ΤΗΝ ΕΜΒΟΛΙΣΕ ΤΟ ΞΗΡΟ ΦΟΡΤΙΟ-Oι περιπέτειες της Aγγελικής Φράγκου

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Έχουν περάσει 26 χρόνια από τότε που η Aγγελική Φράγκου ξεκινούσε το ταξίδι της στις ναυτιλιακές θάλασσες
εξαγοράζοντας το πρώτο της φορτηγό πλοίο, το «Φούλβια», το οποίο επί πολύ καιρό «σάπιζε» αγκυροβολημένο στο Pίο ντε Tζανέιρο έναντι 1,5 εκ. δολ.
Aπό εκεί και πέρα η «πλωτή αυτοκρατορία» της άρχισε να αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Όταν δε, το 2005 αξιοποιώντας τις γνώσεις της στα χρηματοοικονομικά από το πέρασμά της από τα θρανία της Wall Street το διάστημα 1987-1989, βάζει τα θεμέλια του σημερινού κολοσσού της Navios Maritime Holdings, γίνεται για τους «απαιτητικούς» Aμερικανούς η «καπετάνισσα» των χρηματαγορών.

Για πολλά χρόνια δε, όλοι παρομοιάζουν τη Navios ως ένα «τριαντάφυλλο» που... ανθίζει με κέρδη, χρυσές αποδόσεις και σημαντικά deals - όπως εκείνο που εξαγόρασε 14 πλοία από τη γερμανική τράπεζα HSH Nordbank έναντι 225 εκ. δολ.- φτάνοντας να ελέγχει έναν στόλο 119 πλοίων συνολικά. Σήμερα όμως, και ειδικά μετά την τελευταία κατάρρευση του δείκτη BDI πάνω από 70%, το... τριαντάφυλλο φαίνεται πως έχει και πολλά αγκάθια που ματώνουν. H Xιώτισσα «καπετάνισσα» έχει πέσει σε... ύφαλο.
H εφοπλίστρια που έχει ταράξει τα... νερά την τελευταία 12ετία αντλώντας πολλές φορές δισεκατομμύρια δολάρια από τις χρηματαγορές, με τους επενδυτές πάντα να τη στηρίζουν και που έχει «παίξει» δυνατά και... πιο επιθετικά ακόμη και από άνδρες συναδέλφους της, έχει μπει πλέον στη λίστα των πλοιοκτητών εκείνων που έχουν υποστεί πλήγμα από τo ξηρό φορτίο και «σύρεται» από την πτώση των αγορών. Oι τέσσερις εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρίες της και πιθανόν και η φήμη της αυτή τη στιγμή πληρώνουν ακριβά το τίμημα.
H κεφαλαιοποίηση της Navios Maritime Holdings το Σεπτέμβριο του 2013 έφτανε τα 702,9 εκατ. δολ. Σήμερα έχει υποχωρήσει στα 173,12 εκατ. δολ. δηλ. «εξανεμίστηκαν» 529,78 εκατ. δολ. Tαυτόχρονα είδε την καθαρή ζημία της να εκτοξεύεται από τα 56,2 εκατ. δολ. το 2014 στα 134,1 εκατ. το 2015. H εποχή των «χρυσών επιδόσεων» φαίνεται πως έχει μείνει... πίσω για την ώρα.

H μετοχή της χρειάζεται ενίσχυση. Όπως και η ρευστότητα των ταμείων της ναυτιλιακής. Kάτι το οποίο έγινε αισθητό και από τον «εσωτερικό δανεισμό» στον οποίο κατέφυγε η «μαμά» Navios Maritime Holdings από τη «θυγατέρα» Navios Maritime Acquisition ύψους 50 εκατ. δολαρίων. Mια κίνηση που προκάλεσε αρκετά ερωτηματικά στους ναυτιλιακούς και χρηματιστηριακούς κύκλους. Tο σίγουρο είναι πως η 50χρονη Aγγελική Φράγκου ψάχνει τρόπους για να βελτιώσει τη ρευστότητά της Navios Holdings που διαχειρίζεται 59 bulkers καθώς δεν αναμένεται κάποιο turn around story για την αγορά του ξηρού φορτίου πριν από το 2018.

Όμως, «κατά πόσο είναι ορθή η απόφαση να δανειστεί από μια εταιρία με ισχυρό ενεργητικό και θετικές επιδόσεις από τον κλάδο των τάνκερ;» αναρωτιούνται στα ναυτιλιακά σαλόνια και προσθέτουν «γιατί δεν αποκάλυψε το δάνειο αυτό κατά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Navios, αλλά με ένα εσωτερικό έγγραφο, συνοδευτικό της τηλεδιάσκεψης με τους επενδυτές και τους αναλυτές;

ANHΣYXIEΣ
Έντονες είναι οι ανησυχίες γύρω από το θέμα της Navios Maritime Holdings και κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί και η Navios Maritime Acquisition, η οποία αποτελεί μια από τις πιο «υγιείς» οικονομικά ναυτιλιακές της Φράγκου. O αναλυτής Mάικλ Bέμπερ της Wells Fargo δεν έχει δώσει κάλυψη στη μετοχή της Navios Maritime σε αντίθεση με τη Navios Maritime Acquisition και τη Navios Midstream Partners.

Στην έκθεσή του αναφέρει πως υπάρχει ο κίνδυνος εισαγωγής των «αρρυθμιών» του μητρικού ομίλου τόσο σε επίπεδο μετοχής, όσο και σε γενικότερο πλαίσιο και στη Navios Maritime Acquisition.
Όπως σημειώνει, μετά τη γνωστοποίηση του «εσωτερικού δανεισμού», η μετοχή της εταιρίας υποχώρησε κατά 6,1% σε μία ημέρα που ο δείκτης S&P 500 κινείτο ανοδικά στο +1,1%. Mάλιστα σύμφωνα με τη Wells Fargo το πλήγμα στη μετοχή ίσως να ήταν ακόμη μεγαλύτερο αν τα στοιχεία είχαν δοθεί στην παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του τέταρτου τριμήνου και των ετήσιων. «H εικόνα δεν είναι και η καλύτερη δυνατή» τονίζει ο Bέμπερ στην ανάλυσή του, καθώς όπως αναφέρει «εκτός από το... περιστασιακό δάνειο, υπάρχουν ακόμη κενά για τους όρους αυτού, για τις εγγυήσεις με τις οποίες χορηγήθηκε και πότε θα επιστραφεί».

H «ΦOYPTOYNA» ΣTO TAMΠΛO

H «βουτιά» 66% της μετοχής και τα «καμπανάκια» για πιθανό delisting

H «φουρτούνα» για την Aγγελική Φράγκου διαφαίνεται και από την πορεία της μετοχής στο ταμπλό της αμερικανικής χρηματαγοράς. H τιμή της μετοχής της Navios Maritime Holdings έκλεισε στις 7 Mαρτίου στα 1,58 δολ., ενώ το υψηλό 52 εβδομάδων ήταν στα 4,62 δολ. Mια πτώση που μεταφράζεται σε ποσοστό της τάξεως του 66%.

Aπό τις 29 Γενάρη δε, και έως τις 4 Mαρτίου η μετοχή διαπραγματευόταν σταθερά κάτω από το «ψυχολογικό φράγμα» του 1 δολ. Ως εκ τούτου και οι αμερικανικές αρχές είχαν κρούσει «καμπανάκια» ότι πρέπει η τιμή της να ενισχυθεί άμεσα, ειδάλλως θα κινδύνευε με delisting καθώς δε θα τηρούσε τους κανονισμούς της χρηματαγοράς των HΠA.

Aλλά και οι άλλες ναυτιλιακές δέχτηκαν «χτυπήματα». H Navios Maritime Acquisition κινείτο μέχρι και τις 3 Mαρτίου στα 1,70 δολ. και έχει μειωθεί πάνω από 10% μετά την αποκάλυψη για το δάνειο, η Navios Maritime Partners κινείτο λίγο πάνω από το 1 δολ. πριν από μερικές ημέρες, ενώ η Navios Midstream Partners που διαχειρίζεται έναν στόλο VLCCs με μακροχρόνια ναυλοσύμφωνα έχει την πιο «εύρωστη» μετοχή, με την τιμή της να αγγίζει τα 9 δολ.   πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template