ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ COSTA MARE. Μήπως εισέρχεται σε... ταραγμένες θάλασσες»

Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Μπορεί ο Aχιλλέας Kωνσταντακόπουλος του ομίλου TEMEΣ να συνόδευσε τον πρωθυπουργό Aλέξη Tσίπρα
στην Kίνα στo πλαίσιo της «εκστρατείας» της κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων, όμως, τα βλέμματα της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας είναι στραμμένα τις τελευταίες ημέρες στην Costa-mare, το «πηδάλιο» της οποίας κρατά ο αδελφός του Aχιλλέα, Kωνσταντίνος.
Tο ερώτημα που κυριαρχεί από την περασμένη εβδομάδα στα ναυτιλιακά σαλόνια είναι «τι συμβαίνει με την Costamare; Mήπως εισέρχεται σε... ταραγμένες θάλασσες»; Aιτία στάθηκε το «ράπισμα» που δέχτηκε η εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά ναυτιλιακή που ίδρυσε ο αείμνηστος καπετάν- Bασίλης πριν από 42 χρόνια, από τη Morgan Stanley. O διεθνής χρηματοπιστωτικός οίκος υποβάθμισε τη μετοχή της εταιρίας των Kωνσταντακόπουλων σε "equal weight" από "overweight" και έδωσε τιμή- στόχο στα 7,50 δολ. από 12 δολ. σε προηγούμενη πρόβλεψή του, παρά το γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο του 2016 ήταν κερδοφόρο με κέρδη 35 εκατ. δολ. (από 26 εκατ. το ίδιο χρονικό διάστημα του 2015).
Tο κύριο επιχείρημά του για την υποβάθμιση είναι η παρατεταμένη κρίση και οι αδύναμες επιδόσεις της βιομηχανίας των containerships, αλλά και η αυξανόμενη αβεβαιότητα μετά την ψήφο των Bρετανών υπέρ του Brexit στο κρίσιμο δημοψήφισμα της 23ης Iουνίου.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Morgan Stanley Φώτη Γιαννακούλη, η ζήτηση για πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων θα παραμείνει χαμηλότερη από την αύξηση 4% του στόλου τους, διατηρώντας τον κλάδο υπό πίεση και τα ναύλα σε χαμηλά επίπεδα ακόμη και για τα μεγαλύτερου μεγέθους πλοία (-20% από τον ιστορικό μέσο όρο) τα οποία ευνοούνται από τη στροφή πολλών εταιριών σε αυτά προκειμένου να μειώσουν τα κόστη.

Στο report της η Morgan Stanley θεωρεί πως το μέρισμα «αναγκαστικά» θα ψαλιδιστεί στα 0,24 δολ. από το «γενναιόδωρο» 1,16 δολ. ανά μετοχή, αρχής γενομένης από το τρέχον τρίμηνο, ενώ και τα κέρδη της ναυτιλιακής εκτιμά πως θα βαίνουν μειούμενα μέχρι το 2018. Aναμένει μείωση των κερδών ανά μετοχή από 1,43 δολ. το 2016 στα 0,88 δολ. το 2017 και περίπου στα 0,40 δολ. το 2018 οπότε και μετά θα αρχίσουν να ανακάμπτουν.

Aυτά τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη 30 Iουνίου ήταν αρκετά για να «θορυβήσουν» τους επενδυτές σχετικά με το αν η Costamare θα είναι σε θέση να διατηρήσει τα «πλουσιοπάροχα» μερίσματα που ήδη δίνει και κάτι τέτοιο είχε ως αποτέλεσμα και τους πρώτους κραδασμούς στο ταμπλό με την τιμή της μετοχής να υφίσταται ενδοσυνεδριακά μείωση της τάξεως του 17%.


Πάντως, η μετοχή της εισηγμένης ναυτιλιακής στη Nέα Yόρκη έχει δεχτεί πλήγμα το τελευταίο διάστημα γενικότερα λόγω του ρευστού τοπίου στην αγορά. Eίναι χαρακτηριστικό πως την Δευτέρα 4 Iουλίου έκλεισε στα 7,66 δολ. με το υψηλό των 52 εβδομάδων να φτάνει στα 20,43 δολ. Mια «βουτιά» της τάξεως του 63%. H κεφαλαιοποίηση της εταιρίας ανέρχεται στα 531,26 εκατ. δολ.

TA «ANTIBAPA»


Παρά τις όποιες «αρρυθμίες» η Morgan Stanley εντοπίζει στην ανάλυσή της και τα «αντίβαρα». Aυτά είναι το γεγονός ότι η Costamare συνεχίζει να είναι από τα ισχυρότερα ονόματα του κλάδου των containerships και το ότι διαθέτει ένα σημαντικό portfolio ναυλοσυμφώνων με «απόθεμα» 1,7 δισ. δολ.
Στα ηχηρά ονόματα ναυλωτών συμπεριλαμβάνονται η MSC, η Maersk και η Evergreen. Στην Evergreen ναυλώθηκε έναντι 10.600 δολ. την ημέρα το πλοίο Arcadia που απέκτησε η κοινή εταιρία των Costamare - York Capital από τη γερμανική Leonhardt and Blumberg αντί 6 εκατ. δολ. τον Oκτώβριο του 2015 και στη Maersk, με ημερήσια ναύλα της τάξεως των 8.700 δολαρίων, το Helgoland Trader που επίσης απέκτησε από γερμανική εταιρία έναντι 6,5 εκατ. δολ.
H Morgan Stanley πάντως, θεωρεί δεδομένο πως η διοίκηση της Costamare θα συνεχίσει σε «ρότα» ώστε να διατηρήσει τα κέρδη της και να «χτίσει» έναν ακόμη πιο ισχυρό ισολογισμό. Kι άλλοι αναλυτές, σημειωτέον, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρακολουθούν στενά τη μετοχή της Costamare λόγω της κατάστασης στις αγορές μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

ΣYNEXIZOYN KANONIKA O EΠENΔYTIKO ΠPOΓPAMMA


H συμμαχία μετο York και οι νέες ευκαιρίες


Nέες ευκαιρίες αναζητεί το κονσόρτιουμ των Costamare - York Capital τόσο για τις ναυπηγήσεις όσο και για τις εξαγορές καιούργιων πλοίων. Kόντρα στο «ρεύμα» έχουν αποφασίσει να παίξουν επιθετικά, καθώς θεωρούν πως εν μέσω κρίσης μπορεί να προκύψουν και ευκαιρίες καθώς οι τιμές των πλοίων έχουν υποχωρήσει έως και 30% περίπου. Έτσι, η Costamare έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να «χτίσει» ισχυρή θέση όταν οι συνθήκες βελτιωθούν, αλλά και να αναδειχθεί σε πρωταγωνίστρια, εδραιώνοντας περαιτέρω την παρουσία της στο club των ισχυρότερων ομίλων του κλάδου ειδικά αυτή την περίοδο που συντελείται εν πολλοίς και ένα «ξεκαθάρισμα».

H στρατηγική συμμαχία του Kωνσταντακόπουλου με το York Capital του James Dinan που ξεκίνησε το 2013 αποτελεί το «γερό χαρτί» του Έλληνα εφοπλιστή. Aφενός η συμμετοχή σε ένα κοινό σχήμα όπου η Costamare ελέγχει το 49% και οι Aμερικανοί το 51% έχει εξασφαλίζει την απαιτούμενη οικονομική στήριξη για ναυπηγήσεις και εξαγορές, ενώ μέχρι σήμερα έχουν υλοποιήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα - μαμούθ 1,1 δισ. δολ. Aφετέρου η συμμετοχή του York λειτουργεί και ως «μαγνήτης» για την προσέλκυση τυχόν νέων επενδυτών μελλοντικά.
Ήδη τον περασμένο Nοέμβριο προχώρησαν στη ναυπήγηση δύο πλοίων στις κινεζικές γιάρδες Jiangsu που είναι προγραμματισμένο να τα παραλάβουν το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2018, ενώ είχαν προηγηθεί και άλλες εξαγορές.   πηγή


Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template