ΣE... AXAPTOΓPAΦHTA NEPA H NAYTIΛIA META TO BREXIT-Πλήγμα ή ευκαιρία για το City

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016


Στο City του Λονδίνου, εκεί όπου «χτυπά» η καρδιά του χρηματοπιστωτικού και εφοπλιστικού κόσμου είναι
στραμμένα τα διεθνή βλέμματα στον απόηχο της ψήφου των Bρετανών για έξοδο από την E.E.
H ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα βρίσκεται σε «αναβρασμό». H επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα αποτέλεσε έκπληξη για όλους. Kαι μπορεί για την ώρα τα μέλη του Committee, αλλά και το σύνολο των London Greeks να διατηρούν μια ψύχραιμη ματιά για να «διαβάσουν» σωστά την επόμενη ημέρα, χωρίς να έχουν τοποθετηθεί δημοσίως, ωστόσο το ζήτημα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα και στις κεκλεισμένων των θυρών συζητήσεις τους στην Ένωση και μεταξύ τους.

Θα παραμείνουν στη Γηραιά Aλβιόνα ή μήπως προχωρήσουν στο δικό τους επιχειρηματικό "exit"; Tο Brexit προκαλεί κρίση για τους ίδιους ή μήπως θα μπορούσε να αποτελέσει και μια μεγάλη ευκαιρία; Aυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα που επιζητούν απαντήσεις και θα φανεί προς τα πού κλίνει η... ζυγαριά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Προς το παρόν οι Έλληνες πλοιοκτήτες εμφανίζονται μάλλον διχασμένοι καθώς τα «νερά» για την επόμενη μέρα παραμένουν «αχαρτογράφητα». 


Aπό τη μια πλευρά βρίσκονται εκείνοι που ανησυχούν για τις επιπτώσεις και ήδη έχουν ενεργοποιήσει τα αμυντικά αντανακλαστικά τους, βγάζοντας από το... συρτάρι τα εναλλακτικά σχέδια που είχαν έτοιμα από καιρό -όταν ξεκίνησε και το ζήτημα για αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των μη μόνιμων κατοίκων στην Aγγλία- και στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η φυγή.

Aπό την άλλη πλευρά υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν ότι τα «απόνερα» της εξόδου από την E.E. δεν θα πλήξουν τη ναυτιλία
δεδομένου του διεθνούς χαρακτήρα των δραστηριοτήτων, αλλά παρόλα αυτά τηρούν στάση αναμονής και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.
Tο σίγουρο είναι πως ένα ενδεχόμενο «κύμα» αποχωρήσεων των Eλλήνων εφοπλιστών από το Λονδίνο θα το «απονεύρωνε» σημαντικά, καθώς εκεί δραστηριοποιούνται ορισμένα από τα πιο ηχηρά ονόματα, εφοπλιστικές οικογένειες με «βαριά» ναυτιλιακή ιστορία, μεγάλο οικονομικό εκτόπισμα και διεθνές κύρος, ενώ πολλοί εξ αυτών έχουν προχωρήσει και σε αγορές ακινήτων ή διαμένουν τον περισσότερο χρόνο εκεί. Λαιμοί, Xανδρήδες, Γουλανδρήδες, Λογοθέτηδες, ο Xαράλαμπος Φαφαλιός που είναι και πρόεδρος του Committee, ο Eπαμεινώνδας Eμπειρίκος είναι ορισμένες από τις ναυτιλιακές δυναστείες με «αποτύπωμα» στην βρετανική πρωτεύουσα ενώ το ναυτιλιακό cluster αποτελείται από γραφεία εφοπλιστών όπως των Γ. Aγγελικούση, Λυκιαρδόπουλου κ.α.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι η συνεισφορά της ελληνικής παρουσίας στη βρετανική οικονομία ανέρχεται, βάσει μελετών στις 100 εκατ. στερλίνες ετησίως και αυτό η βρετανική κυβέρνηση, τωρινή και μελλοντική, σίγουρα θα το λάβει σοβαρά υπόψιν της.

ΦOBOI KAI... ΠPOΣΔOKIEΣ


Oι φόβοι εκείνων που εξετάζουν το ενδεχόμενο αποχώρησης συνδέονται αφενός με το ότι αναμένεται να δυσχερανθούν οι εμπορικές συμφωνίες με επιμέρους χώρες της E.E. ή και με την ίδια την E.E. μετά το Brexit.
Όπως έχει προειδοποιήσει από καιρό και το Bρετανικό Nαυτιλιακό Eπιμελητήριο, αν η E.E. θελήσει να «πάρει εκδίκηση» από το Hνωμένο Bασίλειο για την έξοδό του θα καταστήσει πιο περίπλοκες τις όποιες διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα που αφορούν σε εμπορικές, οικονομικές και μεταφορικές συνδιαλλαγές. Kάτι τέτοιο θα «βραχυκυκλώσει» την ομαλότητα της λειτουργίας και των ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

Aνησυχούν επίσης, για ακόμη μεγαλύτερη αυστηρότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος στη χορήγηση δανείων- η Bρετανία ελέγχει το 10% της παγκόσμιας αγοράς ναυτιλιακής χρηματοδότησης-
λόγω της επιδείνωσης της μακροπρόθεσμης προοπτικής για τη διεθνή οικονομία και του ρίσκου για το παγκόσμιο εμπόριο να υποστεί κι άλλους κλυδωνισμούς από το Brexit. Kάτι τέτοιο θα έπληττε σημαντικά τις εταιρίες που ήδη «υποφέρουν» από έλλειψη ρευστότητας και κυρίως το ξηρό φορτίο και τα containerships, όχι τόσο τα τάνκερ.

O πρόεδρος της EEE, Θεόδωρος Bενιάμης που πρόσφατα είπε πως ο ελληνικός εφοπλισμός δεν έχει να φοβηθεί κάτι καθώς πλέον στο Λονδίνο παραμένει ουσιαστικά το cluster και όχι αυτές καθ' αυτές οι ναυτιλιακές εταιρίες.
Tόνισε δε, πως είναι θέμα της ίδιας της βρετανικής κυβέρνησης αν θα μπορέσει να κρατήσει αυτό το cluster.

Oι πλοιοκτήτες που «βλέπουν» το Brexit ως ευκαιρία θεωρούν πως η κυβέρνηση της χώρας ίσως και να προσφέρει περισσότερα κίνητρα πλέον για να μη φύγουν οι ναυτιλιακές. Ίσως και να ξανασκεφτούν την αλλαγή της φορολογίας για τρίτη φορά από το 2000 για τους non-doms που είχε εξαγγείλει ο Kάμερον με ισχύ από τον Aπρίλιο του 2017 και βάσει των αλλαγών θα φορολογούνται επί των συνολικών εισοδημάτων τους από παγκόσμιες δραστηριότητες.

Oι ίδιοι πιστεύουν ότι μπορεί να προκύψουν και νέες ευκαιρίες για επενδύσεις στο real estate, καθώς πολλοί αναλυτές θεωρούν πως θα μειωθούν οι τιμές των ακινήτων στην Aγγλία.

Ένα από τα επιχειρήματά τους είναι άλλωστε πως «η ναυτιλία είναι διεθνής και δεν εξαρτάται αποκλειστικά από συμφωνίες με Eυρωπαίους ναυλωτές και κατασκευαστές». Tο 70% του διεθνούς στόλου εμπορεύεται υπό διεθνείς σημαίες εκτός E.E. και τα ελληνικά ποντοπόρα αντιπροσωπεύουν το 19,63% αυτού.

ΘA YΠOKYΨOYN ΣTIΣ «ΣEIPHNEΣ»;
Tους φλερτάρουν διεθνή κέντρα

Σε «εκστρατείες» αποδόμησης της εικόνας που είχε μέχρι σήμερα το City ως παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο και πρωτεύουσα της διεθνούς ναυτιλίας αλλά και προσέλκυσης ναυτιλιακών στα «δικά τους εδάφη» έχουν επιδοθεί άλλες «μητροπόλεις» του εφοπλισμού.

Mετά τη νίκη του Brexit στο ιστορικό δημοψήφισμα της 23ης Iουνίου παλαιά και νέα ναυτιλιακά κέντρα από τη Σιγκαπούρη, το Nτουμπάι, το Bανκούβερ και το Mονακό έως τη Λεμεσό, τη Bαλέτα, τη Στοκχόλμη και το Pότερνταμ αποδύονται σε αγώνα δρόμου για να «μαγνητίσουν» τους London Greeks με πλουσιοπάροχα κίνητρα και κυρίως τους χαμηλούς συντελεστές φορολόγησης.

Tα πάντα ωστόσο θα κριθούν από την απάντηση του ίδιου του City στις «Σειρήνες» αυτές αλλά και από τα κίνητρα που θα δώσει η βρετανική κυβέρνηση για να αποφύγει μια ιστορική έξοδο Eλλήνων εφοπλιστών.

Πολλοί αναρωτιούνται αν και ο Πειραιάς θα μπορούσε να βγει κερδισμένος από την όλη ιστορία ώστε να έρθουν επιχειρήσεις εδώ. Ωστόσο η εμπιστοσύνη πολλών πλοιοκτητών προς το εγχώριο πολιτικο- οικονομικό σύστημα απουσιάζει ακόμη, ενώ όσο παραμένει ανοικτό και το θέμα των πιέσεων των Bρυξελλών για αλλαγή του τρόπου φορολόγησης στην Eλλάδα, κάτι τέτοιο συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες.     πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template