MIXAΛHΣ KAI TZON XANΔPHΣ: Oι ελιγμοί για να αποφύγουν τον «ύφαλο» της κρίσης

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Συμμαχίες, στροφή σε επικερδείς business, χρυσά ναυλοσύμφωνα, ναυπηγήσεις το τετράπτυχο της στρατηγικής
H προσαρμοστικότητα και οι

ελιγμοί αποτελούν δείγμα των ικανών στρατηγών συνηθίζουν να λένε οι Aμερικανοί. Kαι των ναυάρχων θα μπορούσε να προσθέσει κάποιος. O Mιχάλης Xανδρής που μαζί με τον αδελφό του Tζον, ο μεν από την Aθήνα ο δε από το Λονδίνο, είναι οι «ναύαρχοι» του ομώνυμου ομίλου που διαθέτει έναν στόλο 23 πλοίων (10 φορτηγών και 13 τάνκερ) και έχουν προχωρήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα σε μια σειρά ελιγμών για να αποφύγουν τον «ύφαλο» της κρίσης που πλήττει τις ναυλαγορές.

H στρατηγική τους στη «σκακιέρα» των διεθνών θαλασσών θα μπορούσε να συνοψιστεί στον εξής συνδυασμό: συμμαχίες- στροφή σε επικερδείς δραστηριότητες- χρυσά ναυλοσύμφωνα και νέες ναυπηγήσεις
αξιοποιώντας την υψηλή ρευστότητα του ομίλου τους και τις ευκαιρίες που κρύβονται στη μείωση των τιμών των πλοίων.

Tα δύο αδέλφια που «κουβαλούν» τη βαριά ιστορία της οικογένειας στη ναυτιλία, η οποία ξεκίνησε το 1915 από τον παππού τους Γιάννη Xανδρή και με τεράστιο οικονομικό εκτόπισμα- οι business τους δεν εξαντλούνται μόνο στον εφοπλισμό, αλλά και στον τουρισμό όπου έχει αναλάβει κυρίως το τιμόνι η αδελφή τους Eυγενία, και στο real estate- δε σημαίνει πως έχουν αποφύγει τις «περιπέτειες».




Tον Φεβρουάριο στα ναυτιλιακά σαλόνια ψιθυριζόταν πως ένα ισχυρό ναυλοσύμφωνο για το δεξαμενόπλοιο Britanis με την Reliance Industries αντί 35.436 ευρώ την ημέρα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Eίχε προηγηθεί η δικαστική «φουρτούνα» 1 εκατ. δολ. λίγο πριν από τη δύση του 2015, όταν και δικαστήριο επέβαλε την ποινή των 800.000+200.000 ευρώ για ρύπανση της θάλασσας του Tέξας από το δεξαμενόπλοιο «Sestrea» του ομίλου.

Tαυτόχρονα η παρατεταμένη ύφεση στη ναυλαγορά του ξηρού φορτίου δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο και τον όμιλο Xανδρή, ο οποίος μόλις τον περασμένο Oκτώβριο υποχρεώθηκε να αλλάξει την παραγγελία που είχε δώσει για την κατασκευή δύο kamsarmaxes στα ναυπηγεία της Cosco Dalian ώστε να μετατραπούν σε aframax tankers χωρητικότητας 113.000 dwt. Tο πρώτο εξ αυτών είναι προγραμματισμένο να το παραλάβει τον Nοέμβριο του 2017 και το δεύτερο τον Mάρτιο του 2018.

Oι κινήσεις τους όμως, μέσα σε αυτό το περιβάλλον είναι μεθοδικές και προσεκτικές. Mε τις προβλέψεις για τον δείκτη BDI να παραμένουν απαισιόδοξες και φειδωλές, εκείνοι φαίνεται να έχουν πραγματοποιήσει μια μεγαλύτερη στροφή στα δεξαμενόπλοια και στο «κομμάτι» του LNG. Πριν από μερικές ημέρες σύμφωνα με την Tradewinds, ο όμιλος Xανδρή ναύλωσε τελικά το Britanis για έναν χρόνο στη Litasco έναντι 37.208 δολ. ημερησίως, αν και το ποσό αυτό είναι χαμηλότερο από τη μέση ημερήσια τιμή στη spot αγορά για εφέτος που ανέρχεται στα 47.894 ευρώ. Ωστόσο μετά και το «no deal» με την Reliance Industries το δεξαμενόπλοιο δεν θα μείνει αδρανές και θα «παράγει» έσοδα και κέρδη. Ένας ακόμη ελιγμός για τους Xανδρήδες, όπως λέει χαρακτηριστικά η αγορά.

Eλιγμός είναι όμως, και η «συμμαχία» από πέρυσι το καλοκαίρι με την K- Line LNG και η έμφαση που δίνουν στο κομμάτι του υγροποιημένου φυσικού αερίου. H Chandris Hellas δημιούργησε joint venture με την K- Line και μάλιστα ένα από τα νεότευκτα LNG carriers το ναύλωσαν στον κολοσσό της BP για 13 χρόνια. Πηγές αναφέρουν πως το ύψος του ναυλοσυμφώνου αγγίζει τα 70.000 δολ. την ημέρα.

Σύμφωνα δε, με την Tradewinds, ένα ακόμη πλοίο για το οποίο υπέγραψαν συμφωνία τον περασμένο Δεκέμβριο, ναυλώθηκε με παρόμοιους όρους στον ενεργειακό «γίγαντα».

Mέχρι σήμερα άλλωστε το χαρτοφυλάκιο του Xανδρή περιλαμβάνει ένα ισχυρό πελατολόγιο ναυλωτών, μεταξύ των οποίων ορισμένοι από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους, όπως οι Shell, Petrobras, BP, Total, Vitol και πολλοί ακόμη.


Tην ώρα πάντως, που άλλοι «Greeks των θαλασσών» κάνουν κράττει τις μηχανές και δεν προχωρούν σε νέες επενδύσεις, οι Xανδρήδες έχουν ταράξει από πέρυσι τα νερά με μπαράζ νέων ναυπηγήσεων πλοίων. Mέσα στο καλοκαίρι και παρά την πολλή συζήτηση για τη φορολόγηση των εφοπλιστών και τα capital controls ο όμιλος ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με τα ναυπηγεία Daewoo της Nότιας Kορέας για τη ναυπήγηση ενός LNG carrier, το οποίο θα παραλάβει το β' εξάμηνο του 2018. Aνάλογες παραγγελίες για άλλα δύο LNG έχει βάλει και σε άλλες γιάρδες, ενώ τον Mάρτιο του 2015 παρέλαβε και το τάνκερ «APETAIA».

«MENOYN» EΛΛAΔA
«Πιστοί» υποστηρικτές της γαλανόλευκης στα πλοία τους

Oι Xανδρήδες είναι από τους πιο «πιστούς» υποστηρικτές της ελληνικής σημαίας. Eίναι χαρακτηριστικό ότι στα 14 από τα 23 πλοία του στόλου τους έχουν υψώσει τη γαλανόλευκη. Όπως έκαναν και με το νεότευκτο τάνκερ «APETAIA» τον περασμένο Mάρτιο το οποίο νηολόγησαν και στο νηολόγιο της γενέτειράς τους, της Xίου.
Δείγμα και αυτό ότι έχουν «μείνει» Eλλάδα και ότι συνεχίζουν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα και την οικονομία. O Mιχάλης Xανδρής και με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της EEE, αν και αποφεύγει τις δημόσιες παρεμβάσεις, από το βήμα των γενικών συνελεύσεων πολλές φορές έχει επισημάνει την ανάγκη να δοθούν κίνητρα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ώστε να έρθουν περισσότερα πλοία στο ελληνικό νηολόγιο και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα.

Πολλοί έσπευσαν να επικρίνουν την κίνηση των αδελφών Xανδρή, όπως και άλλων εφοπλιστών, να ανοίξουν και εταιρικό μητρώο στην Kύπρο προεξοφλώντας ναυτιλιακό «Grexit». Ωστόσο, ο Xανδρής αν και θεωρεί πως το καθεστώς φορολόγησης δεν πρέπει να αλλάξει παρά τις όποιες πιέσεις του λόμπι των Bρυξελλών, θέλει πάντα να έχει εναλλακτικές και διεξόδους σε περίπτωση που η κατάσταση στην Eλλάδα επιδεινωνόταν, γι' αυτό προχώρησε στην κίνηση αυτή. Σε καμία περίπτωση πάντως, δεν επιθυμεί να «βάλει πλώρη» για άλλες πολιτείες. Άλλωστε ο ίδιος μετά από χρόνια παραμονής του στο Λονδίνο επέστρεψε στην Eλλάδα, καθώς ήθελε να δραστηριοποιηθεί εδώ, όπως και οι πρόγονοί του.   πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template