Εκτός Μνημονίου και επίσημα η Κύπρος

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Με επιτυχία ολοκλήρωσε την εφαρμογή του προγράμματος στήριξης Ευρωζώνης και ΔΝΤ η Κύπρος, μετά από μία τριετία λήψης σκληρών μέτρων
αλλά και εφαρμογής των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων προκειμένου η οικονομία της να επιστρέψει σε ορθή πορεία και ταυτόχρονα το τραπεζικό της σύστημα να «καθαρίσει» από τα προβλήματα που το ταλάνιζαν για πολλά χρόνια.
«Η Κύπρος εκτός μνημονίου» ήταν το «τιτίβισμα» του Κύπριου υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος φρόντισε, όμως, να προσθέσει ότι «συνεχίζουμε την προσπάθεια με σοβαρότητα, μακριά από λαϊκισμούς και λάθη του παρελθόντος».

Την ίδια ώρα σε επίσημη ανακοίνωση του ΔΝΤ, η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της ότι «έλαβα επιστολή του Κύπριου υπουργού Οικονομικών, Χ. Γεωργιάδη ότι η Κύπρος επιθυμεί να εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης, το οποίο τυπικά ολοκληρώνονταν (από πλευράς ΔΝΤ) τον Μάιο του 2016.

Θα ήθελα να συγχαρώ τους πολίτες αλλά και την κυβέρνηση της Κύπρου για τα επιτεύγματά τους υπό το πρόγραμμα στήριξης, με αποτέλεσμα μία εντυπωσιακή αντιστροφή των τάσεων στην οικονομία σε διάστημα τριών ετών.

Η οικονομία επέστρεψε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης πέρυσι, ο οποίος έφθασε το 1,5%. Το τραπεζικό σύστημα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση και έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι προοπτικές για καλύτερη χρηματοδότηση.

Η δημοσιονομική ισορροπία έχει αποκατασταθεί και βρίσκεται σε βιώσιμο μονοπάτι και το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε σταθερή πορεία μείωσης. Επιπρόσθετα η Κύπρος κέρδισε εκ νέου τη θέση της στις διεθνείς αγορές και προχώρησε σε έκδοση ομολόγων σε ευρώ και μάλιστα τρεις φορές κατά τη διάρκεια των 21 τελευταίων μηνών.

Με βάση αυτά τα επιτεύγματα οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν, εξαιτίας και της πρόσφατης μεταβλητότητας των διεθνών αγορών. Περαιτέρω βελτίωση των θεμελιωδών δεδομένων και εφαρμογή προσπαθειών για ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ευελιξίας της κυπριακής οικονομίας είναι σημαντικά προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η κρίση έχει ξεπεραστεί.

Ως εκ τούτου ενθαρρύνω τις αρχές να συνεχίσουν την πολιτική μετρημένης δημοσιονομικής πολιτικής και να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις».

H ανακοίνωση του Eurogroup για την Κύπρο
Το Eurogroup στηρίζει την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να βγει από το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής χωρίς μια διάδοχη ρύθμιση. Το Eurogroup συγχαίρει τις κυπριακές αρχές για την συνολικά επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος και τα σημαντικά επιτεύγματα που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια και επίσης ευχαριστεί τους θεσμούς για την ζωτική συνεισφορά τους προς το στόχο αυτό.

Το Eurogroup καλωσορίζει το γεγονός ότι η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζεται με ανοδική τάση και ότι το τραπεζικό σύστημα έχει θεραπεύσει περαιτέρω τις πληγές του. Η δέσμευση των αρχών και του κυπριακού λαού στις συμφωνίες του προγράμματος ήταν σημαντικές για μια δημοσιονομική προσαρμογή που ξεπέρασε τις προσδοκίες. Οι θετικές αυτές εξελίξεις ήταν κρίσιμες για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην κυπριακή οικονομία, με το κράτος να επιστρέφει στις διεθνείς αγορές.

Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα ειδικότερα έχει υποστεί έναν βαθύ μετασχηματισμό. Η απόσταση που έχει καλυφθεί από τον Μάρτιο του 2013 ήταν μεγάλη και τα μεταρρυθμιστικά μέτρα, τα οποία εφαρμόστηκαν ή εφαρμόζονται είναι κρίσιμα για την επιστροφή του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος στην βιωσιμότητα. Ωστόσο πρέπει να συνεχιστεί με αποφασιστικότητα η προσπάθεια για να διασφαλιστεί η μείωση του λόγου των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε πιο υγιή επίπεδα. Αυτό περιλαμβάνει και μια αποφασιστική και γρήγορη εφαρμογή του πλαισίου αφερεγγυότητας και των νόμων για τις εξώσεις που υιοθετήθηκαν το 2015 μαζί με επιπρόσθετα μέτρα, μεταξύ των οποίων η νομοθεσία για την πώληση στοιχείων ενεργητικού και η αποτελεσματική χρήση όλου του εύρους των διαθέσιμων εργαλείων για την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Την ίδια στιγμή, το Eurogroup σημειώνει ότι η τελευταία προαπαιτούμενη δράση για την τρέχουσα αξιολόγηση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Η ιδιωτικοποιήσει της Κυπριακής Αρχής Τηλεπικοινωνιών θα ήταν ένα ακόμα βήμα που θα τόνωνε την ανάπτυξη. Σε συνδυασμό με την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και άλλα διαρθρωτικά μέτρα που συζητήθηκαν κατά την διάρκεια του προγράμματος, θα παγίωναν τις βελτιώσει στα δημόσια οικονομικά και θα στήριζαν μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Συνολικά, περίπου το 30% των 9 δισ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα μέσω του προγράμματος δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. Σημειώνουμε ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα στις 7 Μαρτίου.

Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup καλωσορίζει την νέα δέσμευση των κυπριακών αρχών να συνεχίσουν την προσαρμογή των δημόσιων οικονομικών και το μεταρρυθμιστικό momentum μεσοπρόθεσμα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες που απομένουν. To Εurogroup θα συνεχίσει να στηρίζει την μεταρρυθμιστική διαδικασία στην Κύπρο, inter alia στο πλαίσιο της επιτήρησης μετά το τέλος του προγράμματος και των καθιερωμένων και ειδικών πλαισίων εποπτείας της Ε.Ε. και της ευρωζώνης αντίστοιχα.  πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template