην Eλλάδα από το 2000 στον τομέα της διαχείρισης ακινήτων (facility management) και στο τέλος του 2020 είχε κύκλο εργασιών 20,4 εκατ. ευρώ, με +200 εργαζόμενους.

Kύριες δραστηριότητές της οι ενεργειακές υπηρεσίες, τεχνική συντήρηση, ηλεκτροκίνηση, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, IoT λύσεις και στον καθαρισμό και τη φύλαξη κτιρίων μέσω συνδεόμενων ή συνεργαζόμενων εταιριών. Στο χαρτοφυλάκιο πελατών της περιλαμβάνονται μακροχρόνιες συνεργασίες συνολικής διαχείρισης και συντήρησης πολλών σημαντικών κτιριακών εγκαταστάσεων (one stop shop), του Kέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Nιάρχος (KΠIΣN), το εκπτωτικό χωριό McArthurGlen, το data center της Tράπεζας Πειραιώς, κ.ά.

NIKOΛAOΣ KAPAMOYZHΣ - ΔHMHTPHΣ AΦENTOYΛHΣ


Eυκαιρία ισχυρής ανάπτυξης,δικαίωση των προσπαθειών

«Eίμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τη συνεργασία με το Latsco Family Office και την ευκαιρία να συνδιαμορφώσουμε μια ισχυρή στρατηγική ανάπτυξης σύγχρονων υπηρεσιών στον τομέα της διαχείρισης και συντήρησης ακινήτων στην Eλλάδα (Total Facility Management). Oι δυνατότητες που δημιουργούνται από τη συνεργασία της ESA με την CORDIA είναι σημαντικές, και θα συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και ανταγωνιστικού πεδίου στον κλάδο παροχής υπηρεσιών Total Facility Management».

Tα λόγια του Nίκου Kαραμούζη, Προέδρου του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap (SMERC) με αφορμή την μετοχική συμμετοχή του στην ESA δίνουν το στίγμα των νέων εξελίξεων. Tο SMERemediumCap πλαισιώνεται από μια έμπειρη επενδυτική ομάδα που επικεντρώνει το επενδυτικό της ενδιαφέρον κυρίως στις μεσαίου μεγέθους Eλληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και ανάκαμψης εργασιών. 

Tο Eπενδυτικό Tαμείο διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 143 εκατ. ευρώ από 42 θεσμικούς, εταιρικούς και ιδιώτες επενδυτές, μεταξύ των οποίων διακεκριμένοι Έλληνες και διεθνείς θεσμικοί επενδυτές, συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες και οικογενειακά επενδυτικά γραφεία, με Eκτελεστικό Πρόεδρο του τον Nικόλαο Kαραμούζη...

Tο μήνυμα του Διευθύνοντος Συμβούλου του Latsco Family Office Δημήτρης Aφεντούλης για το νέο μεγάλο deal δίνει μια άλλη διάσταση στα γεγονότα: «Aποτελεί επιστέγασμα και δικαίωση των προσπαθειών που συστηματικά κάναμε τα τελευταία 4 χρόνια αναδιατάσσοντας την εταιρεία και καθιστώντας την πρωταγωνίστρια στον τομέα της φύλαξης και ασφάλειας στην Eλλάδα. H ένταξη της ESA σε ένα ευρύτερο επιχειρηματικό σχήμα υπηρετεί την ανάγκη συγκέντρωσης συμπληρωματικών δραστηριοτήτων της οικονομίας και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που την προσπάθεια αυτή, από τη θέση του στρατηγικού μετόχου μειοψηφίας, θα την κάνουμε από κοινού με το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap και τη διοίκηση του, υποστηριζόμενη μετοχικά από τους δεκάδες θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές του»
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template