Για τους λάτρεις της κρητικής κουζίνας και οχι μόνο. Ενα φαγητό παλιό που μετρά χρόνια στα τσουκάλια των νοικοκυρών της μεγαλονήσου...
Μαριλένα Δαμνιανάκη-Ρουκουνάκη, Κρήτη
(«Μαριλένα και καλή σας όρεξη», http://marilenaroukcook.blogspot.gr/)
ΥΛΙΚΑ
– 500 γρ. πλιγούρι
– 1 κιλό χοχλιοί καθαρισμένοι
– 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (σε λεπτές ροδέλες)
– 100 ml ζεστό νερό
– 5-6 ώριμες ντομάτες (από τον τρίφτη)
– Λίγος πελτές (αραιωμένος στο ζωμό ντομάτας)
– Αλάτι, πιπέρι
– ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
2. Σε μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τους χοχλιούς. Τσιγαρίζουμε, ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες με το ντοματοπελτέ, καλά διαλυμένο στο ζουμί τους, αλάτι και 120 ml ζεστό νερό (μπορεί να χρειαστεί και λίγο περισσότερο). Μαγειρεύουμε για 10 -15 λεπτά και μετά με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τους χοχλιούς και τους βάζουμε σε πιάτο. Προσθέτουμε στη κατσαρόλα 2-3 ποτήρια νερό και μόλις βράσει, ρίχνουμε το πλιγούρι, ανακατεύοντας συνέχεια.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία για 20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα μη μας κολλήσει το φαγητό. Στο τέλος, όταν το πλιγούρι είναι έτοιμο, προσθέτουμε τους χοχλιούς, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2-3 λεπτά ακόμα. Αφήνουμε λίγο να χυλώσει το πλιγούρι (μην αφήσετε την κατσαρόλα επάνω στη φωτιά γιατί θα τραβήξει όλα τα υγρά του), τρίβουμε μέσα φρέσκο πιπέρι και είναι έτοιμο. Σερβίρουμε με ψωμί και προσέχοντας να είναι πάντα ζεστό το συγκεκριμένο φαγητό! Ε όχι βέβαια ότι εάν είναι παγωμένο δεν τρώγετε, μην τρελαθούμε κιόλας…
Χρόνος εκτέλεσης: 60 λεπτά
Μερίδες: 4Μαριλένα Δαμνιανάκη-Ρουκουνάκη, Κρήτη
(«Μαριλένα και καλή σας όρεξη», http://marilenaroukcook.blogspot.gr/)
0 comments:
Πείτε μας την γνώμη σας
Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !