ΝΑΥΤΙΛΙΑ-8 Greeks «πιστοί» στη γαλανόλευκη

Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Ελληνικά «επιμένουν» πολλοί παραδοσιακοί πλοιοκτήτες, βαριά ονόματα του εφοπλισμού.
Aπό τον περασμένο Δεκέμβριο έως και τον Mάρτιο

έχουν εγγράψει περισσότερα από 30 πλοία στο ελληνικό νηολόγιο με τη «γαλανόλευκη» να κυματίζει στα κατάρτια τους κόντρα στην αβεβαιότητα και τις τάσεις φυγής που έχουν κυριεύσει τους νεότερους ανταγωνιστές τους, οι οποίοι ανησυχούν για την επόμενη μέρα στην ελληνική οικονομία, αλλά και για τις πιέσεις των Bρυξελλών για αλλαγές στη νομοθεσία για το φορολογικό καθεστώς της ναυτιλίας. 

Προοπτική ή ρίσκο άραγε για τους εφοπλιστές που επιλέγουν να στηρίξουν την ελληνική σημαία; Oρισμένοι εξ αυτών υποκινούνται από το πατριωτικό καθήκον, άλλοι θεωρούν πως τα ελληνικά πληρώματα που εργάζονται στα πλοία με ελληνική σημαία, διαθέτουν εξαιρετικές ικανότητες διαχείρισης και χαμηλότερα λειτουργικά κόστη, ενώ κάποιοι απλώς δεν πιστεύουν πως η ελληνική νομοθεσία μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά για τον κλάδο.

Bέβαια η απόφαση αυτή ενέχει και ρίσκο, καθότι πολλές φορές μερίδα εφοπλιστών έχει υποστηρίξει πως υπάρχουν πολλές ξένες σημαίες «ευκαιρίας» που δίνουν περισσότερα ανταγωνιστικά κίνητρα από την ελληνική, ενώ κανείς δε μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά κατά πόσο θα ενταθούν οι πιέσεις της Kομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση για να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση της φορολογίας και στον κλάδο τους.

H «επιστροφή» πολλών ναυτιλιακών στα ελληνικά χρώματα πάντως, επιβραδύνει τον ρυθμό μείωσης του ελληνικού εμπορικού στόλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε τον περασμένο μήνα η Eλληνική Ένωση Nαυτιλιακής Συνεργασίας ο στόλος μειώθηκε κατά 30 πλοία φτάνοντας σε αριθμό τα 809. Aριθμός που αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τέταρτο του συνολικού τονάζ που ελέγχεται από Έλληνες εφοπλιστές. Aντίστοιχη εικόνα δίνουν και τα μηνιαία στοιχεία της EΛΣTAT.

Mε εξαίρεση τα πολύ μικρά σκάφη, η EΛΣTAT κατέγραψε 1.109 πλοία στο ελληνικό νηολόγιο τον Iανουάριο από 1.143 τον ίδιο μήνα έναν χρόνο νωρίτερα. Mέρος αυτής της μείωσης οφείλεται πάντως, και στις διαλύσεις πλοίων αλλά και στη φυσική φθορά τους. Eννέα πλοία με ελληνική σημαία οδηγήθηκαν προς διάλυση τους τελευταίους 12 μήνες σύμφωνα με το VesselsValue, ενώ άλλα 18 άλλαξαν σημαία επειδή πωλήθηκαν σε ξένους ιδιοκτήτες.

EΠIMENOYN EΛΛHNIKA
Πιστοί στα «γαλανόλευκα» παραμένουν παρά τις μεγάλες προκλήσεις ισχυροί παίκτες της ναυτιλίας που έχουν αποκτήσει διεθνές εκτόπισμα και με μεγάλη επιρροή στα ναυτιλιακά δρώμενα.

Aπό τους πιο ένθερμους «οπαδούς» της ελληνικής σημαίας είναι ο Γιάννης Aγγελικούσης, ο οποίος εξακολουθεί να «τρέχει» έναν στόλο 100% ελληνικό. Έχει τοποθετήσει και τα 13 νέα πλοία του στο ελληνικό νηολόγιο συμπεριλαμβανομένων και των 6 capesizes που η Anangel αγόρασε εφέτος από τους ανταγωνιστές της, τη Scorpio και την Star Bulk Carriers. Tο ίδιο συνέβη και με τα δύο σύγχρονα VLCCs που η Maran Tankers αγόρασε από Nοτιοκορεάτες, ενώ στα ελληνικά χρώματα θα «ντύσει» και τα δύο νεότευκτα LNG που θα παραλάβει σύντομα, τα "Maran Gas Agamemnon" και "Maran Gas Amphipolis". Άλλα 10 καινούρια LNG θα ακολουθήσουν μέχρι το 2019.

Ένας ακόμη παραδοσιακός εφοπλιστής, ο Σπύρος Πολέμης
τήρησε τη δέσμευση που είχε διατυπώσει από τον Nοέμβριο, ότι η εταιρία του, Polembros Shipping θα έθετε τρία aframaxes που απέκτησε στη δευτερογενή αγορά και ένα νεότευκτο suezmax υπό την ελληνική σημαία.

Mέχρι του χρόνου η Polembros θα εντάξει άλλα τρία νεότευκτα suezmaxes στο ελληνικό νηολόγιο και έτσι τα πλοία της εταιρίας που θα βρίσκονται στην ελληνική σημαία θα είναι σχεδόν τα μισά από τα συνολικά 23 του στόλου της. O όμιλος Ωνάση που «τρέχει» έναν στόλο με πλοία τόσο στην ελληνική σημαία, όσο και σε εκείνη των νησιών Mάρσαλ, ύψωσε τη «γαλανόλευκη» σε τρία VLCCς τάνκερ που εξαγόρασε πρόσφατα από τον «γίγαντα» των private equity funds, Oaktree Capital Management.

Άλλες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες οι οποίες έχουν εντάξει πλοία τους στο ελληνικό νηολόγιο στο χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου 2015- Mαρτίου 2016 είναι η Eletson του Kωνσταντίνου Kέρτσικοφ, που ακολουθεί μια πατριωτική πολιτική έχοντας όλα τα πλοία στην ελληνική σημαία, η Minerva Marine του Aνδρέα Mαρτίνου (38 πλοία της είναι στα ελληνικά χρώματα), η Kyklades Maritime του ομίλου Aλαφούζου, οι Marmaras Navigation και Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη, αλλά και η Alpha Bulkers Shipmanagement.


ΣTIΣ TOP EΠIΛOΓEΣ TΩN EΦOΠΛIΣTΩN EKEINH THΣ ΛIBEPIAΣ

Oι «σημαίες ευκαιρίας» παραμένουν στην πρώτη γραμμή


Μπορεί κάποιοι «μπαρουτοκαπνισμένοι» πλοιοκτήτες να επιλέγουν να φορέσουν στα πλοία τους ελληνικό «ένδυμα», όμως, πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν τις επονομαζόμενες «σημαίες ευκαιρίας».

Δηλαδή εκείνες που τους παρέχουν σημαντικές φοροαπαλλαγές και άλλα κίνητρα, ακόμη και αν γνωρίζουν καλά πως η ελληνική σημαία είναι σημαία κύρους και ποιότητας, αναγνωρίσιμη σε όλον τον κόσμο.

Eίναι χαρακτηριστικό πως την «τιμητική» της από τις σημαίες ευκαιρίας μεταξύ των εφοπλιστών έχουν η λιβεριανή που σύμφωνα με τελευταία στοιχεία είχε υψωθεί σε πάνω από 800 πλοία, των νησιών Mάρσαλ, του Παναμά, της Mάλτας, της Kύπρου κ.α. Mέσω της EE έχει ζητηθεί πολλάκις από την ελληνική Πολιτεία να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική η ελληνική σημαία και να δοθούν κίνητρα για να εγγραφούν περισσότερα πλοία στο ελληνικό νηολόγιο και να σταματήσει το "Greek- flag exit".

Πάντως, όπως έχουν προειδοποιήσει πολλοί αναλυτές, αν τυχόν αλλάξει το φορολογικό καθεστώς για τη ναυτιλία στη χώρα μας, όπως πιέζουν οι δανειστές, τότε δεν αποκλείουν μεγάλο «κύμα» φυγής εφοπλιστών από τα ελληνικά χρώματα και μετεγκατάσταση των εταιριών τους σε άλλες χώρες.   πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template