Η ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ στους στόλους έφερε σημαντικά κέρδη στους εφοπλιστές

Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Οι εταιρείες που διαθέτουν μεικτούς στόλους, δηλαδή φορτηγά πλοία, δεξαμενόπλοια, πλοία μεταφοράς
εμπορευματοκιβωτίων, ψυγεία, πλοία μεταφοράς οχημάτων και LNG μεταφοράς υγροποιημένου αερίου, κατάφεραν να εμφανίσουν σημαντικά κέρδη τους τελευταίους μήνες κόντρα στις πιέσεις που δέχονται οι ναύλοι λόγω της διεθνούς οικονομικής ύφεσης.

Γράφει ο Νίκος Μπαρδούνιας

Αντιθέτως όσοι διάθεταν στόλους με την ίδια κατηγορία πλοίων, όπως για παράδειγμα πολλά φορτηγά πλοία χύδην ξηρού φορτίου, κατέγραψαν από μικρές έως και πολύ σημαντικές απώλειες που σε ορισμένες περιπτώσεις έφθασαν ακόμη και σε έλλειψη ρευστότητας ή ακόμη και να έρθουν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο πτώχευσης !

«Τα καλά οικονομικά αποτελέσματα επιτυγχάνονται με μεικτούς στόλους καθώς εξισορροπούνται τα οποία προβλήματα μπορούν να εμφανισθούν σε κάποιο κλάδο σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο» είχε προφητικά πει πριν καιρό, στο πλαίσιο εκδήλωσης της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) στην Έκθεση «Ποσειδώνια 2016», ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος που διαχειρίζεται μεικτό στόλο πλοίων όλων των κατηγοριών.
Το πόσο προφητικές ήταν οι θέσεις του φάνηκε αργότερα όταν ο κλάδος των φορτηγών εμφάνισε σημαντική υστέρηση στους ναύλους και ο εταιρείες με φορτηγά πλοία άρχισαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας…

Οι ισχυροί με τους μεικτούς στόλους


Οι Έλληνες εφοπλιστές που διατηρούν μεικτούς στόλους βρίσκονται όχι μόνο σε καλύτερη θέση από άλλους συναδέλφους τους αλλά εμφανίζουν και σημαντικά κέρδη

Μεταξύ αυτών, με βάση τα στοιχεία της Marine Information System, συγκαταλέγονται:

—O Γιώργος Προκοπίου με τις εταιρείες Dynacom – Dynagas – Sea Traders διαθέτει στόλο 126 πλοίων εκ των οποίων τα 21 είναι υπό ναυπήγηση.
Η εταιρεία Dynacom έχει στόλο από 54 δεξαμενόπλοια ενώ έχει και άλλα 14 υπό ναυπήγηση. Η εταιρεία «Sea Traders» έχει στόλο με 41 πλοία εκ των οποίων τα 39 είναι φορτηγά και δύο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Η εταιρεία Dynagas Ltd διαχειρίζεται 10 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Από αυτά, τα έξι πλοία ανήκουν στην εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά, Dynagas LNG Partners. Επιπλέον η Dynagas Ltd έχει σε εξέλιξη ναυπηγικό πρόγραμμα για άλλα επτά LNG carriers.

—Ο Γιάννης Αγγελικούσης είναι επικεφαλής των εταιρειών, Anangel Maritime Services Inc., Maran Tankers Management Inc. και Maran Gas Maritime Inc. και διαχειρίζεται στόλο 113 πλοίων ενώ έχει σε εξέλιξη ένα τεράστιο ναυπηγικό πρόγραμμα κατασκευήσ 21 πλοίων διαφόρων τύπων. Ειδικότερα, η εταιρεία Anangel Maritime Services Inc έχει 51 φορτηγά πλοία, η εταιρεία Maran Tankers Management Inc διαχειρίζεται 39 δεξαμενόπλοια και 11 υπό κατασκευή και η εταιρεία Maran Gas έχει 23 LNG (πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου και άλλα 10 υπό ναυπήγηση με δικαίωμα για άλλα δύο).

–-Ο Γιώργος Οικονόμου ναι μεν έχει προβλήματα με την εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά εταιρεία του Dryships
συνεχίζει όμως να δραστηριοποιείται με την προσωπική του εταιρεία, Cardiff η οποία δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Έχει συνολικά 108 πλοία εκ των οποίων 56 φορτηγά, 32 δεξαμενόπλοια, πέντε LNG και 14 άλλων τύπων.

–Η Αγγελική Φράγκου με την εταιρεία Navios η οποία διαθέτει στόλο από 142 πλοία εκ των οποίων 71 φορτηγά, 51 δεξαμενόπλοια, 20 μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

–-Ο Πήτερ Λιβανός με τις εταιρείες του Gaslog και Euronav διαχειρίζεται στόλο με 91 πλοία εκ των οποίων μόλις πέντε φορτηγά, 19 δεξαμενόπλοια και 51 LΝG.

–Ο Όμιλος Βαφειά έχει 86 πλοία εκ των οποίων μόλις 10 φορτηγά, 21 δεξαμενόπλοια και 55 LPG.

–Ο Νικόλας Μαρτίνος με την εταιρεία του Thenamaris έχει 71 πλοία εκ των οποίων, 17 φορτηγά, 48 υγρού φορτίου , τρία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τρία LNG.

–-Ο Όμιλος Τσάκου ελέγχει στόλο από 70 πλοία
εκ των οποίων μόλις επτά είναι φορτηγά, τα 55 είναι μεταφοράς υγρού φορτίου, τα έξι είναι πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ένα πλοίο είναι κατηγορίας LNG.

Οι χαμένοι

Όσοι εφοπλιστές επέλεξαν να διαθέτουν στόλο με πολλά φορτηγά πλοία εμφανίζονται ως χαμένοι και μεταξύ αυτών εμφανίζονται σημαντικά ονόματα όπως η Αγγελική Φράγκου, ο Γιώργος Οικονόμου, ο Πέτρος Παππάς και ο Πήτερ Γεωργιόπουλος.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template