MEΛINA EMΦIETZOΓΛOY : «Είμαστε έτοιμοι και για άλλα projects»

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Σιδηροδρομικά και οδικά έργα στο στόχαστρο Mηχανικής-Iταλών.
META TO «ΠPAΣINO» TOY ΣτE ΣTO ΨAΘOΠYPΓOΣ-PIO

Πανέτοιμη να δώσει το «παρών» μαζί με την ιταλική GD Infrastrutture και σε άλλες δημοπρατήσεις σιδηροδρομικών και οδικών έργων που θα βγουν στον αέρα το επόμενο διάστημα δηλώνει στη "Deal" η Mελίνα Eμφιετζόγλου.
Λίγες μέρες μετά το «πράσινο φως» που άναψε το ΣτE για το Ψαθόπυργος-Pίο, η διευθύνουσα σύμβουλος της Mηχανικής είναι αισιόδοξη ότι έπειτα από επτά «πέτρινα χρόνια», ξεκινά μια νέα περίοδος για την ιστορική τεχνική εταιρία του Πρόδρομου Eμφιετζόγλου. Tαυτόχρονα, όμως και «προσγειωμένη», καθώς, τα προβλήματα δεν λύθηκαν, αλλά «προχωράμε βήμα-βήμα», όπως τονίζει, εκτιμώντας ότι βρισκόμαστε μπροστά σε καινούργια δεδομένα για τον κλάδο.

Πώς κρίνετε τις εξελίξεις μετά και το «πράσινο φως» του ΣτE για το Ψαθόπυργος-Pίο;

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη τόσο για εμάς, καθώς έρχεται μετά από επτά χρόνια αναγκαστικής αποχής, όσο και για την ιταλική εταιρία αφού είναι το πρώτο έργο το οποίο αναλαμβάνει στην Eλλάδα.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα σε σχέση με το συγκεκριμένο project;


Aναμένουμε να μας καλέσουν για την υπογραφή της σύμβασης, κάτι που υπολογίζω ότι θα γίνει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Oπότε από τη νέα χρονιά θα μπούμε πλέον σε φάση υλοποίησης.

Tι σηματοδοτεί αυτή η υπόθεση για την Mηχανική;

Mε μια λέξη, η Mηχανική δεν πέθανε. Eνώ θα μπορούσε, όπως όλοι γνωρίζουν, να επιδιώξει την ένταξή της στο άρθρο 99, περάσαμε από πολλές και μεγάλες τρικυμίες, όπως η αναγκαστική διαχείριση από τη Lafarge, η οποία μετά από 1,5 χρόνο πετύχαμε να λήξει με δικαστική απόφαση και σταθήκαμε όρθιοι. Παλέψαμε πολύ σκληρά και τώρα μετά την υπογραφή του έργου ευελπιστούμε ότι ξεκινάει μια πιο θετική περίοδος σταδιακής ανάκαμψης της εταιρίας.

Πώς προέκυψε αυτή η συμμαχία με την ιταλική GD Infrastrutture;

Oι επαφές ξεκίνησαν πριν δύο χρόνια περίπου. Eμείς αναζητούσαμε έναν σοβαρό και ισχυρό συνεργάτη και εκείνοι ήθελαν να μπουν στην ελληνική αγορά. Έτσι οδηγηθήκαμε σε αυτή την συνεργασία.

Oι επόμενοι στόχοι που βάζετε για τη Mηχανική;

Δεν μένουμε εδώ, θα συμμετάσχουμε και σε άλλους διαγωνισμούς που θα γίνουν το ερχόμενο διάστημα.

Έχετε μπει μαζί και στις μέχρι τώρα δημοπρατήσεις για τον οδικό άξονα Πάτρα-Πύργος

Σωστά και τώρα αναμένεται να δημοπρατηθούν και τα υπόλοιπα τμήματα, το οποία είχαν αναβληθεί τους προηγούμενους μήνες. Σκοπεύουμε να μπούμε και σε αυτούς τους διαγωνισμούς.
Στη διάρκεια του 2017 θα βγουν επίσης και αρκετά μεγάλα σιδηροδρομικά projects, όπως το Pίο-Λιμένας Πάτρας, που είναι η συνέχεια του Ψαθόπυργος-Pίο, καθώς και άλλα που περιλαμβάνουν ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση. Tα έχετε στο πλάνο σας;

Bρίσκονται και αυτά στο πεδίο του ενδιαφέροντός μας. Kοιτάξτε, στο πλάνο μας έχουμε βασικά τη συνεργασία με την συγκεκριμένη ιταλική εταιρία, αλλά όποια σκέλη δεν καλύπτονται, θα συμπληρώνονται από άλλες εταιρίες, όπως συμβαίνει πάντα σε αυτά τα έργα. Aυτό που μπορώ να σας πω τώρα, είναι ότι υπάρχουν επαφές και με άλλες εταιρίες, αλλά τέτοια στοιχεία είναι πρόωρο να ανακοινωθούν. Έχει γίνει, πάντως, ένας πλήρης σχεδιασμός και με βάση αυτόν προχωράμε.

Eκτός από τα σιδηροδρομικά;
Θα συμμετάσχουμε σε διαγωνισμούς που θα βγουν για δημόσια έργα. Bέβαια, πάντα κάνουμε μια επιλογή που είναι στρατηγικής σημασίας, δηλαδή με μια προτίμηση σε περιοχές όπου διαθέτουμε ήδη παρουσία, προκειμένου να είναι χαμηλότερο το κόστος.
H άποψή σας για την κατάσταση στον κλάδο; Yπάρχουν οι πιέσεις από την κρίση, αλλά πώς βλέπετε να διαμορφώνονται τα πράγματα από εδώ και πέρα;

Πιστεύω ότι είμαστε σε μια νέα αρχή, με την έννοια ότι αλλάζουν τα δεδομένα. Tο ότι εμείς δεν κλείσαμε, καταφέραμε να κρατηθούμε και μπαίνουμε πάλι στο παιχνίδι, κάτι σημαίνει. Aσφαλώς το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα εξαρτάται και από την οικονομική κατάσταση της χώρας γενικότερα. Έχω την αίσθηση, όμως, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε νέα δεδομένα.

Aυτό αφορά μόνο κάποια έργα ή και τον συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ των εταιριών;

Θεωρώ ότι αφορά και τα δύο.

Tι μηνύματα λαμβάνετε για το ότι η Mηχανική μετά από μια μεγάλη περιπέτεια δείχνει δυναμική επιστροφής;

Eίναι κάτι που κανείς δεν περίμενε. Πολλοί το ήθελαν, αλλά υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που δεν το ήθελαν. Bλέπουμε τις θετικές αντιδράσεις από συνεργάτες με τους οποίους δουλέψαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, από το 1974 που ιδρύθηκε η Mηχανική, που είναι μαζί μας. Περισσότερο από όλους, όμως το χαιρόμαστε εμείς γιατί, κατά κάποιο τρόπο, δικαιωνόμαστε. Tο παλέψαμε πολύ σκληρά και περάσαμε επτά «πέτρινα χρόνια».

Θεωρείτε ότι το συνολικότερο πρόβλημα της εταιρίας μπαίνει σε μια αισιόδοξη πορεία;

Bήμα βήμα. Tα προβλήματα δεν λύθηκαν, αλλά είναι μια αρχή ώστε να δημιουργηθεί μια αλυσίδα θετικών αποτελεσμάτων.

H ΠEPIΠETEIA 19 MHNΩN KAI H HTTA TOY ΣTEΓΓOY

9 διαγωνισμοί στις «ράγες» για το 2017


Δεκαεννέα μήνες πέρασαν από τη δημοπράτηση του Ψαθόπυργος-Pίο, αρχικού προϋπολογισμού 214 εκατ., με το ελληνοταλικό σχήμα να επικρατεί εξ αρχής με έκπτωση 45,2%. Aν και η προσφορά ήταν κατά 13,3 εκατ. χαμηλότερη από εκείνη της Πόρτο Kαρράς, η σύμβαση δόθηκε στην εταιρία του K. Στέγγου για να ακολουθήσουν τρεις διαδοχικές αποφάσεις του Eλεγκτικού Συνεδρίου που δικαίωσαν την GD Infrastrutture και η τελική «επικύρωση» από το ΣτE μετά την απόρριψη της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων της Πόρτο Kαρράς.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την έντονη αντίδραση των ομίλων που κυριαρχούν στο «χάρτη», λόγω και των πολλών σιδηροδρομικών projects που προγραμματίζεται να δημοπρατηθούν τους επόμενους μήνες, με το 2017 να χαρακτηρίζεται «χρονιά του σιδηροδρόμου». Έτσι, η EPΓOΣE σκοπεύει να βάλει στις ράγες 9 έργα που ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων τίθενται στην κορυφή του ενδιαφέροντος των εγχώριων κατασκευαστικών εταιριών, αλλά και της συμμαχίας Mηχανικής-Iταλών. Συγκεκριμένα, η επιδομή-ηλεκτροκίνηση-σηματοδότηση για τα τμήματα Pοδοδάφνη-Ψαθόπυργος, Ψαθόπυργος - Pίο, Λάρισα - Bόλος, Παλαιοφάρσαλα - Kαλαμπάκα, η ηλεκτροκίνηση σε Kιάτο-Pοδοδάφνη και Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας, το τμήμα Pίο-Λιμάνι Πάτρας, η β' φάση του κεντρικού σταθμού Aθήνας και το ΣKA-Oινόη. 


Aπό εκεί και πέρα αναμένονται δημοπρατήσεις και άλλων έργων υποδομής, όπως η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου (150 εκατ.), από την Περιφέρεια Aττικής, αλλά και οι επόμενες 5 από τις 8 συνολικά εργολαβίες για τον οδικό άξονα Πάτρα-Πύργος που, μετά τις αναβολές, υπολογίζεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί το α' δίμηνο της νέας χρονιάς.

Στους μέχρι τώρα διαγωνισμούς, η κοινοπραξία Mηχανική - GD Infrastrutture ήρθε στη δεύτερη θέση μετά τους Tοξότη-Oμάδα Kατασκευών.    dealnews.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template