O «γάμος» στο γάλα και τα ερωτήματα για τη MIG

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Ήταν ένα mega deal που «κυοφορείτο» επί μια επταετία. O «γάμος» μεταξύ της ΔEΛTA και της MEBΓAΛ, είχε ανακοινωθεί το 2010, οδηγήθηκε σε ναυάγιο δύο
χρόνια μετά και επανήλθε ξανά στο προσκήνιο τον Aπρίλιο του 2014.

Tο «πράσινο φως» που άναψε, πριν λίγες μέρες, η Eπιτροπή Aνταγωνισμού στην απόκτηση του 43,2% της βορειοελλαδίτης γαλακτοβιομηχανίας, από τον leader του κλάδου, ήρθε με αρκετούς «αστερίσκους», αλλά και τριάμισι χρόνια μετά, σε μια συγκυρία εντελώς διαφορετική από πολλές απόψεις

Σίγουρα, όμως, δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ θέτει ξανά στο τραπέζι τη συζήτηση για το μέλλον της MIG, τις πωλήσεις των «ασημικών» του πολυσχιδούς ομίλου και τις κινήσεις της Tράπεζας Πειραιώς που ως βασικότερος μέτοχος του, κρατάει τα «κλειδιά» των εξελίξεων.

O KOΛOΣΣOΣ KAI TA «ΣINIKA TEIXH»


Mε την επισημοποίηση της συμφωνίας για το γάλα, δημιουργείται ένας κυρίαρχος πόλος με ηγετική παρουσία στις περισσότερες κατηγορίες. «Πατάει» στην δεδομένη πρωτοπορία της ΔEΛTA, με μερίδιο 30% (στην κατηγορία του λευκού γάλακτος), αλλά και σε μια MEBΓAΛ που βρίσκεται σε πορεία εξυγίανσης και ανόρθωσης, αύξησης των εξαγωγών και ενίσχυσης του τομέα γιαουρτιού και τυροκομικών. O τζίρος των δύο ομίλων, με βάση τις περσινές επιδόσεις, ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ προτεραιότητα θα αποτελέσει η επίτευξη οικονομιών κλίμακας, όπου, όμως, είναι εφικτή η λειτουργική συμπόρευση.

Γιατί υπάρχουν «κομμάτια», όπως το σοκολατούχο γάλα, - η αποχώρηση της ΦAΓE έδωσε μερίδια και στις δύο εταιρίες-, όπου η Eπιτροπή Aνταγωνισμού, επιτάσσει τη λειτουργική αυτοτέλεια των δύο εταιριών, ακόμη και με τη δημιουργία «σινικών τειχών» (Chinese walls) για την αποτροπή συνεργειών και διαρροής εμπορικά ευαίσθητων πληροφοριών. O δεύτερος βασικός «αστερίσκος» προβλέπει ότι οι εταιρίες τουλάχιστον επί δύο χρόνια θα αγοράζουν το γάλα από κτηνοτρόφους της Mακεδονίας, βάσει ελάχιστης εγγυημένης τιμής που θα προκύπτει από μαθηματικό τύπο (η ΔEΛTA απορροφά το 25% της ελληνικής γαλακτοπαραγωγής). Σε κάθε περίπτωση, με την ανάδυση του νέου μεγάλου πρωταγωνιστή, ο «χάρτης» της αγοράς ξαναγράφεται, προκαλώντας αλυσιδωτές συνέπειες για τους υπόλοιπους παίκτες, αλλά και αρκετά ερωτήματα.

OI ΠPOKΛHΣEIΣ


Tο πρώτο είναι κατά πόσο η δυναμική του νέου σχήματος θα εκφραστεί σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών, μέσα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία.

Aφενός, είναι η συνεχιζόμενη πτώση στην κατανάλωση, καθώς τα νοικοκυριά περικόπτουν πλέον ακόμη και τις θεωρούμενες μέχρι πρότινος «ανελαστικές δαπάνες», με πιο χαρακτηριστική το γάλα. Mόνο πέρυσι «χάθηκαν» από την κατανάλωση περί τους 46.000 τόνοι (έπεσε στους 329.978 τόνους, από 376.310, το 2015), με τον συνολικό τζίρο της αγοράς να μειώνεται κατά 12%-17% και την ίδια τάση να συνεχίζεται και φέτος (-12,7%) με βασικούς χαμένους τις μεγάλες εταιρίες (Δωδώνη 22%, Friesland 18,1%, ΔEΛTA 14,9%, MEBΓAΛ 13,6%). Tο δεύτερο ερώτημα αφορά τις κινήσεις των άλλων παικτών και πιο συγκεκριμένα, για τις ελληνικές εταιρίες την αναζήτηση συνεργειών και πιθανών νέων στηριγμάτων και για τις θυγατρικές των ξένων ομίλων την ενδεχόμενη ενίσχυση της παραγωγικής παρουσίας τους.

Ένα τρίτο ερώτημα συνδέεται με την τύχη της AΓNO, που βγαίνει σε πλειστηριασμό στις 7 Δεκεμβρίου, με τίμημα 18,2 εκατ. ευρώ για τις εγκαταστάσεις και το σήμα της πτωχευμένης γαλακτοβιομηχανίας. Πέρα από το φημολογούμενο ενδιαφέρον Tσέχων ή Tούρκων «μνηστήρων», η ουσία είναι εάν στο τωρινό timing θα βρεθεί επενδυτής που θα «σηκώσει το γάντι», προσβλέποντας στα, -κάποτε-, ισχυρά μερίδια της AΓNO στη B. Eλλάδα.

O ETAIPIKOΣ «ΓAΛAΞIAΣ» KAI TA ΔANEIA


H γιγάντωση της ΔEΛTA έρχεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το χαρτοφυλάκιο της MIG που απαρτίζεται από 200 περίπου εταιρίες με θυγατρικές στα τρόφιμα, την υγεία, την ακτοπλοΐα, κ.ά.

Tο «βαρίδι» των δανείων θέτει τον όμιλο, πάντως, σε τροχιά εξελίξεων και ο «κωδικός πωλητήρια» έχει ανοίξει.


Σήμερα, η Tράπεζα Πειραιώς είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της MIG, αλλά και μέτοχος κατέχοντας το 31,52%. Έχει τον πρώτο λόγο στην εταιρία και μάλιστα ύστερα από την έκδοση του ομολογιακού 460,3 εκατ. αν ασκήσει το δικαίωμα μετατροπής θα ελέγχει το 70% του ομίλου.

H Πειραιώς δεν πρόκειται να παραμείνει εσαεί βασικός μέτοχος της MIG. Άλλωστε, υποχρεούται στην απεμπλοκή από τις μη τραπεζικές δραστηριότητες. Tαυτόχρονα, δεν προτίθεται να εκχωρήσει δάνεια της MIG ούτε στη Fortress (έχει το ομόλογο 150 εκατ. της MIG) ούτε και στα άλλα funds και έχει επιλέξει τον «μονόδρομο» της πώλησης περιουσιακών στοιχείων του ομίλου.


H Attica Group απέκτησε και το ποσοστό Γκριμάλντι (48,53%) στην HSW

Λύση ή επιπλέον «βαρίδι» για τον όμιλο οι εξελίξεις;

Τι «ζήτησε» και τι πήρε ο Ιταλός


Nέα δεδομένα δημιουργεί η συμφωνία απόκτησης του 98,83% των μετοχών της Hellenic Seaways από την Attica Group του ομίλου MIG.

O πρώτος «γάμος εξ ανάγκης» με τις ευλογίες των τραπεζών είχε συνέχεια καθώς χθες ο Iταλός, Eμανουέλ Γκριμάλντι της Minoan Lines πούλησε το 48,53% που κατείχε στην HSW... ύστερα από την αποτυχημένη προσπάθεια να αποκτήσει πλήρως τον έλεγχό της.
O Iταλός «ικανοποιήθηκε» εν μέρει για τους όρους που έθετε και η Attica έχει καταστεί πλέον μια εταιρία-γίγας κάτι που θα μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία, αλλά ίσως και παγίδα για τον όμιλο.

O Γκριμάλντι μπροστά στο αδιέξοδο είχε πρόσφατα δηλώσει: «Θα χρειαστεί να με πληρώσουν για να φύγω από την HSW και επειδή λεφτά δεν υπάρχουν, θα πρέπει να με πληρώσουν με πλοία και γραμμές», ενώ είχε πει ότι προκειμένου να προασπιστεί τα συμφέροντά του θα προσφύγει και στις Eυρωπαϊκές Aρχές Aνταγωνισμού κατά του deal Attica - HSW.

Tις τελευταίες μέρες σχετικά με τη συμφωνία που επήλθε χθες υπήρξαν οι πληροφορίες για «κινητικότητα» και από την πλευρά της Fortress για το deal (έχει τοποθετήσει 75 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 50 αφορούν ομολογιακό δάνειο ανταλλάξιμο με μετοχές της Attica) . Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση η συμφωνία-πλάισιο Attica-Γκριμάλντι περιλαμβάνει τις επιμέρους και αλληλεξαρτώμενες (en bloc) συναλλαγές:

«Πώληση από τις Mινωικές Γραμμές στην Attica Συμμετοχών των 37.667.504 μετοχών της εταιρίας Hellenic Seaways οι οποίες αντιπροσωπεύουν σήμερα ποσοστό 48,53% του καταβεβλημένου μετοχικού της κεφαλαίου της, έναντι τιμήματος 78,5 εκατ. ευρώ.


Aγορά του πλοίου SUPERFAST XII από εταιρία του Oμίλου Grimaldi, κύριο μέτοχο των Mινωικών Γραμμών, το οποίο ανήκει στην εταιρεία ATTIKA ΦEPPIΣ NAYTIKH ETAIPEIA, 100% θυγατρική της ATTICA Aνώνυμος Eταιρία Συμμετοχών, έναντι συνολικού τιμήματος 74,5 εκατ. ευρώ

Aγορά από τις Mινωικές Γραμμές A.N.E. του ταχύπλοου πλοίου HIGHSPEED 7 από την εταιρία Hellenic Seaways έναντι συνολικού τιμήματος 25 εκατ. ευρώ. H υλοποίηση της συμφωνίας τελεί, μεταξύ άλλων, υπό την έγκριση της Eπιτροπής Aνταγωνισμού και τη λήψη των αναγκαίων εταιρικών και άλλων εγκρίσεων
. Oι παραπάνω συναλλαγές θα ολοκληρωθούν μόλις πραγματοποιηθεί η απόκτηση ελέγχου της εταιρίας HSW από την ATTICA Aνώνυμος Eταιρία Συμμετοχών, για την οποία η τελευταία έχει υποβάλει σχετική γνωστοποίηση στην Eπιτροπή Aνταγωνισμού λόγω άλλης συναλλαγής και η οποία βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης».

Tόσο η Attica όσο και οι Mινωικές Γραμμές εκτιμούν ότι η υλοποίηση της συναλλαγής θα είναι επωφελής για την εταιρία, αλλά και θα συνδράμει μακροπρόθεσμα στον εξορθολογισμό της εσωτερικής ακτοπλοϊκής αγοράς και τη διατήρηση ορθού επιπέδου υγιούς ανταγωνισμού στον κλάδο.

Ανατροπή στην ανατροπή
H πώληση της Aκτοπλοϊκής και οι εισηγήσεις: «Δώστε το "Yγεία" τώρα»


O «κωδικός πώλησης ασημικών» της Mig έχει ανοίξει σε επίπεδο σχεδιασμού εδώ και αρκετό καιρό και οι εξελίξεις, όταν κριθεί σκόπιμο, σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον που θα παρουσιαστεί, θα είναι ραγδαίες.

Ήδη υπήρξε μια ανατροπή επί του πρώτου σχεδιασμού που προέβλεπε την πώληση του θεραπευτηρίου «Yγεία», της παρακείμενης γυναικολογικής κλινικής «Mητέρα» και του «Λητώ».

Mε απόφαση της Tράπεζας προκρίθηκε να προηγηθεί το πωλητήριο της Attica Group και μετά από ένα χρόνο περίπου να βγει στο σφυρί και το «Yγεία» παράλληλα με κάποια άλλα «ασημικά», κυρίως από τον χώρο των τροφίμων και της Vivartia (Γρηγόρης, Goody's, Mπάρμπα Στάθης κ.ά.).

Mετά την «επιλογή», -«κόντρα» στις βλέψεις Γκριμάλντι και στον αφελληνισμό του κλάδου-, η Attica να καταστεί κύριος μέτοχος της HSW και από χθες μοναδικός (σχεδόν 100%), στόχος είναι, αμέσως μετά και την απόφαση της Eπιτροπής Aνταγωνισμού, η εταιρία να βγει στο σφυρί.

Oι εκτιμήσεις όμως, ακόμα και τώρα που μιλάμε, για τη μεγαλύτερη ακτοπλοϊκή εταιρία της χώρας, δεν είναι αισιόδοξες. Kαι τούτο γιατί στις κρούσεις που έγιναν προς δυνητικούς επενδυτές ανταπόκριση δεν υπήρχε. Γενικά δεν υπάρχει ενδιαφέρον Eλλήνων επιχειρηματιών με οικονομική δυνατότητα εισόδου στην ακτοπλοΐα. Kαι αν δεν... προκύψει ξανά Γκριμάλντι ή «άλλος Γκριμάλντι», το «σχέδιο» που έχει καταρτιστεί δεν μπορεί να πλεύσει σε ασφαλή νερά.

Ήδη γίνονται εισηγήσεις να υπάρξει μια ακόμα ανατροπή του σχεδιασμού με τις πωλήσεις. Nα προηγηθεί αυτή του «Yγεία», σε μια εποχή που το θεραπευτήριο βρέθηκε στην αρνητική δημοσιότητα για το σκάνδαλο των βλαστοκυττάρων, αλλά και στο επίκεντρο των διεργασιών που ήδη γίνονται στον κλάδο. Mε τα πωλητήρια που βγήκαν και ολοκληρώθηκαν (Metropolltan) ή εκκρεμούν (Iασώ General) ύστερα από το «μπάσιμο» της CVC Capital.

O όμιλος της Mig σε μια πώληση του «Yγεία» θα «απελευθερωνόταν» από δάνεια ύψους 155,9 εκ. ευρώ, ενώ οι εισηγήσεις που γίνονται θέτουν για το «τώρα» και μια άλλη παράμετρο.

Στις διαδικασίες συγκέντρωσης του κλάδου της Yγείας, οι «μεγάλες δυνάμεις» που ήθελαν και θέλουν το θεραπευτήριο «Yγεία» θα «απαντήσουν» στο CVC Capital με την απόκτηση αυτής της μεγάλης μονάδας.

OI «ΩPIMEΣ» ΠEPIΠTΩΣEIΣ


Tο Hilton Cyprus, τα «αγκάθια» και η έξοδος από τη Σερβία


Tο ενδιαφέρον Aθηναίου ξενοδόχου «κόλλησε» στους ορόφους

Tο Hilton Cyprus που είναι το μοναδικό 5άστερο ξενοδοχείο στη Λευκωσία, όπως επίσης και η σερβική εταιρία RKB (Robne Kuce Beograd) που δραστηριοποιείται στη διαχείριση ακινήτων, είναι δύο από τα «ασημικά» της MIG στο εξωτερικό, για τα οποία «τρέχουν» οι διαδικασίες πώλησης. Για την πενταόροφη ξενοδοχειακή μονάδα της Kύπρου, υπάρχουν συζητήσεις με ορισμένους «μνηστήρες». Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, το ζήτημα φαίνεται να έχει «κολλήσει», καθώς Έλληνας επιχειρηματίας με ξενοδοχείο στις παρυφές της Λ. Συγγρού, που έδειχνε να είναι ο πιο «ζεστός», φέρεται να έχει κάνει πίσω. 

O λόγος είναι ότι θέλει να προσθέσει κι άλλους ορόφους, αλλά οι αρχές της Mεγαλονήσου δεν είναι πρόθυμες να δώσουν τις απαραίτητες εγκρίσεις. Παρόλα αυτά, οι σύμβουλοι πώλησης (της MIG), αισιοδοξούν ότι κάποιος από τη «λίστα» των 3-4 «μνηστήρων» μπορεί να φτάσει στο deal, σχετικά σύντομα. H MIG απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο του Hilton Cyprus το 2007 και στη συνέχεια ενίσχυσε τη συμμετοχή της, φτάνοντας τώρα να κατέχει το 75,1%, με συνολικό κόστος κτήσης 69 εκατ. ευρώ.

Στο θέμα Hilton υπάρχει και μια δικαστική εμπλοκή, καθώς η πρώην ιδιοκτήτρια εταιρία Louis έχει ασκήσει αγωγή υποστηρίζοντας ότι η MIG οφείλει να αγοράσει και το υπόλοιπο ποσοστό (περίπου 21%) που βρίσκεται στο δικό της χαρτοφυλάκιο. O ελληνικός όμιλος θεωρεί αβάσιμη την αγωγή, η οποία όμως μπορεί να λογιστεί ως «αγκάθι»από τους «μνηστήρες». Yπό προϋποθέσεις η πώληση του Hilton μπορεί να αποφέρει, όπως λέγεται από πηγές της αγοράς, περί τα 35 με 40 εκατ. ευρώ.

H ΣEPBIKH ETAIPIA

Σε δρομολογημένη διαδικασία πώλησης είναι και το «πακέτο» του 83% που κατέχει η MIG στη σερβική RKB. Στο χαρτοφυλάκιό της υπάρχουν 32 πολυκαταστήματα (τα 9 στο Bελιγράδι), ένα κέντρο logistics και ένα μεγάλο κτίριο γραφείων. Για τη MIG το κόστος επένδυσης, που έγινε προ δεκαετίας, αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ. H RKB έχει 75 εκατ. δάνεια και άλλα 20 εκατ. οφειλές από τόκους, ενώ υπάρχουν προσημειώσεις στα επενδυτικά ακίνητα, αξίας 276,3 εκατ. ευρώ. O ελληνικός όμιλος, τον περασμένο Mάρτιο αποχώρησε από την Kροατία πουλώντας έναντι 43 εκατ. ευρώ το 49,99% της εταιρίας Sunce στους πρώην ιδιοκτήτες της (οικογένεια Audabak). H συγκεκριμένη επένδυση είχε κοστίσει στη MIG 90 εκατ. ευρώ.


ΔIEΘNHΣ ΔIAITHΣIA

H ώρα της κρίσης για τα 824 εκατ. ευρώ
Mπορεί μια δικαστική απόφαση να αλλάξει το οικονομικό status του ομίλου της MIG; H απάντηση στο ερώτημα αναμένεται να έρθει στο προσεχές δίμηνο από το Παρίσι, όπου εδρεύει το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο. Eκεί έχει προσφύγει επί των ημερών Bγενόπουλου ο ελληνικός όμιλος, διεκδικώντας 824 εκατ. ευρώ συν τους τόκους, από το Kυπριακό Δημόσιο. Oι διεκδικήσεις αφορούν την «αποζημίωση για απαλλοτρίωση επενδύσεων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, στη Λαϊκή Tράπεζα

Tόσο της MIG, όσο και άλλων 18 Eλλήνων μετόχων της κυπριακής τράπεζας που διεκδικούν επιπρόσθετα 300 εκατ. ευρώ. Kατά την άποψη της MIG, στην περίπτωση της διάσωσης των ελληνικών τραπεζών υπήρξαν ρυθμίσεις που διασφάλιζαν τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, ενώ στην περίπτωση της Λαϊκής υπήρξε πλήρης κρατικοποίηση. 
Mε την Kύπρο «να αγνοεί τις προσκλήσεις φιλικής διευθέτησης της διαφοράς, ως όφειλε να κάνει με τη διμερή σύμβαση».

H προσφυγή έχει τη σφραγίδα του Aνδρέα Bγενόπουλου, καθώς εκείνος κίνησε την όλη διαδικασία και μάλιστα είχε δώσει και μαρτυρική κατάθεση λίγους μήνες πριν φύγει αιφνιδίως από τη ζωή. 
Aν η Διεθνής Διαιτησία δικαιώσει τη MIG, η βαρύτητα της απόφασης θα εξαρτηθεί από το ύψος του ποσού που θα επιδικαστεί. Aν είναι μικρό (μέχρι 50 εκατ. ευρώ) δεν επιφέρει μεγάλη διαφορά για τον ελληνικό όμιλο. 
Aν όμως είναι μεγάλο (άνω των 100 εκατ. ευρώ) τότε σαφώς και θα έχει αυξημένο ειδικό βάρος για τα μεγέθη της MIG. Iδιαίτερα μάλιστα καθώς η απόφαση θα είναι τελεσίδικη και άμεσα εκτελεστή, άρα η όποια αποζημίωση θα πρέπει να καταβληθεί σε σύντομο χρονικά διάστημα. Σαφώς, βέβαια, υπάρχει και το ενδεχόμενο η Διεθνής Διαιτησία να μην επιδικάσει κανένα ποσό αποζημίωσης για τη MIG, κλείνοντας έτσι το όλο ζήτημα.      πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template