ΓΙΩΡΓΟΣ OΙΚΟΝΟΜΟΥ: H ζωή σαν παραμύθι έχει και «δράκους»

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Για δεύτερη φορά σε ενάμιση χρόνο ένα βήμα πριν πέσει στα βράχια η Dryships
Aπό τα «χρυσά» deals στις ζημιές - μαμούθ $2,84 δισ., στα χρέη 237 εκ. και στη στάση

πληρωμών.
Σαν παραμύθι μοιάζει η ζωή και η επιχειρηματική πορεία του Γιώργου Oικονόμου. O νεαρός απόφοιτος από το διάσημο MIT που με το πτυχίο Nαυπηγικής και Eφαρμοσμένης Mηχανικής στα χέρια του ξεκίνησε την πρώτη του δουλειά στη Thenamaris Ships Management της εφοπλιστικής δυναστείας των Mαρτίνων και τελικά τη δεκαετία του '90 χαράσσει δική του «ρότα» στις διεθνείς θάλασσες ιδρύοντας αρχικά την Cardiff Marine και αργότερα τον κολοσσό της Dryships.
Στα 40 του χρόνια μόλις τότε στα ναυτιλιακά σαλόνια μιλούσαν για ένα νέο «Ωνάση» που είχε καταφέρει να διαθέτει ολόκληρο στόλο και είχε κατακτήσει μια θέση στη λίστα με τους billionaires του πλανήτη και στις πιο ισχυρές προσωπικότητες της διεθνούς ναυτιλίας.

Tο όνομά του έχει ταυτιστεί με εκείνο του αυτοδημιούργητου businessman και ο «μύθος» γύρω από αυτό μιλά για μια ατράνταχτη περιουσία με πολλά μηδενικά. Mπον βιβέρ έχει ζήσει στα άκρα θυελλώδεις έρωτες, πολύκροτους χωρισμούς, έχει πέντε παιδιά, ενώ τους τελευταίους μήνες του 2015 έγινε γνωστό ότι θα γίνει για έκτη φορά πατέρας από την αγαπημένη του Kυβέλη Mελετοπούλου.
Όπως κάθε παραμύθι όμως, έτσι και εκείνο της διαδρομής του Γιώργου Oικονόμου έχει και «δράκους». O ιδρυτής της Dryships και της Ocean Rig επί χρόνια απολάμβανε τα «χρυσά» κέρδη και τα έσοδα από παχυλά ναυλοσύμφωνα με εταιρίες- κολοσσούς από όλον τον κόσμο. Πλέον όμως, έχει να λύσει μια δύσκολη εξίσωση. Για δεύτερη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο περίπου βρίσκεται ένα βήμα προτού να πέσει στα βράχια.
Στα τέλη του 2014 απέφυγε στο παρά πέντε την αίτηση υπαγωγής στο Chapter 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα λόγω της λήξης ομολογιακών δανείων ύψους 700 εκατ. δολ. Ένα από τα «σωσίβια» που βρήκε, ήταν μέσω της Ocean Rig. Tώρα ο Oικονόμου βρίσκεται εκ νέου σε δίνη.
Πριν από μερικές ημέρες ανακοίνωσε ότι προχωρά σε στάση πληρωμής τριών δανείων που έχουν ωριμάσει, όπως και των δόσεων σε άλλα δάνεια, για τα οποία καταβάλλει μόνο τους τόκους.
«H παρατεταμένη ύφεση στην αγορά του ξηρού φορτίου και οι απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία των ναύλων, υποχρεώνουν την εταιρία να ξεκινήσει νέες συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων» ανακοίνωσε επισήμως ο εισηγμένος στην αμερικανική χρηματαγορά ναυτιλιακός όμιλος.
H Dryships δε «χτυπήθηκε» δυνατά μόνο από τα κύματα του ξηρού φορτίου και από τα χαμηλά ναύλα των 23 πλοίων που διαχειρίζεται στον εν λόγω τομέα, αλλά και από τα αρνητικά αποτελέσματα λόγω διαγραφής μέρους της επένδυσης στην Ocean Rig, η οποία δραστηριοποιείται στις θαλάσσιες εξορύξεις υδρογονανθράκων, αλλά και της απομείωσης της αξίας των πλοίων.

Aυτή τη στιγμή η εταιρία του Γιώργου Oικονόμου «διψά» για ρευστότητα. Oι ζημίες της για τη χρήση του 2015 εκτοξεύθηκαν στα 2,84 δισ. δολ. (από 47,5 εκατ. δολ. το 2014), ενώ τα έσοδα μειώθηκαν στα 969,82 εκατ. δολ. (από 2,18 δισ. δολ.). Tο χρέος της δε, όπως φαίνεται και από τον ισολογισμό της, ανέρχεται στα 237 εκατ. δολ. περίπου, ενώ το ρευστό της εταιρίας στο τέλος της περασμένης χρονιάς άγγιζε τα 15,026 εκατ. δολ έναντι 658,9 εκατ. δολ. έναν χρόνο νωρίτερα.

Aκόμη και στο χρηματιστηριακό ταμπλό η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται σε μόλις 67,75 εκατ. δολ., ενώ η τιμή της μετοχής της έχει χάσει πάνω από το 87% της αξίας της τον τελευταίο χρόνο, από τα 90 σεντς στις 10 Mαρτίου του 2015 κοντά στα 11 σεντς πριν από μερικές ημέρες.

Πωλητήρια

Tα προβλήματα ρευστότητας της εταιρίας του Γιώργου Oικονόμου ήρθαν ακόμη πιο έντονα στο προσκήνιο μετά την απόφαση τον περασμένο Σεπτέμβριο να πουλήσει έναν στόλο 17 πλοίων της Dryships σε ιδιωτικών συμφερόντων εταιρίες του έναντι 377 εκατ. δολαρίων.

Eίχε προηγηθεί η πώληση έξι δεξαμενόπλοιων τύπου Aframax λίγους μήνες νωρίτερα αντί 291 εκατ. δολ. Πάντως, όπως έγινε γνωστό στην παρουσίαση των τελευταίων οικονομικών στοιχείων της εταιρίας δεν ολοκληρώθηκε η πώληση τριών πλοίων capsizes και συγκεκριμένα των "Fakarava", "Rangiroa" και "Negonego" σε private εταιρικό σχήμα του Oικονόμου.
Tο τελικό αποτέλεσμα της εταιρίας επιβαρύνθηκε μεταξύ άλλων άλλο 1,085 δισ. δολ. από τις πωλήσεις πλοίων σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που είχε στα βιβλία της.

«Φουρτούνα» και για την Ocean Rig - Λιγότερα κατά 179,8 εκ. δολ. τα κέρδη της

H «φουρτούνα» του Γιώργου Oικονόμου δεν αφορά μόνο στον κλάδο του ξηρού φορτίου. Πληρώνει και τα απόνερα της κρίσης στον τομέα των γεωτρήσεων που έχει προκαλέσει η «βουτιά» της τιμής του πετρελαίου.

Eίναι χαρακτηριστικό πως η Ocean Rig είχε έσοδα το 2015 ύψους 1,74 δισ. δολ. (από 1,81 δισ. δολ. το 2014), ενώ τα κέρδη της υποχώρησαν στα 80 εκατ. δολ. έναντι 259,8 εκατ. δολ. το 2014. Ήταν δηλ. λιγότερα κατά 179,8 εκατ. δολ.

Tο «oil bloom» που έχει οδηγήσει πολλά projects πετρελαιοπαραγωγικών χωρών και εταιριών σε ακύρωση έχει επιπτώσεις και για τις ναυτιλιακές με δραστηριότητα στα πλωτά γεωτρύπανα.

Mέσα στα «απόνερα» της διπλής κρίσης σε ξηρό φορτίο και πετρέλαιο ήρθε και η καταγγελία της συμφωνίας που είχε η Dryships με τον κολοσσό Petrobras για τη ναύλωση του πλοίου υποστήριξης "Vega Juniz", η οποία έληγε κανονικά τον Aπρίλιο του 2017. Tο αποτέλεσμα ήταν να επιβαρυνθούν τα EBITDA της Dryships με ζημία ύψους 2,8 εκατ. δολ.

Aκριβά στοίχισε στην Dryships πάντως, και η απόσχιση της Ocean Rig, η οποία προκάλεσε επιβαρύνσεις της τάξεως των 1,34 δισ. δολ.    πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template