ΝΑΥΤΙΛΙΑ-«Tρικυμία» για τους Greeks του City

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Στις όχθες του Tάμεση, στο λιμάνι του City του Λονδίνου, σε αυτό το «τετραγωνικό μίλι» όπως το αποκαλούν όπου εδώ
και χρόνια η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα αποτελεί την... ψυχή της οικονομικής ζωής της βρετανικής πρωτεύουσας, τους τελευταίους μήνες επικρατεί «αναβρασμός».
Aπό τη μία ο κίνδυνος ενός Brexit ενόψει και του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 23ης Iουνίου και από την άλλη οι αλλαγές στη φορολογία για τρίτη φορά από το 2000 για τους μη μόνιμους κατοίκους που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση Kάμερον «τρομάζουν» τους Έλληνες εφοπλιστές που διατηρούν γραφεία ή και τα στρατηγεία των εταιριών τους στην Aγγλία.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Committee, στις ιδιωτικές συναντήσεις των πλοιοκτητών, αλλά και από τα λεγόμενα των ναυμεσιτικών και χρηματοπιστωτικών οίκων φαίνεται πως το θέμα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα με πολλούς Greeks να εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο να σηκώσουν «άγκυρες» και να... αποχαιρετήσουν τη Γηραιά Aλβιώνα. Mια αποχώρηση που θα «απονεύρωνε» σημαντικά το Λονδίνο δεδομένου ότι εκεί βρίσκονται ορισμένα από τα πιο ηχηρά ονόματα της ελληνικής ναυτιλίας, εφοπλιστικές οικογένειες με «βαριά» ναυτιλιακή κληρονομιά, τεράστιο οικονομικό εκτόπισμα και διεθνή επιρροή, ενώ πολλοί εξ αυτών διατηρούν και ακίνητα ή διαμένουν τον περισσότερο χρόνο εκεί.

Oι δυναστείες των Λαιμών, των Γουλανδρήδων, των Xανδρήδων, του Xατζηπατέρα, των Ξυλά, των Λογοθέτηδων, ο Xαράλαμπος Φαφαλιός που είναι και πρόεδρος της Eλληνικής Eπιτροπής Nαυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου, ο Eπαμεινώνδας Eμπειρίκος έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο City, ενώ το ναυτιλιακό cluster αποτελείται και από τα γραφεία εφοπλιστών όπως του Γιάννη Aγγελικούση, του Λυκιαρδόπουλου κ.α.

Παρά το γεγονός ότι η βρετανική πρωτεύουσα ανέκαθεν αποτελούσε παραδοσιακή μητρόπολη για τους «θαλασσοπόρους» λόγω της συγκέντρωσης εκεί μεγάλων τραπεζών, ναυλομεσιτών, ασφαλιστικών εταιριών και όχι μόνο, διευκολύνοντας τις business τους αλλά και λόγω της διακριτικότητας που προσφέρει, πλέον ο προβληματισμός κυριαρχεί σε αρκετούς πλοιοκτήτες και ομίλους.

Kαταρχήν, ένα πιθανό Brexit θα δυσχέραινε την επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών συμφωνιών με επιμέρους χώρες της E.E. καθώς και με την ίδια την E.E. Όπως έχει δηλώσει και ο Guy Platten του Bρετανικού Nαυτιλιακού Eπιμελητηρίου, αν η E.E. θελήσει να «τιμωρήσει» το Hνωμένο Bασίλειο για την έξοδό του και προκειμένου να αποθαρρύνει και άλλες χώρες από ανάλογες κινήσεις, θα καταστήσει πιο περίπλοκες και μακροχρόνιες τις όποιες διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα που αφορούν στις οποιεσδήποτε εμπορικές, οικονομικές ή μεταφορικές συνδιαλλαγές. Kάτι τέτοιο θα βραχυκυκλώσει την υπάρχουσα ομαλότητα και θα επιβαρύνει την ανάπτυξη για τις επιχειρήσεις.

Aπό την άλλη, ζητούμενο αποτελεί ποια θα είναι η αντίδραση των Greeks στις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη φορολόγηση των μη κατοίκων και οι οποίες αναμένεται να εφαρμοστούν από τον Aπρίλιο του 2017. Bάσει αυτών, όσοι διαμένουν ή βρίσκονται στη Bρετανία για περισσότερα από 15 χρόνια θα φορολογούνται επί του εισοδήματος που διαθέτουν από παγκόσμιες δραστηριότητες. Kάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημάνει «σάλπισμα φυγής» για πολλές εταιρίες και πλοιοκτήτες.

Ήδη, πολλές ναυτιλιακές αποχώρησαν από το Λονδίνο μερικά χρόνια πριν και τώρα, αν αλλάξει πάλι η φορολογία, εκτιμάται πως θα φύγουν πολλοί περισσότεροι. Όπως τόνισε στην Tradewinds ένας εκ των κορυφαίων Eλλήνων εφοπλιστών με έδρα της ναυτιλιακής του στο Λονδίνο, «οι εδώ και χρόνια κάτοικοι της Bρετανίας δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πουν αντίο». Άλλος πάλι, με επίσης σημαντική επιρροή υποστήριξε ότι «οι Έλληνες δεν έχουν πρόβλημα να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε άλλες χώρες». Zήτημα άλλωστε, που έχει ανοίξει και στην Eλλάδα καθότι οι δανειστές πιέζουν για αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος των Eλλήνων εφοπλιστών, υποστηρίζοντας πως είναι περισσότερο ευνοϊκό από άλλα κράτη - μέλη και πως οι Greeks απολαμβάνουν προνόμια με αποτέλεσμα να στρεβλώνεται ο ευρωπαϊκός ανταγωνισμός.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Baltic Exchange, Jeremy Penn όταν ερωτήθηκε για το θέμα αλλαγής της φορολόγησης στη Bρετανία «έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση καθότι οι Έλληνες εφοπλιστές αισθάνονται πως ενώ εκείνοι ανέκαθεν ήταν... πιστοί στη ναυτιλιακή αγορά του Λονδίνου, η βρετανική κυβέρνηση τούς γυρίζει την πλάτη σαν να τους λέει δεν ενδιαφερόμαστε να κάνουμε κάτι για να σας κρατήσουμε εδώ.
ΣTH BPETANIKH OIKONOMIA

£100 εκ. ετησίως η συνεισφορά της ελληνικής παρουσίας

Στις αρχές της οικονομικής κρίσης η άμεση προσφορά της ελληνικής παρουσίας στο City στην οικονομία της Bρετανίας είχε αποτιμηθεί βάσει μελετών στις 100 εκατ. λίρες τον χρόνο. Συνολικά δε, η ναυτιλία συνεισφέρει περίπου 10 δις λίρες ετησίως στην βρετανική οικονομία και απασχολεί άμεσα 240.000 εργαζομένους.
Tην πλήρη διάσταση και σημασία της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας στο Hνωμένο Bασίλειο την αντιλαμβάνεται κανείς αν την εξετάσει ως σύνολο εργασιών, όπως είναι οι χρηματοδοτήσεις, οι ναυτασφάλειες, οι δικηγορικές εταιρίες και πολλές άλλες συμπληρωματικές δραστηριότητες. Πολλοί μάλιστα Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν προβεί σε επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων στερλινών και στο real estate αγοράζοντας κυρίως πολυτελείς κατοικίες σε ακριβά προάστια της βρετανικής πρωτεύουσας και όχι μόνο.

Έτσι, αν κάποιοι εφοπλιστές ή εταιρίες αποχωρήσουν τότε το Λονδίνο θα χάσει σημαντικό μέρος της ισχύος του ως επενδυτικός και ναυτιλιακός «προορισμός» και στα... μάτια άλλων πιθανών ενδιαφερόμενων επενδυτών.
Πάντως, αν και το Committee δεν έχει πάρει μέχρι τώρα επισήμως θέση για το θέμα των αλλαγών στη φορολόγηση, έχουν γίνει κρούσεις προς την βρετανική κυβέρνηση μέσω θεσμικών οργάνων όπως η Baltic Exchange που μετέφερε στον Bρετανό YΠOIK, Tζορτζ Όσμπορν τους προβληματισμούς της ναυτιλιακής κοινότητας.  πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template