ΑΓΡΙΟ ΤΣΕΚΟΥΡΩΜΑ-Ασελγεί ο Κατρούγκαλος στις κύριες συντάξεις.

Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Παρά τις επίμονες και κατά συρροή διαψεύσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου ότι καμία κύρια σύνταξη δεν πρόκειται να
περικοπεί, οι συντάξεις σαφώς πρόκειται να μειωθούν, μέσω τριών διαδικασιών, ανάλογα με την περίπτωση.
Παρακράτηση 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ

Η παρακράτηση 6% υπέρ ΕΟΠΠΥ,
που εφαρμόζεται εδώ και έναν χρόνο, επιφέρει μείωση πάνω από 100 ευρώ το μήνα στις υψηλές κύριες συντάξεις, ενώ οι απώλειες είναι βαρύτερες για δικαιούχους δύο συντάξεων, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είναι προνομιούχοι αλλά συνταξιούχοι λόγω χηρείας.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 12 Μαΐου 2016 οπότε ψηφίστηκε το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου, οι συνταξιούχοι χηρείας που λαμβάνουν δύο κύριες συντάξεις είχαν δικαίωμα να επιλέξουν σε ποια σύνταξη θα γίνει η παρακράτηση 6% υπέρ υγείας. Όπως είναι φυσικό, διάλεγαν το μικρότερο ποσό με αποτέλεσμα τα ταμεία να χάνουν έσοδα.

Το νέο ασφαλιστικό ορίζει ότι η παρακράτηση θα γίνεται υποχρεωτικά στο άθροισμα των κύριων συντάξεων. Ωστόσο με την πρόσφατη εγκύκλιο Πετρόπουλου η εισφορά υπολογίζεται με βάση τα καθαρά ποσά αντί των μικτών ,αλλαγή που μειώνει κάπως την επιβάρυνση.

Συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ

Μεγάλη θα είναι η περικοπή, από το τέλος Αυγούστου, σε κάθε κύρια σύνταξη που ξεπερνά τα 2.000 ευρώ μεικτά (1.820 καθαρά). Η σύνταξη θα μειωθεί κατά το υπερβάλλον ποσό και θα δίνεται πλέον μειωμένη μέχρι 31/12/2018.

Πριν την ψήφιση του νόμου ίσχυε πλαφόν για κάθε κύρια σύνταξη στα 2.773 ευρώ (μεικτό ποσό μαζί με επιδόματα). Αντίστοιχα, απώλειες θα δουν όσοι εισπράττουν από συντάξεις (κύριες, επικουρικές, μερίσματα κλπ) πάνω από 3.000 ευρώ καθαρά, καθώς οτιδήποτε εισπράττει ο συνταξιούχος πάνω από τα 3.000 θα «κουρεύεται». Το αντίστοιχο πλαφόν πριν τον νέο νόμο ήταν 3.680 ευρώ (καθαρό ποσό).

Περικοπές σε προσυνταξιοδοτικές παροχές


Με τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου (ή του Οκτωβρίου, σε περίπτωση καθυστέρησης) περικοπές θα υποστούν και οι προσυνταξιοδοτικές παροχές 11.000 τραπεζοϋπαλλήλων από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και την Αττική Τράπεζα (προσυνταξιοδοτικό ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑ).

Οι κύριες συντάξεις τους επανυπολογίζονται με ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης (1,75%) και «κουρεύονται» μέχρι και 30% αναδρομικά από την 1η Ιουνίου. Υπολογίζεται πως μεσοσταθμικά οι μειώσεις θα είναι στο 19,5%.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template