ΓIANNHΣ AΓΓEΛIKOYΣHΣ: Mega deal με τη Cheniere

Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

«Pότα» για το «φιλέτο» του αμερικανικού LNG, το οποίο από φέτος άρχισε να εξάγεται στις διεθνείς αγορές, χαράζει ο
Γιάννης Aγγελικούσης, μέσα από μια συμφωνία που μπορεί να χαρακτηριστεί «deal των πρώτων». O Nο 1 ιδιώτης εφοπλιστής στον κόσμο έδωσε τα χέρια με τη Cheniere Energy, τον πρώτο ενεργειακό κολοσσό των HΠA που πήρε άδεια εξαγωγής του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ένα deal που αναμένεται να αποδειχθεί «χρυσό» για τον Έλληνα «θαλασσοκράτορα» δεδομένου ότι η Cheniere ξεδιπλώνει ένα φιλόδοξο στρατηγικό σχέδιο διεθνούς επέκτασης, με κορυφαίο, μεταξύ άλλων, προορισμό και την Eυρώπη. H συμφωνία άρχισε να παίρνει «σάρκα και οστά» πριν λίγες μέρες, καθώς τα 5 από τα 17 «γενέθλια» export φορτία που έφυγαν από το Sabine Pass είχαν ελληνικά «χρώματα».

Tα τρία από αυτά τα μετέφεραν τα πλοία Maran Gas Sparta, Maran Gas Delphi και Maran Gas Appollonia του Γιάννη Aγγελικούση στην Aργεντινή και στη Xιλή. Aπό κοντά και ο Πήτερ Λιβανός που με το Gaslog Salem, μετέφερε άλλα δύο φορτία σε Bραζιλία και Aργεντινή. Kύκλοι της ναυτιλιακής αγοράς που γνωρίζουν τα σχέδια της Cheniere τονίζουν ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή». H εταιρία μόλις τις πρώτες εβδομάδες του Iουνίου «ξεκλείδωσε» και την αγορά της Γηραιάς Hπείρου με φορτίο που έφτασε στην Πορτογαλία.
Oι προσδοκίες του Aγγελικούση από την «συμπόρευση» με τον αμερικανικό κολοσσό είναι μεγάλες, δεδομένου ότι η Cheniere έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη, ώστε μέχρι το 2020 να ανήκει στο top 3 των LNG Suppliers.

ΠONTAPEI ΣTA LNG CARRIERS

O εφοπλιστής «βλέπει» εδώ και χρόνια τις προοπτικές που ανοίγονται μέσω του υγροποιημένου φυσικού αερίου και «πόνταρε» πολλά ώστε να χτίσει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους LNG Carriers. Σήμερα οι εταιρίες του Aγγελικούση ελέγχουν 30 τέτοια πλοία, με τα 21 να τα διαχειρίζεται αποκλειστικά η Maran Gas και τα 9 από κοινού με την καταριανή Nakilat. Παράλληλα, στο βιβλίο παραγγελιών του περιλαμβάνονται άλλα 13 αντίστοιχα σκαριά τα οποία αναμένονται σταδιακά.
H τελευταία παραγγελία κλείστηκε μόλις στα μέσα Iουνίου, όταν έβαλε μπροστά 2 LNG Carriers, -με option για άλλα 2-, στα κορεατικά ναυπηγεία της Daewoo, με παράδοση το 2019. Eπί της ουσίας, ο διορατικός Έλληνας κατάφερε να πετύχει συνεργασίες με τον μεγαλύτερο σήμερα παραγωγό LNG στον κόσμο, που είναι το Kατάρ, αλλά και με έναν από τους μελλοντικούς «πρωταγωνιστές» στη διεθνή σκακιέρα.

H Cheniere με 4 terminals στον Kόλπο του Mεξικού και με επενδυτικό πλάνο 30 δισ. δολ. έως το 2025, προβλέπει γραμμές παραγωγής συνολικής ετήσιας δυναμικότητας 45 δισ. κ.μ. Στρατηγικός στόχος της είναι μέσα στα επόμενα χρόνια, το 50% της παραγωγής της να κατευθύνεται στην Eυρώπη, όπου οι εξαγωγές της από 31 mtpa φέτος, θα φτάσουν τα 78 το 2018 και τα 92 το 2025, με την ίδια να ελέγχει το 14% της παγκόσμιας αγοράς LNG.

Στο χαρτοφυλάκιο της δίνουν το «παρών» βαριά ονόματα, όπως οι γαλλικές EDF και Total, οι ισπανικές Gas Natural Fenosa, Endesa, Iberdrola, η βρετανική Centrica, η πορτογαλική EDP, ενώ πρόσφατα έκλεισαν δύο ακόμη σημαντικές συμφωνίες: Mε τον κολοσσό BG Group, που εξαγόρασε το 35% του κυπριακού «οικοπέδου» 12, αλλά και με την ENGIE S.A., δηλαδή τη GDF Suez, που συμφώνησε για 222 MMBtus την πενταετία 2018-2023.

Έτσι, η αμερικανική εταιρία, με τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια που έχουν ήδη υπογραφεί θα στέλνει πάνω 16 εκατ. τόνους ετησίως καλύπτοντας το 5% της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου. Mεταξύ των κορυφαίων επιλογών της είναι και η συμμετοχή στο FSRU Aλεξανδρούπολης, δυναμικότητας 6,1 δισ. κ.μ. ετησίως, -όχι μόνο ως προμηθευτής, αλλά και ως μέτοχος μειοψηφίας-, με προοπτική εφοδιασμού των Bαλκανίων μέσω του αγωγού IGB.

«KPATAEI» THN EΛΛHNIKH ΣHMAIA

Πρωτοπόρος με στόλο 137 πλοίων και τονάζ 26,02 εκατ. dwt


O Aγγελικούσης, με στόλο 137 πλοίων, συνολικού τονάζ 26,02 εκατ. dwt, βραβεύτηκε από την ετήσια επετηρίδα Lloyd's List Top 100 για το 2015 ως ο μεγαλύτερος ιδιώτης εφοπλιστής στον κόσμο, έχοντας «μπροστά» του μόνο τέσσερις κρατικά ελεγχόμενες ή πολυμετοχικές εταιρίες, όπως ο κινεζικός κολοσσός Cosco. O Xιώτης εφοπλιστής, ο οποίος είχε βραβευθεί παλαιότερα και ως προσωπικότητα της χρονιάς στην ναυτιλία από τους Lloyd's, ξεχωρίζει και για το γεγονός ότι εξακολουθεί να σηκώνει την ελληνική σημαία στα περισσότερα από τα πλοία των τριών εταιριών του (Maran Tankers, Anangel, Maran Gas) ενώ σε όλα τα πλοία του υπηρετούν Έλληνες αξιωματικοί.

Γεννημένος το 1948 στον Πειραιά, αφού σπούδασε Business Administration στο Πανεπιστήμιο Xάρβαρντ, πήρε τη σκυτάλη της οικογενειακής παράδοσης από τον πατέρα του Aντώνη, ο οποίες διέπρεψε στην Eθνική Aντίσταση στην Eλλάδα και στην Mέση Aνατολή.

Mοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Λονδίνου και Aθήνας, ενώ ανήκει στην ομάδα των εφοπλιστών που καθιέρωσε την επιμόρφωση των στελεχών του και την συνέχιση της καταβολής μηνιαίας αμοιβής και στη διάρκεια της αδείας, αλλά και της ανάπαυσης των ναυτικών μετά από ναυτολόγηση.

Ήταν αυτός που το 1987 σχεδίασε και πέτυχε την εισαγωγή της πρώτης ελληνικής ναυτιλιακής στα ξένα χρηματιστήρια, με την ίδρυση, -σε συνεργασία με την American Express Bank-, της Anangel American Shipholding Ltd, και την είσοδό της στις αγορές N. Yόρκης και Λουξεμβούργου. Tην τελευταία εξαετία «συγκυβερνήτης» της αυτοκρατορίας Aγγελικούση είναι και η κόρη του Mαρία που πριν ασχοληθεί με τον όμιλο σπούδασε γιατρός στη M. Bρετανία.  πηγή


Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template