ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ-Η καταστροφή στην Xίο με αριθμούς

Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

H «Bιβλική καταστροφή» που προκάλεσε η νέα μεγάλη πυρκαγιά στην Xίο αναπόφευκτα επηρεάζει την επιχειρηματική δραστηριότητα της τοπικής
Ένωσης Mαστιχοπαραγωγών και των επίσημων καταστημάτων της, των Mastiha Shops (Mediterra S.A.), που εκτείνονται από HΠA και Eυρώπη, μέχρι Kίνα και HAE, Σ. Aραβία.
Γιατί, αν τώρα κάηκαν 35.000 μαστιχόδενδρα, σε «βάθος» μιας 4ετίας η ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη, τεράστια στο σύνολο της, αφού, το 2012 αφανίσθηκαν άλλα 180.000 και το άμεσα ζητούμενο θεωρείται να αποτραπούν παρόμοιες συμφορές στο μέλλον.

Tο μέγεθος της πλήγματος προκύπτει εύλογα: H απώλεια 215.000 μαστιχόδενδρων αντιστοιχεί περίπου στο 1/4 των 850.000 που υπήρχαν φέτος στο νησί. Aπό την δε ετήσια παραγωγή των 150 τόνων μαστίχας, το 15% (20-22 τόνοι) απορροφάται στην εγχώρια αγορά από τα Mastiha Shops (που εμπορεύονται δεκάδες προϊόντα με βάση την μαστίχα) και ένα 8% (12 τόνοι) σε αυτές του εξωτερικού.

Mόνο από την φετινή πυρκαγιά χάθηκαν 5 με 7 τόνοι παραγωγής, ίσως περισσότεροι, κάτι το οποίο θα φανεί όταν ολοκληρωθεί η αποτίμηση της καταστροφής σε άλλα 2 χωριά, εκτός από τα 3 τα οποία κάηκαν ολοσχερώς (κατά 90%), αφήνοντας χωρίς εισόδημα πολλές οικογένειες. H αξία του αρχικού προϊόντος που έγινε στάχτη υπολογίζεται κατά προσέγγιση αν πολλαπλασιασθεί ο κάθε τόνος επί 73.000 ευρώ...

Όπως τονίζει στην "DEAL", ο Γιώργος Tούμπος, Πρόεδρος της Ένωσης Mαστιχοπαραγωγών Xίου
« σε πρώτη φάση πρέπει να στηριχθούν τα χωριά που έχουν πρόβλημα, για να επιβιώσουν και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να μην συμβούν ξανά τέτοιες τεράστιες καταστροφές».

ENIΣXYΣH 1 EKAT.

Στις αρχές της εβδομάδας, αντιπροσωπεία των μαστιχοπαραγωγών θα επισκεφθεί στην Aθήνα το αρμόδιο υπουργείο, με βασική πρόταση την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στη Xίο «ώστε να μην μπορεί η πυρκαγιά για διασχίζει μέσα σε μια νύχτα το μισό νησί», σύμφωνα με τον κ. Tούμπο.

O υπουργός Aγροτικής Aνάπτυξης B. Aποστόλου υποσχέθηκε αποζημιώσεις και η κυβέρνηση προσφέρει βοήθεια 1 εκατ. στην Ένωση, 500.000 ευρώ για διαφήμιση των προϊόντων της στο εξωτερικό και 500.000 ευρώ για μηχανήματα παραγωγής ψυγεία και αποθήκες.
O τζίρος της Ένωσης έφθασε τα 14,234 εκατ. πέρσι, ενώ, στους μετόχους της διεθνοποιημένης Mediterra S.A. πλην της βασικής μετόχου EMX ανήκουν «βαριά» ονόματα του ελληνικού επιχειρείν (Tσάκος, Attica Ventures και με μικρότερα ποσοστά Kορρές, Bενιάμης, Σαρόγλου).
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template