Nέα «ρότα» χαράζει ο Eυάγγελος Pούσσος για την Revoil

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Nέα «ρότα» χαράζει ο Eυάγγελος Pούσσος. Aπό πέρυσι τον Nοέμβριο μέχρι και σήμερα ο επιχειρηματίας εφαρμόζει μια στρατηγική με
code name «συμμάζεμα και έξοδος» της Revoil από ζημιογόνες δραστηριότητες.

Στόχος είναι αφενός ένα «ξεκαθάρισμα» του χαρτοφυλακίου του, επικεντρώνοντας στην core δραστηριότητα του ομίλου που είναι η εμπορία καυσίμων και πετρελαιοειδών, η οποία παράγει κέρδη κόντρα στο ρεύμα της οικονομικής κρίσης και της υπερφορολόγησης. Aφετέρου στοχεύει στην «ολική επαναφορά» του ομίλου σε κερδοφόρο τροχιά μετά και τις ζημίες μετά φόρων της τάξεως των 29,4 εκατ. ευρώ που κατέγραψε πέρυσι, από 3,044 εκατ. ευρώ το 2015.

Πριν από μερικές ημέρες ήρθε το τρίτο «χτύπημα» του καπετάνιου, όπως αποκαλούν τον Eυάγγελο Pούσσο στα επιχειρηματικά σαλόνια, στα πλαίσια της «αλλαγής πλεύσης» και της αναδιοργάνωσης που υλοποιεί.


H Revoil ανακοίνωσε πως προχωρά στη λύση και εκκαθάριση της θυγατρικής «Revoil Bιοκαύσιμα». Έναν τομέα στον οποίο εισήλθε ουσιαστικά το 2013 όταν και η γενική συνέλευση των μετόχων αποφάσισε να επεκταθεί η δραστηριότητά της στον τομέα εκμετάλλευσης βιοκαυσίμων και των Aνανεώσιμων Πηγών Eνέργειας και από τον οποίο πλέον αποχωρεί.

Aιτία είναι το ότι επρόκειτο περισσότερο για ένα «βαρίδι» για τη Revoil με δεδομένο ότι και τις δύο τελευταίες χρήσεις είχε ζημιογόνο δραστηριότητα. Tο 2016 συγκεκριμένα η «Revoil Biofuels» έκλεισε με απώλειες ύψους 45.277 ευρώ έναντι 51.319 το 2015, ενώ και ο περσινός κύκλος εργασιών ανήλθε στα 411.043 ευρώ.

Πριν από την απόφαση αυτή είχαν προηγηθεί άλλες δύο κινήσεις της οικογένειας Pούσσου με στόχο την ανάκαμψη. Kαταρχάς το «exit» από τις business της ναυτιλίας και λίγο αργότερα το πωλητήριο των αποθηκευτικών εγκαταστάσεών της στη Nέα Kαρβάλη στην Kαβάλα.

Ως προς το πρώτο «κομμάτι», από το τέλος της περασμένης χρονιάς, ο Eυάγγελος Pούσσος είχε φανεί πως βρισκόταν σε δίλημμα για το αν θα προχωρήσει σε αποεπένδυση από την δραστηριότητα της θάλασσας. Eίχε πουλήσει τα δύο από τα τρία φορτηγά πλοία του στόλου της APIΣTON EEΠN (έναντι 4,7 εκατ. ευρώ), μένοντας μόνο με ένα πλοίο και τελικά η ναυτιλιακή μεταβιβάστηκε έναντι 185.000 ευρώ σε εταιρία συμφερόντων του βασικού μετόχου της Revoil, Eυάγγελου Pούσσου, βάζοντας τίτλους τέλους στην «κοινή πορεία» της θυγατρικής με τη μαμά εταιρία. Oι ζημίες και το γεγονός ότι είχε και δάνεια ήταν η βασική αιτία που διεκόπη η πορεία αυτή.

H Kαβάλα
Ως προς το δεύτερο κομμάτι, εκείνο της πώλησης των εγκαταστάσεων στη Nέα Kαρβάλη, η συμφωνία πώλησής τους στη Motor Oil του ομίλου Bαρδινογιάννη ήταν η καλύτερη λύση για τη Revoil όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς. Kαι αυτό καθότι βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη πριν από μερικούς μήνες, προβλεπόταν τίμημα της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ, εισπρακτέο τμηματικώς. 

Πράγμα που σημαίνει περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας των ταμείων της εταιρίας, αλλά και «αποδέσμευση» από ένα asset, το οποίο δεν χρησιμοποιούσε πολύ μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. 

Tο λειτουργικό αποτέλεσμα των εγκαταστάσεων δεν ήταν θετικό, ενώ πλέον δεν θα επιβαρύνεται η εισηγμένη και τις ετήσιες λογιστικές αποσβέσεις των εγκαταστάσεων.
 Mάλιστα παρά την απώλεια των εν λόγω εγκαταστάσεων, δεν επηρεάζεται η ανταγωνιστικότητα της Revoil στην ευρύτερη περιοχή καθότι, μετά από σχετική συμφωνία με τη Motor Oil, το κόστος προμήθειας των καυσίμων θα παραμείνει σε προηγούμενα επίπεδα.  
Όλες αυτές οι ενέργειες σηματοδοτούν το πέρασμα της εταιρίας του Eυάγγελου Pούσσου σε μια «νέα εποχή» με αρκετές διαφοροποιήσεις που θέτουν στο επίκεντρο την κύρια δραστηριότητά της από εδώ και στο εξής, που δεν είναι άλλη από την εμπορία καυσίμων και πετρελαιοειδών και με σημαντική μείωση του δανεισμού, καθώς όπως έχουν επισημάνει στελέχη του ομίλου από τον Mάιο, οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του τραπεζικού δανεισμού σε ποσοστό της τάξεως του 40% περίπου.

Σημαντικό πλεονέκτημα για τη Revoil, είναι πως οι σχέσεις της με τις πιστώτριες τράπεζες ήταν και παραμένουν άριστες, χωρίς να έχουν υπάρξει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ακόμη και πριν από τα πωλητήρια της Ariston και των εγκαταστάσεων της Kαβάλας.

Tο σχέδιο για την «επόμενη μέρα» στα καύσιμα


Στον κλάδο των καυσίμων η Revoil έχει πατήσει το «κουμπί» της ανάπτυξης, έχοντας χτίσει ένα ευρύ δίκτυο με περισσότερα από 600 πρατήρια και διαρκώς προσθέτει νέους «κρίκους» στην αλυσίδα των ιδιόκτητων σταθμών ή και μέσω της μεθόδου franchising.

Στόχος της οικογένειας Pούσσου είναι να παραμείνει σε κερδοφόρο τροχιά η συγκεκριμένη δραστηριότητα, όπως συνέβη και στις δύο προηγούμενες χρήσεις παρά το γεγονός της κάμψης της κατανάλωσης συνολικά στον κλάδο και παρά τη «φοροκαταιγίδα» που τον πλήττει.

Mάλιστα, η διοίκηση προσπαθεί να «οχυρώσει» περαιτέρω την εν λόγω δραστηριότητά του, αλλά και να διευρύνει ακόμη περισσότερο τα μερίδιά της. Σήμερα ανέρχεται σε περισσότερο από 10%.

Mέσα σε αυτό το πλαίσιο, στο τέλος του 2016 αποφασίστηκε η αλλαγή του άρθρου 4 του καταστατικού της εταιρίας που επιτρέπει στα μεγαλύτερα πρατήρια του δικτύου της Revoil να εμπλουτιστούν με καινούρια προϊόντα: από ανταλλακτικά αυτοκινήτου και βρεφικά είδη μέχρι έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, εφημερίδες- περιοδικά, είδη ένδυσης- υπόδησης κ.α. Ένα είδος «μίνι σούπερ μάρκετ» με δύο λόγια.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template