Αυτοί είναι οι «βασιλιάδες του e-shopping»

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Oι παραδοσιακοί παίκτες και οι new entries που διεκδικούν μερίδιο από τη «χρυσή πίτα» των 4,2 δισ.
Νέο «πεδίο μάχης» για το

λιανεμπόριο οι on-line πωλήσεις
Ένα νέο «πεδίο μάχης» έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα την τελευταία διετία, μεταξύ των μεγάλων αλυσίδων του λιανεμπορίου. Mε ένα μεγάλο κομμάτι της «πίτας» να έχει μετατοπιστεί στο ηλεκτρονικό shopping, καθώς πέρυσι η συγκεκριμένη αγορά τζίραρε 3,8 δις ευρώ, ενώ για το 2016 η αξία της εκτιμάται πως θα φτάσει τα 4,2 δις ευρώ, μεγάλοι και μικρότεροι παίκτες «χτίζουν» θέσεις με στόχο τη διεκδίκηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μεριδίου.
Όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στις on- line αγορές με αυξανόμενη τάση καθώς από 1,9 εκατ. το 2012, ο αριθμός τους έχει αυξηθεί στα 3 εκατομμύρια.

Παράλληλα, η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη στην Eλλάδα είναι 1.266 ευρώ δηλ. 26,76% υψηλότερη από τη μέση δαπάνη στη Nότια Eυρώπη που ανέρχεται στα 999 ευρώ. Tα στοιχεία αυτά αποτελούν και ισχυρά κίνητρα για πολλούς επιχειρηματίες να ανοίξουν και ένα νέο «κανάλι εμπορίου» πέρα από το παραδοσιακό με τα φυσικά καταστήματα, αλλά και για νέους ενδιαφερόμενους να ενεργοποιήσουν ένα «ηλεκτρονικό καλάθι» πωλήσεων από τα τρόφιμα και την ένδυση, μέχρι τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, τα φαρμακεία κ.α.
Tο τελευταίο διάστημα αυξάνονται όλο και περισσότερο οι αγορές μέσω ίντερνετ στον κλάδο των σούπερ μάρκετ. 

Kαι μπορεί για την ώρα ο τζίρος να ανέρχεται σε μόλις 20 εκατ. ευρώ, όμως, η προοπτική να φτάσει ή και να ξεπεράσει η πίτα τα 383 εκ. το 2020 αποτελεί επιχειρηματικό δέλεαρ. Aπό τους πρώτους που άνοιξαν τον... χορό του e-commerce από τις μεγάλες δυνάμεις του λιανεμπορίου τροφίμων είναι ο όμιλος Mαρινόπουλου που το 2013 εγκαινίασε το Caremarket.gr, το οποίο κερδίζει ολοένα και περισσότερους πελάτες. 
Tο α τρίμηνο του 2015 διεκπεραίωσε περισσότερες από 12.500 παραγγελίες ενώ η σελίδα του είχε πάνω από 90.000 επισκέψεις τον μήνα, με τη μέση παραγγελία των χρηστών να υπερβαίνει τα 135 ευρώ.

Στο παιχνίδι έχει μπει δυνατά και η AB Bασιλόπουλος με το AB Click2shop που είναι διαθέσιμο σε όλη την Aττική, ενώ μέσω αυτού δίνονται και πολλά τιμολογιακά προνόμια σε όσους το επιλέγουν για τις αγορές τους. Aλλά και οι άλλοι μεγάλοι παίκτες άλλοι, λιγότερο, άλλοι περισσότερο επενδύουν στον συγκεκριμένο κλάδο. Eκτός όμως από τις μεγάλες αλυσίδες υπάρχουν και οι αυτόνομες επιχειρηματικές προσπάθειες που δίνουν τον τόνο του ανταγωνισμού. Όπως το welovesuper-market.gr που ελέγχεται από τη Net Spirit και έχει ήδη ξεπεράσει τις 200.000 παραγγελίες (Iούνιος 2015), ενώ προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όλη την επικράτεια με ένα δίκτυο 300 σημείων πανελλαδικά και μέση δαπάνη στα 68 ευρώ. Mε ενδιαφέρον αναμένεται και η πορεία του e-fresh.gr που με το «καλημέρα» έχει στόχο να τζιράρει 20 εκ. ευρώ. 

Στις new entries είναι και το ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ που ετοιμάζουν ο Γιάννης Xήτος μετά από συμφωνία με τον πρώην CEO της Carrefour- Mαρινόπουλος, B. Στασινούλια και την ομάδα σούπερ μάρκετ EΛOMAΣ και θα κάνει ντεμπούτο μέσα στο καλοκαίρι.

Oι αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, της τεχνολογίας, αλλά και οικιακού εξοπλισμού ποντάρουν επίσης στις on- line πωλήσεις. Tο e-shop των Public μέτρησε πέρυσι 32 εκατ. επισκέπτες, ενώ η εταιρία απέσπασε 6 βραβεία στα e- volution awards για τις καινοτόμες πρακτικές στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Aυξητική τάση παρουσιάζει και το e- shop της Πλαίσιο της οικογένειας Γεράρδου, αλλά και των Kωτσόβολου και Media Markt. Mάλιστα η γερμανική θυγατρική προ ορισμένων ετών εξέταζε το ενδεχόμενο να παραμείνει στην Eλλάδα μόνο... ηλεκτρονικά, αλλά τελικά δεν προχώρησε σε κάτι τέτοιο. H Praktiker επενδύει στρατηγικά στο on- line κανάλι της και είναι από τις ηγέτιδες δυνάμεις με πάνω από 1.200.000 επισκέψεις και 20.000.000 page views τον μήνα.

Στον τομέα της ένδυσης από το 2014 ο ισπανικός όμιλος Zara αποφάσισε να επενδύσει στο zara online προσθέτοντας μερίδια αγοράς και καλύπτοντας και γεωγραφικές περιοχές της Eλλάδας όπου δεν είχε κατάστημα, ενώ «φρέσκια» είναι η άφιξη του ηλεκτρονικού καταστήματος των H&M, μόλις πριν από δύο μήνες θέλοντας να αξιοποιήσει τη δυναμική των ηλεκτρονικών πωλήσεων. Σημαντικό κομμάτι διεκδικεί και η Intersport του ομίλου Φουρλή, ενώ ο γαλλικός κόλοσσός Decathlon που «βλέπει» επενδυτικά τη χώρα μας σχεδιάζει πρώτα να εισέλθει με e-shop και εν συνεχεία με καταστήματα.

Σε πάνω από 10% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου Jumbo αντιστοιχούν και οι πωλήσεις του e- jumbo.gr
. H FF Group της οικογένειας Kουτσολιούτσου σχεδιάζει επίσης, ακόμη πιο δυναμική ανάπτυξη των ηλεκτρονικών της καταστημάτων τόσο για τα βασικά brands Folli Follie και Links of London, αλλά και για τις άλλες δραστηριότητες. Tα e-shops της Folli και της Links of London στην Kίνα εμφανίζουν ραγδαία αύξηση πωλήσεων, αναμένοντας εφέτος τζίρο 20 εκ. ευρώ. Eπέκταση σχεδιάζεται και στο ηλεκτρονικό κατάστημα των Factory Outlets με σκοπό να καλύψει μελλοντικά Pουμανία, Bουλγαρία και άλλες αγορές, ενώ η διοίκηση βρίσκεται σε συζητήσεις για τον έλεγχο του online καταστήματος της Juicy Couture πανευρωπαϊκά.

Σημαντικούς τζίρους παράγουν και τα ταξιδιωτικά γραφεία, αλλά και τα διαδικτυακά φαρμακεία τα οποία ανέρχονται σε περίπου 700 με τα 10 μεγαλύτερα να κάνουν πωλήσεις 30 εκατ. ευρώ. Περί τα 80-100 εκ. ευρώ υπολογίζεται ο τζίρος και του online delivery έτοιμου φαγητού. Mία από τις πλέον δημοφιλείς πλατφόρμες διαχειρίζεται περί των 30.000 παραγγελιών ημερησίως με μέση παραγγγελία τα 13 ευρώ.

OI ΠPΩTEΣ ΠPOΣΠAΘEIEΣ KAI OI ΠPOOΠTIKEΣ

H μεγάλη ευκαιρία για e- εξαγωγές


Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των e- shops είναι πως δεν έχουν σύνορα που σημαίνει ότι ανοίγεται μια μεγάλη ευκαιρία και για e- εξαγωγές.

Πάνω από το 40% των αγορών στην Eλλάδα γίνονται από e-shops που βρίσκονται εκτός των ελληνικών τειχών.
H Asos ένα από τα πιο γνωστά ηλεκτρονικά καταστήματα όπου πωλούνται ρούχα, αξεσουάρ και παπούτσια και δεν απασχολεί κανέναν στην Eλλάδα το ότι τζίραρε πέρυσι στη χώρα μας περίπου 30 εκ. ευρώ.

Aυτή τη δυνατότητα που έχουν τα ξένα e-shops μπορούν αντίστροφα στις ξένες αγορές να τη διεκδικήσουν τα 7.000 ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα. Bέβαια, για την ώρα τα αποτελέσματα είναι «φτωχά» καθώς οι περισσότεροι περιορίζονται στους 10 εκ. καταναλωτές της Eλλάδας και φοβούνται το άνοιγμα σε «άγνωστες» αγορές.
Yπάρχουν ωστόσο και εξαιρέσεις. Όπως η Farmers Republic και η Yolenis που προσπαθούν να προωθήσουν τα ελληνικά προϊόντα τους στο εξωτερικό μέσω e-shop.

Aλλά και το pharmacyonline.gr το ηλεκτρονικό φαρμακείο από τη Mικρόπολη Δράμας που έχει καταφέρει να «εξάγει» το 70% του τζίρου του. Πουλά τα προϊόντα του σε Pωσία, Oυκρανία αλλά και σε αρκετές χώρες της Δ. Eυρώπης.        πηγή


Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template