LLOYD’S LIST-13 Έλληνες στα 100 μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας ναυτιλίας ΦΩΤΟ

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Δεκατρείς Έλληνες πλοιοκτήτες συγκαταλέγονται μεταξύ των 100 ισχυρότερων προσωπικοτήτων της παγκόσμιας ναυτιλίας.
Η διεθνής κατάταξη των Lloyd’s, η οποία και εφέτος αναδεικνύει τα σημαντικότερα ονόματα της διεθνούς εφοπλιστικής οικογένειας, τοποθετεί σε περίοπτη θέση τους Έλληνες εφοπλιστές. Η ελληνική ναυτιλία, σε αντίθεση με την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, ενισχύει την θέση των Ελλήνων στο παγκόσμιο επιχειρηματικό γίγνεσθαι, αφού αυτοί αποτελούν την πολυπληθέστερη εθνικότητα πλοιοκτητών ανά τον πλανήτη στη λίστα των Lloyd’s.

Του Σπύρου Κτενά

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες που συμπεριλαμβάνονται στη φετινή λίστα (2015) των Lloyd’s είναι οι παρακάτω: Γιάννης Αγγελικούσης της ASG (5η θέση μεταξύ των 100, όπως και πέρυσι), Αγγελική Φράγκου της Navios (16η θέση από 15η πέρυσι), Γιώργος Οικονόμου της Cardiff Marine / TMS Group / Dry Ships (17η θέση από 21η πέρυσι), Γιώργος Προκοπίου της Dynacom / Dynagas (18η θέση από 25η πέρυσι), Peter Λιβανός της Gaslog (21η θέση), Πέτρος Παππάς της Star Bulk (31η θέση από 11η πέρυσι), Νικόλας Τσάκος της TEN και της Διεθνούς Ένωσης Ανεξάρτητων Πλοιοκτητών Δεξαμενοπλοίων Intertanko (45η θέση από 54η πέρυσι), Πίτερ Γεωργιόπουλος της Gener8 Maritime (47η θέση από την 83η πέρυσι),


 Θεόδωρος Βενιάμης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (48η θέση), Κωστής Κωνσταντακόπουλος της Costamare (52η θέση από 50ή πέρυσι), Ευάγγελος Μαρινάκης της Capital Maritime (65η θέση από την 81η πέρυσι), Σίμος Παλιός της Diana Shipping (88η θέση από την 81η πέρυσι) και Δημήτρης Μελισσανίδης της Aegean Marine Petroleum (98η θέση από 97η πέρυσι).

Ας σημειωθεί ότι η περυσινή κατάταξη (2014) των Lloyd’s συμπεριελάμβανε 14 ονόματα Ελλήνων πλοιοκτητών και ήταν η παρακάτω: Γιάννης Αγγελικούσης της ASG, Πέτρος Παππάς της Star Bulk, Αγγελική Φράγκου της Navios, Γιώργος Οικονόμου της Dry Ships, Peter Λιβανός, Γιώργος Προκοπίου της Dynagas, Θεόδωρος Βενιάμης της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Κωστής Κωνσταντακόπουλος της Costamare, Νικόλας Τσάκος της TEN και της Διεθνούς Ένωσης Ανεξάρτητων Πλοιοκτητών Δεξαμενοπλοίων Intertanko, Ευάγγελος Μαρινάκης της Capital, Σίμος Παλιός της Diana Shipping, Πίτερ Γεωργιόπουλος της Gener8 Maritime, Τζον Πλατσιδάκης και Δημήτρης Μελισσανίδης της Aegean Marine Petroleum.

Οι παραπάνω εφοπλιστές φιγουράρουν ανάμεσα σε προσωπικότητες όπως ο Nils Andersen, o Soren Skou και ο Kim Fejfer της Maersk, o Sαουδάραβας Ali Al Naimi, o Κινέζος Xu Lirong της Cosco, ο Νορβηγός John Fredriksen, η ιταλική οικογένεια Aponte της Mediterranean Shipping Company. Oι επιχειρήσεις αυτές ελέγχουν την παγκόσμια ροή πετρελαίου και εμπορευμάτων. Στη φετινή λίστα φιγουράρει επίσης και το όνομα του προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπάρακ Ομπάμα για τη συμβολή του στην υλοποίηση του Canadian Pipeline Project.
Η επιτυχία των 13 Ελλήνων πλοιοκτητών είναι μοναδική. Την ίδια ώρα μια ευρύτερη ομάδα επιχειρηματιών – οι 40 μεγαλύτεροι Έλληνες εφοπλιστές – υπολογίζεται ότι ελέγχουν σχεδόν το 10% της διαθέσιμης χωρητικότητας του διεθνούς εμπορικού στόλου. 
Ας δούμε όμως πώς παρουσιάζει η Lloyd’s List τα πορτρέτα των 13 Ελλήνων πλοιοκτητών.
Με σημαντική παρουσία στα πλοία μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου, στα δεξαμενόπλοια και στα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου(LNG), ο όμιλος Αγγελικούση θεωρείται ηγέτης τόσο σε μέγεθος όσο και σε επιχειρησιακή ικανότητα σε κάθε τομέα


Ιωάννης Αγγελικούσης
Παρ’ ότι η ελληνική ναυτιλία έχει υποστεί πολύ σημαντικές αλλαγές κατά την τελευταία δεκαετία, η εικόνα του Έλληνα πλοιοκτήτη ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης έχει ελάχιστα διαφοροποιηθεί. Μοναδική εξαίρεση είναι η δραστηριοποίησή του στην αγορά μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ακόμη όμως και αυτή η αλλαγή ξεκίνησε ήδη από το 2004, έτσι σήμερα το τμήμα διαχείρισης του υγροποιημένου φυσικού αερίου έχει αφομοιωθεί πλήρως στο συνολικό πορτφόλιο των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων του κ. Αγγελικούση.

Λίγοι θα αμφισβητούσαν το γεγονός ότι η Angelicoussis Shipping Group (ASG) αντανακλά τις αρχές της επιχειρηματικής προσωπικότητας του κ. Ιωάννη Αγγελικούση. Ακόμη και μια γρήγορη ματιά στη δραστηριότητά του μπορεί να ρίξει φως στις βασικές αρχές που καθορίζουν την προσέγγισή του για τη ναυτιλία.

Ο όμιλος επιχειρήσεων Αγγελικούση έχει εξασφαλίσει σημαντική παρουσία σε κάθε τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται – του χύδην ξηρού φορτίου, στα δεξαμενόπλοια καθώς επίσης και στα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Το γεγονός αυτό του δίνει το δικαίωμα να έχει ισχυρές αξιώσεις στο να θεωρηθεί ηγέτης τόσο σε μέγεθος όσο και σε επιχειρησιακή ικανότητα σε κάθε τομέα. Ο όμιλος διαθέτει αυτή τη στιγμή σχεδόν 100 πλοία στη θάλασσα ενώ έχει κάνει άλλες 30 παραγγελίες πλοίων.

Όταν ο κ. Αγγελικούσης κλήθηκε να αντιμετωπίσει εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις – σε κάθε τομέα επιχειρηματικής δραστηριότητας – ο ίδιος αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικός. Τα ρίσκα και οι εκθέσεις σε κάθε είδους κινδύνους στους διάφορους τομείς του ομίλου αντιμετωπίστηκαν όταν αυτό ήταν απαραίτητο. Στο παρελθόν, για παράδειγμα, υπήρξαν περιπτώσεις που ο όμιλος έπρεπε γρήγορα να μετατρέψει τις παραγγελίες VLCCs σε πλοία LNG και πλοία μεταφοράς μεταλλευμάτων.

Τον τελευταίο όμως καιρό ο κ. Αγγελικούσης στρέφεται κυρίως στα δεξαμενόπλοια, όπου ο όμιλος έχει προβεί σε παραγγελίες νέων πλοίων, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 1 δισ. δολάρια. Στα ναυπηγεία Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering η ASG έχει παραγγείλει οκτώ VLCCs και έξι suezmaxes έχουν παραγγελθεί στην DSME και στη θυγατρική της Daewoo Mangalia-Heavy Industries στη Ρουμανία.

Παράλληλα με τις συμβάσεις για τη ναυπήγηση νέων πλοίων, ο όμιλος Αγγελικούση έχει «ρίξει» πάνω από 160 εκατ. δολάρια για την απόκτηση δύο σύγχρονων μεταχειρισμένων πλοίων VLCCs από την Daewoo. Με πολλά από τα VLCCs πλοία του ομίλου να έχουν υπερβεί τα 15 χρόνια – ίσως και περισσότερο –, είναι πιθανή μια επένδυση που θα επιτρέψει την ανανέωση του στόλου, σε μια εποχή με αρκετά ελκυστικές τιμές και ιδιαίτερα θετικές προοπτικές για τα δεξαμενόπλοια.

Η Maran Tankers, ο τομέας δεξαμενοπλοίων του ομίλου, αντικατοπτρίζει τη διάθεση του κ. Αγγελικούση για τα μεγαλύτερα πλοία. Στον όμιλο λειτουργούν σήμερα 27 VLCCs και 6 suezmaxes σε ένα συνολικό στόλο 36 πλοίων του συγκεκριμένου τομέα. Η Maran εμφανίζει μια εξαιρετικά θετική πορεία. Ακόμη και μερικά από τα παλαιότερα VLCCs έχουν κερδίσει περίπου 100.000 δολάρια την ημέρα για σποτ φορτία, ενώ ένα ζευγάρι πλοίων, χτισμένο τη δεκαετία του 1990, έχει ναυλωθεί για 12-18 μήνες αντί 40.000 δολαρίων. Επτά (7) από τα VLCCs έχουν μακροπρόθεσμες ναυλώσεις με την Chevron Texaco.

Το ύψος των δαπανών για τα νέα δεξαμενόπλοια μπορεί να θεωρηθεί εν μέρει και ως αναδιάρθρωση του κεφαλαίου μετά την ανάπτυξη της κοινοπραξίας που ο κ. Αγγελικούσης ίδρυσε από κοινού με την επιχείρηση του Κατάρ Nakilat και η οποία δραστηριοιποιείται στον τομέα μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Η Maran Nakilat ξεκίνησε το 2005 με τέσσερα (4) πλοία μεταφοράς LNG. Τα νέα πλοία που εντάχθηκαν στη συνέχεια στο δυναμικό της κοινοπραξίας δημιούργησαν ένα κοινό στόλο 13 LNG. Ο κ. Αγγελικούσης κατέχει ποσοστό 60% ενώ η Nakilat έχει στην κατοχή της το υπόλοιπο 40%.

Συμπεριλαμβανομένων των πλοίων που είναι στη συνιδιοκτησία με τη Nakilat, η Maran Gas Maritime διαθέτει ένα στόλο 16 πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη θάλασσα ενώ έχει παραγγείλει επιπλέον 14 πλοία μεταφοράς LNG. Η συμμαχία με τη Nakilat, η διοίκηση της οποίας υποστηρίζει ότι διαθέτει το μεγαλύτερο στόλο LNG στον κόσμο, αποτελεί σίγουρα μια πηγή πρόσθετης δύναμης για τη Maran Gas και τον κ. Αγγελικούση.

H στασιμότητα της αγοράς ξηρού φορτίου έχει οδηγήσει στην απομείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος του Ομίλου Αγγελικούση, ο οποίος και έχει εστιάσει τις επενδύσεις του στον τομέα των δεξαμενοπλοίων και των πλοίων μεταφοράς LNG. Το τελευταίο διάστημα η κάθετη πτώση των τιμών για μεγάλα φορτηγά πλοία παρουσίασε μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία και τον Απρίλιο του 2015 ο όμιλος εξαγόρασε τρία capesizes νεότευκτα πλοία, τα οποία ήταν υπό κατασκευή στην Daewoo-Mangalia από τα χέρια της Scorpio Bulkers, ύστερα από μια μεγάλη έκπτωση στην τιμή με την οποία είχαν αρχικώς παραγγελθεί.

Ο όμιλος διαθέτει επίσης έναν στόλο με περισσότερα από 40 φορτηγά πλοία, συμπεριλαμβανομένων 36 capesizes και μεταφοράς μεταλλευμάτων. Ο στόλος αυτός ελέγχεται από τον βραχίονα διαχείρισης ξηρού φορτίου που υποστηρίζεται από την Anangel Maritime Services. Η Ananagel ήταν κάποτε εισηγμένη στα Χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Λουξεμβούργου, όμως αποφασίστηκε να ξαναγίνει ιδιωτική εταιρεία πριν από περίπου μια δεκαετία. Από τότε δεν έχει υπάρξει κάποια ένδειξη ότι ο κ. Αγγελικούσης είναι πρόθυμος να ξαναζήσει τις εμπειρίες του στις χρηματαγορές.

Ιδιαίτερη στιγμή για το μέλλον του ομίλου αποτέλεσε η είσοδος της κυρίας Μαρίας Αγγελικούση, κόρης του ιδιοκτήτη, ιατρού το επάγγελμα, η οποία άφησε τον Ιπποκράτη για να υπηρετήσει από το 2009 τον Όμιλο επιχειρήσεων ASGL. 
Η κυρία Αγγελικούση αποτελεί ασφαλώς την προσωποποίηση των ελπίδων της ομάδας Αγγελικούση για το μέλλον. Με τομέα ευθύνης την Anangel, την Maran Tankers και την Maran Gas, η κυρία Μαρία Αγγελικούση συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες αποφάσεις για τις επενδύσεις, καθώς επίσης και τη ναύλωση πλοίων.

Η οικογένεια Αγγελικούση φαίνεται σταθερή όσο ποτέ, γεγονός το οποίο – εκτός των άλλων – καταδεικνύεται και από την εξέχουσα θέση του ομίλου (αλλά και του κ. Αγγελικούση) στη λίστα των κορυφαίων ομίλων της παγκόσμιας ναυτιλίας από το 2010 ως και σήμερα.

***

H κίνηση της κυρίας Φράγκου στη δυναμική επέκταση στον τομέα των δεξαμενοπλοίων κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών και, πιο πρόσφατα, η στοχευμένη δραστηριοποίηση της Navios Partners στον τομέα των εμπορευματοκιβωτίων ισορρόπησαν τις απώλειες που προκλήθηκαν από την πώση της αγοράς ξηρού φορτίου


Αγγελική Φράγκου, επικεφαλής της Navios (16)

Το 2016 προβλέπεται μια ακόμη συναρπαστική και προκλητική χρονιά για την υπερδραστήρια επιχειρηματία
Από τη στιγμή που συγκέντρωσε την προσοχή της παγκόσμιας ναυτιλίας με την αρχική – πριν από μια δεκαετία – σύλληψη της ιδέας της Navios, κάθε χρόνος που περνά αποδεικνύεται ιδιαίτερα θετικός για την κυρία Αγγελική Φράγκου. Σίγουρα το 2015 δεν αποτέλεσε εξαίρεση ενώ το 2016 εξελίσσεται σε μια νέα συναρπαστική και προκλητική χρονιά για την υπερδραστήρια επιχειρηματία, η οποία έχει ήδη ξεπεράσει τα επιτεύγματα των περισσότερων προγόνων της από τη χιώτικη οικογένεια ναυτικών.

Το προηγούμενο έτος o Όμιλος Navios, η αξία του οποίου αποτιμάται σε 5,5 δισ. δολάρια, συνέχισε να μετατοπίζει την ισορροπία του από την παραδοσιακή επικέντρωση στη μεταφορά χύδην ξηρού φορτίου στα υπόλοιπα τρία τέταρτα της δραστηριότητάς του που είναι τα δεξαμενόπλοια, τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τα logistics.

Η πρώτη από τις τέσσερις εισηγμένες εταιρείες του ομίλου, η Navios Holdings, υλοποίησε ένα επενδυτικό σχέδιο τον Νοέμβριο του 2015 εξασφαλίζοντας τις συμμετοχές του με 20% στη Navios Partners και του 46% στη Navios Acquisition, η οποία με τη σειρά της κατέχει το 61% της Navios Partners Midstream. Η εταιρεία διαθέτει επίσης το 64% της θυγατρικής της νοτιοαμερικάνικης Navios Logistics.

Μη συμπεριλαμβανομένου του στόλου των δεξαμενοπλοίων και των φορτηγίδων της Navios Logistics, στο συνολικό στόλο του ομίλου συμπεριλαμβάνονται 140 πλοία.

Μία από τις πρόσφατες επιτυχίες της Navios είναι η συμφωνία απόκτησης στόλου που βρισκόταν στα χέρια της HSH Nordbank. Η τελευταία είχε ένα σύγχρονο στόλο από επτά φορτηγά πλοία και επτά πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, τον οποίο η Navios απέκτησε σε χαμηλές τιμές και με πολύ ευνοϊκούς όρους.

Ταυτοχρόνως η Navios Logistics επενδύει 150 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη ενός νέου τερματικού σταθμού σιδηρομεταλλεύματος που θα «τρέξει» την 20ετή σύμβαση λιμενικών υπηρεσιών «take-or-pay» με την εταιρεία-κολοσσό Vale της Βραζιλίας. Η συγκεκριμένη συμφωνία εκτιμάται ότι θα αποφέρει ετήσια κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) της τάξεως των 35 εκατ. δολαρίων.

Στο στόλο της εταιρείας Navios Acquisition περιλαμβάνονται 39 δεξαμενόπλοια οκτώ VLCCs ενώ στο στόλο της Navios Midstream μέχρι στιγμής περιλαμβάνονται έξι VLCCs. Η συνεργασία αύξησε τις μεταφορές κατά 2,4% το τρίτο τρίμηνο του 2015, με προσδοκίες για αύξηση κατά 10% ως τα μέσα του 2016.

Η σοφία της κυρίας Φράγκου την έχει οδηγήσει στο να επεκταθεί – κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών – στον τομέα των δεξαμενοπλοίων και ποσφάτως στην αλλαγή της εστίασης της Navios Partners στον τομέα των εμπορευματοκιβωτίων ως απάντηση στην υποτονική αγορά της μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.

Η γενικότερη κρίση στις ναυλαγορές το τελευταίο έτος οδήγησε στην πρώτη αστοχία της Navios ύστερα από μια πετυχημένη δεκαετή ανοδική πορεία, υπό την ηγεσία της κυρία Φράγκου. Στις αρχές Νοεμβρίου του 2015 η Navios Partners μείωσε τις πληρωμές της προς τους μετόχους της κατά 50% ενώ τρεις εβδομάδες αργότερα η Navios Holdings ανακοίνωσε την αναστολή καταβολής του μερίσματός της – πρόκειται για μία από τις πλέον σταθερές εταιρείες στην καταβολή μερισμάτων μεταξύ των εταιρειών μεταφοράς ξηρών φορτίων χύδην. Και οι δύο ήταν «δύσκολες» αποφάσεις, δήλωσε η κυρία Φράγκου.

Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε τις παραπάνω καταστάσεις κατέδειξαν ότι η κυρία Φράγκου, ενώ δικαίως θεωρείται μια δημιουργική επιχειρηματίας με την ικανότητα να αξιοποιεί ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά της και να επιτυγχάνει περίπλοκες και δύσκολες συμφωνίες, παραμένει ωστόσο συντηρητική στη διαχείριση των κινδύνων.

«Στο σημερινό περιβάλλον νομίζω ότι κάποιος πρέπει να είναι πολύ συντηρητικός και προσεκτικός», είπε πρόσφατα αναφερόμενη στις αποφάσεις περικοπών στη Navios Partners. Η ίδια κατέληξε: «Η μη ανάληψη δράσης, όταν έχει κανείς την ευκαιρία, είναι λάθος».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η κυρία Φράγκου εμφανίζεται αδιαλείπτως στη λίστα με τα 100 ισχυρότερα ονόματα της lloyd’s List κατά τα έτη 2010, 2011, 2012, 2013 και 2014.

***

Ενώ βρίσκει πιο συναρπαστική την τέχνη σε σχέση με τη ναυτιλιακή δραστηριότητα, ο Έλληνας επιχειρηματίας εξακολουθεί να εμφανίζει μια πραγματική εργασιακή ηθική


Γεώργιος Οικονόμου, επικεφαλής του Ομίλου Cardiff Marine/TMS/Dryships (17)
Το διάστημα αυτό ο κ. Γιώργος Οικονόμου παραδέχεται ότι νιώθει περισσότερο λάτρης της τέχνης παρά των πλοίων, παρ’ ότι που ο ίδιος έχει συγκεντρώσει μια μεγάλη συλλογή και από τα δύο.

«Η τέχνη είναι το πιο συναρπαστικό πράγμα», λέει στη Llloyd’s List προσθέτοντας: «Είναι διασκεδαστικό, είναι όμορφο. Ταξιδεύεις, γνωρίζεις εξαιρετικούς ανθρώπους, βλέπεις όμορφη τέχνη». Επιχειρώντας μια σύγκριση με τα πράγματα στη ναυτιλία, οδηγείται κανείς στο συμπέρασμα ότι στη ναυτιλία υπήρξε ένα πραγματικό γρονθοκόπημα τα τελευταία χρόνια, γεγονός που δεν σημαίνει βεβαίως ότι έκανε τον κ. Οικονόμου να μην είναι πλήρως δεσμευμένος στις ναυτιλιακές του δραστηριότητες.

Αν και η εικόνα που κυριαρχούσε για τον ίδιο ήταν αυτή του δημιουργικού deal-maker, με έμφαση στις χρηματαγορές, τα τελευταία χρόνια ο κ. Οικονόμου είναι σκληρά εργαζόμενος και δραστηριοποιούμενος περισσότερο στο προσκήνιο.

«Ο καθένας θέλει να ασχολείται με το διασκεδαστικό κομμάτι της δουλειάς, που έχει να κάνει με την αξιοποίηση των ευκαιριών», λέει ο κ. Οικονόμου προσθέτοντας: «Όταν όμως εξασφαλίσετε μια καλή συμφωνία, είστε δεσμευμένος. Και αυτό διότι πρέπει να εργαστείτε».
Ο συνολικός απολογισμός στον τομέα της ναυτιλίας για την αυτοκρατορία του κ. Οικονόμου, ύστερα από ένα θυελλώδες 2015, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Η στρατηγική την οποία ακολούθησε ο όμιλος ήταν αφενός η ενίσχυση του ιδιωτικού κομματιού σε βάρος των δημόσιων εταιρειών – δραστηριοτήτων και αφετέρου η δραστηριοποίησή του σε τομείς όσο το δυνατόν πιο μακριά από τη μεταφορά ξηρού φορτίου. Ο όμιλος αναζήτησε άλλους τύπους πλοίων ως εποενδυτικούς στόχους.

Οι προσπάθειες του κ. Οικονόμου στο τέλος του 2014 να σώσει την εισηγμένη στο Nasdaq επιχείρηση DryShips περιελάμβανε συγκέντρωση κεφαλαίων της τάξης των 350 εκατ. δολαρίων, από τα οποία ο ίδιος συνεισέφερε 80 εκατ. δολάρια. Στη συνέχεια καταρτίστηκε ένα σχέδιο το οποίο προέβλεπε την απόσχιση του τομέα των δεξαμενοπλοίων και τη δημιουργία μιας εταιρείας για μια νέα δημόσια εγγραφή. Όταν όμως ξεθύμανε αυτή η ιδέα, ο ίδιος αγόρασε τα 10 δεξαμενόπλοια αντί 536 εκατ. δολαρίων. Ακολούθησε επίσης η απόκτηση 17 φορτηγών πλοίων από την DryShips, συμπεριλαμβανομένων όλων των capesizes αντί 377 εκατ. δολαρίων.

Προσφάτως η DryShips κινήθηκε σε μια νέα κατεύθυνση με την απόκτηση
ενός στόλου από μακροχρόνια ναυλωμένα πλοία απορρύπανσης πετρελαίου και σκάφη με υπεράκτιες πλατφόρμες (offshore vessels), που εν μέρει χρηματοδοτείται από τον κ. Οικονόμου από ένα δάνειο 50 εκατ. δολαρίων. Το συγκεκριμένο σχέδιο υπολογίζεται σε πάνω από 1 δισ. δολάρια και τελεί υπό την εποπτεία της υπεράκτιας εταιρείας γεωτρήσεων Ocean Rig.

Εν τω μεταξύ ο ιδιωτικός στόλος του γκρουπ της Cardiff Marine/TMS έχει αυξηθεί σημαντικά. Τον Οκτώβριο του 2015 περιελάμβανε 35 φορτηγά πλοία, 32 δεξαμενόπλοια, πέντε πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων καθώς και 26 νεότευκτα πλοία τα οποία βρίσκονται καθ’ οδόν.

Στο στόλο των νεότευκτων περιλαμβάνονται πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου, τέσσερα VLGCs, τα οποία έχουν παραγγελθεί στα ναυπηγεία Hyundai Heavy Industries (HHI) από τον γιο κ. Χρήστο Οικονόμου και τα οποία είναι μακροχρόνια ναυλωμένα στις Shell και Gunvor. Ο ιδιοκτήτης βλέπει στην κίνηση αυτή την απόφαση της νεότερης γενιάς για εξασφάλιση προβλέψιμων ταμειακών ροών και την απομάκρυνση από την ταραχώδη σποτ αγορά του χύδην φορτίου.

Τελικώς ο 62χρονος επιχειρηματίας κρατά στα χέρια του το τιμόνι της Ocean Rig ενώ επιχειρεί να κάνει επανεκκίνηση της DryShips. Και όλα αυτά σε μια προσπάθεια να προσθέσει στη συλλογή τόσο σημαντικά έργα τέχνης όσο και νέα πλοία σε ένα ήδη μεγάλο στόλο από δεξαμενόπλοια και φορτηγά πλοία. Το βέβαιον είναι πάντως ότι με τον κ. Οικονόμου μπορεί κανείς να περιμένει το αναπάντεχο.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο κ. Οικονόμου εμφανίζεται συνεχώς στη λίστα Llloyd’s τα έτη 2010, 2011, 2012, 2013 και 2014.

***
Ο πλοιοκτήτης έχει αρχίσει από το 2015 να υλοποιεί συμφωνίες σε όλους τους μείζονες τομείς της ναυτιλίας, από τα δεξαμενόπλοια ως τα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου χύδην και υγροποιημένου φυσικού αερίου


Γεώργιος Προκοπίου, Dynacom / Dynagas (18)

Ένας από τους μεγαλύτερες ανεξάρτητους ιδιοκτήτες δεξαμενοπλοίων στον κόσμο, ο κ. Γιώργος Προκοπίου υπέμεινε τη μακρά περίοδο ύφεσης στον τομέα των δεξαμενόπλοιων, γεγονός που επιτρέπει σήμερα στην εταιρεία του Dynacom Tankers να δρέπει τους καρπούς αυτής της επιμονής στη δραστηριοποίηση στον συγκεκριμένο τομέα.

Ύστερα από μια ασυνήθιστα ήρεμη περίοδο, ο ιδιοκτήτης διήνυσε μια πολυάσχολη περίοδο κατά τους τελευταίους μήνες του 2015, με συμφωνίες σε όλους τους μείζονες τομείς της ναυτιλίας που δραστηριοποιείται ο όμιλος: δεξαμενόπλοια, ξηρό φορτίο χύδην και μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Στο «μέτωπο» των δεξαμενοπλοίων η Dynacom έχει παραγγείλει τουλάχιστον πέντε νέα πλοία στα ναυπηγεία New Times Shipbuilding, με στόχο την παραλαβή τους το 2017 και το 2018. Είναι επίσης γεγονός ότι απέκτησε από μεταπώληση ένα νεότευκτο πλοίο από κινέζικο ναυπηγείο. Ο κ. Προκοπίου είναι γνωστό ότι έχει έλθει σε συνομιλίες με σκοπό την απόκτηση άλλων 5-6 suezmaxes με τον ίδιο κατασκευαστή, γεγονός όμως το οποίο δεν είχε οριστικοποιηθεί ως τα τέλη του 2015.

Η παραπάνω επέκταση έρχεται να προστεθεί στον ήδη υπάρχοντα στόλο της Dynacom που διατηρεί σε ενεργό υπηρεσία 50 δεξαμενόπλοια, εκ των οποίων μόνο τέσσερα είναι από τη δεκαετία του 1990. Η συντριπτική πλειονότητα των πλοίων της Dynacom είναι σύγχρονα.

Η εταιρεία Sea Traders, που δραστηριοποιείται στον τομέα του χύδην ξηρού φορτίου, αποτέλεσε πάντα την ήρεμη δύναμη της οικογένειας Προκοπίου, μια παρουσία που όμως αριθμεί 38 φορτηγά πλοία στο στόλο της. Τα οκτώ (8) τελευταία από αυτά αποκτήθηκαν σε δημοπρασία στην Κίνα, μετά την κατάρρευση ιδιωτικής πλοιοκτήτριας εταιρείας – της Lanhai Shipping – και την πώλησή τους από την τράπεζα China Construction Bank. Ο Έλληνας ιδιοκτήτης κατέβαλε ποσό της τάξεως των 68 εκατ. δολαρίων για τα πλοία, τα οποία για ένα χρόνο θα χρειαστεί να τεθούν σε διαδικασία επισκευών και συντηρήσεων.

Η παραπάνω συμφωνία επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του κ. Προκοπίου στη ναυτιλία και ταυτόχρονα την ετοιμότητά του να εντοπίζει ευκαιρίες: χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των κινήσεών του στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπου τόσο η Dynagas Holdings όσο και η εισηγμένη στον Nasdaq θυγατρική Dynagas LNG Partners έχουν γίνει από τους πιο ενδιαφέροντες παίκτες του τομέα.

Η εταιρεία Dynagas έχει ήδη κατακτήσει μια ηγετική θέση στη διακίνηση υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Αρκτικό Ωκεανό κατορθώνοντας το 2015 να αντικαταστήσει τη Sovcomflot. Δημιουργώντας πέντε πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου Arc-7, εξυπηρετεί το ρωσικό έργο στη χερσόνησο Yamal. Ο όμιλος έχει επίσης δεσμεύσει τέσσερα ακόμη πλοία για μια 15ετή περίοδο προκειμένου να εξυπηρετήσει το συγκεκριμένο έργο από το 2019, γεγονός που την αναδεικνύει στον μεγαλύτερο ναυτιλιακό εταίρο της Yamal. Αυτό έχει επίσης οδηγήσει στην επέκταση του κατασκευαστικού προγράμματος της Dynagas Partners, η οποία από πέντε πλοία μεταφοράς LNG που κατέχει σήμερα θα πάει σε άλλα 10 πλοία.

Η Dynagas κατέχει το 49% των πέντε Arc-7 νεότευκτων πλοίων, στο πλαίσιο συμφωνίας με την China LNG Shipping και Sinotrans Shipping, που θα είναι και οι συνιδιοκτήτες. Ο Έλληνας ιδιοκτήτης θα κρατήσει επίσης τον επιχειρησιακό έλεγχο ενώ η κοινή επιχείρηση μπορεί να ανοίξει νέες πόρτες με μεγάλο ενδιαφέρον για το προσεχές μέλλον.

Μια άλλη εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι αυτή που έχει προκύψει από τη συνεργασία της Dynagas με τις Golar LNG και GasLog στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου. Το αντικείμενο δραστηριότητας είναι η spot αγορά LNG.

Ο κ. Προκοπίου φαίνεται επίσης να έχει λάβει μέριμνα για τη διαδοχή και την επόμενη ημέρα στον όμιλο, μέσω της δραστηριοποίησης των 3 από τις 4 κόρες του που ήδη εργάζονται στην επιχείρηση. Η μεγαλύτερη κόρη του, η Ελισάβετ, ήταν αξιωματικός για αρκετά χρόνια. Η κυρία Ιωάννα Προκοπίου φροντίζει τη Sea Traders, ενώ έχει επίσης τη δική της εταιρεία, από κοινού με τον σύζυγό της κ. Ιωάννη Καΐρη. Η αδελφή τους Μαρίνα φαίνεται να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στον τομέα των δεξαμενοπλοίων, είναι δε παντρεμένη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Dynagas Partners τον κ. Tony Lauritzen.

***
Παρά την έξοδό του από τη Euronav, οι φιλοδοξίες του Έλληνα πλοιοκτήτη στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου τον διατηρούν σταθερό στη φετινή κατάταξη της Lloyd’s List


Peter G. Λιβανός, Gaslog (21)

Ο κ. Πήτερ Γ. Λιβανός παραμένει σταθερός στη φετινή κατάταξη, παρά την αποδυνάμωση της επιρροής του στη Euronav. Τον περασμένο Νοέμβριο ο εφοπλιστής εξέπληξε αρκετούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και πολλών έμπιστων από την ίδια την Euronav, όταν ανακοίνωσε την απόφασή του να πουλήσει 9 εκατ. μετοχές – περίπου το 5,7% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με έδρα το Βέλγιο.

Η κίνηση αυτή τον οδήγησε στο να διαθέτει κάτι παραπάνω από (μόλις) 6% του μετοχικού κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένων και των μετοχών που είχε πουλήσει στην Goldman Sachs – ως μία κίνηση χρηματοδότησής του. Έτσι λίγο αργότερα παραιτήθηκε την προεδρία της εταιρείας, για να αντικατασταθεί από τον τραπεζίτη Carl Steen. Πρακτικά λοιπόν αυτή τη στιγμή δεν εκπροσωπείται στο διοικητικό συμβούλιο της Euronav, ο ίδιος όμως πιστεύει ότι ο τομέας των δεξαμενοπλοίων, που χρονολογείται από την εποχή της ίδρυσης της εταιρείας Ceres Hellenic Shipping Enterprises – η μεγάλη αυτή επιχείρηση δεξαμενοπλοίων ιδρύθηκε από τον πατέρα του –, έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον. Έχει όμως ενδιαφέρον να δούμε αν ο ίδιος είναι ικανοποιημένος με το μειωμένο ποσοστό του στη Euronav αλλά και την έκθεσή του στην αγορά δεξαμενοπλοίων. Γνωστός για τα μεγάλα επενδυτικά του σχέδια στην αγορά, ο κ. Λιβανός είναι μάλλον απίθανο να θελήσει, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο, να κάνει μια κίνηση με λίγα πλοία στον τομέα των δεξαμενοπλοίων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Lloyd’s List, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του κ. Λιβανού είναι σήμερα η αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου ενώ το κίνητρο που τον οδήγησε στη μείωση της συμμετοχής του στην Euronav είναι να δημιουργήσει κάτι σημαντικό στον τομέα του LNG.

Ιδρυτής, πρόεδρος και βασικός μέτοχος της εταιρείας GasLog, που έχει την έδρα της στο Μονακό, έχει ήδη αναδειχθεί σε ηγετική φυσιογνωμία του κλάδου. Η GasLog έχει καταστήσει σαφές ότι είναι αποφασισμένη να αυξήσει το στόλο της με τουλάχιστον 40 πλοία μεταφοράς LNG από το 2017 ενώ παραμένει σταθερή σχετικά με τις προοπτικές του εμπορίου υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Μεταξύ GasLog και της spin-off MLP GasLog Partners, ο στόλος στα τέλη του 2015 αποτελούνταν από 19 πλοία ενώ άλλα (8) οκτώ νέα πλοία αναμένεται να παραδοθούν με έτος έναρξης το 2019. Επτά από τα οκτώ σκάφη έχουν ήδη ναυλωθεί για χρονικό διάστημα που κυμαίνεται μεταξύ επτά και δέκα ετών. Προσφάτως η εταιρεία υπέγραψε δανειακή σύμβαση 1,3 δισ. δολαρίων με 14 τράπεζες, που υποστηρίζεται από την Kexim (Export Import Bank of Korea) και την K-Sure για τη χρηματοδότηση του προγράμματος κατασκευής.

Παρά την ισχυρή επέκταση και την απόδοση της GasLog, η τιμή της μετοχής της έχει μειωθεί δραματικά μαζί με τα υπόλοιπα αποθεματικά. Ο κ. Λιβανός θεωρείται βέβαιον ότι θα δει την όλη κατάσταση ως μια ευκαιρία επένδυσης, δεδομένης μάλιστα της στρατηγικής και των φιλοδοξιών του, είναι πολύ πιθανόν οι επόμενοι 12 μήνες να είναι μια ενεργή περίοδος.

Ο συγκεριμένος πλοιοκτήτης δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα του ξηρού χύδην φορτίου μέσω της εταιρείας Dry Log Bulk Carriers και της Dry Bulk Handy Holdings, οι οποίες διαθέτουν περίπου 30 φορτηγά πλοία.

Ενώ ο όμιλος παλαιότερα ήλεγχε την εταιρεία C Transport Maritime (CTM), που δραστηριοποιούνταν στον τομέα των δεξαμενόπλοιων ξηρού χύδην φορτίου, αυτή πέρασε το 2013 στην οικογένεια Radziwill.

***
Ο πλοιοκτήτης κ. Πέτρος Παππάς έπεσε σημαντικά στη Lloyd’s List με τα 100 σημαντικότερα πρόσωπα της παγκόσμιας ναυτιλίας, εξαιτίας του γεγονότος ότι το 2015 ήταν το χειρότερο των τελευταίων 40 ετών για την αγορά του ξηρού φορτίου


Πέτρος Παππάς Star Bulk (31)

O κ. Πέτρος Παππάς εδώ και καιρό αποσπά μία από υψηλότερες βαθμολογίες μεταξύ των σημαντικότερων συντελεστών της ελληνικής ναυτιλίας. Το 2014 o ίδιος ήταν στις πρώτες θέσεις (11η) μεταξύ των εκατό ισχυρότερων προσώπων της παγκόσμιας ναυτιλίας της Lloyd’s List εξαιτίας ενός κύκλου συγχωνεύσεων που μετέτρεψαν τη Star Bulk Carriers στην εταιρεία με τον μεγαλύτερο στόλο μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου μεταξύ όλων των εταιρειών της Wall Street.

Από τότε συμμετείχε σε ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς ιστορίες του κλάδου. Η εταιρεία Star Bulk είναι μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων ιδιοκτητών και διαχειριστών φορτηγών πλοίων capsize, η οποία συμμετέχει στην Capesize Chartering Ltd (εταιρεία συντονισμού των δραστηριοτήτων μεγάλων παικτών του dry balk).

Ιδιαίτερα ένα από τα δεξαμενόπλοια του ομίλου του, το Res Cogitans, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας υπόθεσης που εξετάζεται στο Λονδίνο και στην οποία επιχειρείται να ξεκαθαριστούν νομικά πλευρές της υπόθεσης κατάρρευσης της OW Bunker.

Η εταιρεία Star Bulk, με επικεφαλής τον κ. Παππά, υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από το fund Oaktree Capital Management
. Με την κεφαλαιακή της υποστήριξη και μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών η Star Bulk κατόρθωσε να αυξήσει το στόλο της στα 103 φορτηγά πλοία. Η τρομακτική όμως πτώση της αγοράς χύδην ξηρού φορτίου οδήγησε στη δραματική μείωση του στόλου. Ο κ. Παππάς πιστεύει ότι όταν τελικά κατακαθίσει η σκόνη, η παρούσα ύφεση στην αγορά ξηρού χύδην φορτίου θα μείνει ως η χειρότερη των τελευταίων 40 ετών.

«Αντιμετωπίζουμε μια νέα κατάσταση»
λέει στη Lloyd’s List ο κ. Παππάς εξηγώντας ότι «οι εξελίξεις δεν εξαρτώνται από τη ζήτηση. Ό,τι κάνουμε πρέπει να το κάνουμε μόνοι μας, από την πλευρά της προσφοράς. Δεν βοηθά ένας πλοιοκτήτης να πουλήσει ένα πλοίο σε έναν άλλο πλοιοκτήτη αντί 200.000 δολαρίων, αποκομίζοντας κέρδος ίσο με να το πουλούσε για παλιοσίδερα. Κάτι τέτοιο θα ήταν σαν να παρακάμπτεις το πρόβλημα».
Ενώ στο σύνολό της η βιομηχανία πρέπει να προσαρμοστεί, ο κ. Παππάς δείχνει να είναι εξοικειωμένος σε μια ζοφερή κατάσταση. «Πρόκειται για ένα νέο παιχνίδι, όμως για «τα παλιά σκυλιά» οι κανόνες του παιχνιδιού είναι γνωστοί. Το παιχνίδι αυτό το έχω δει τέσσερις φορές στην καριέρα μου, οπότε νομίζω ότι έχω παίξει αυτό το παιχνίδι πριν και ελπίζω ότι θα το παίξω και πάλι καλά», λέει ο κ. Παππάς.

«Θα πρέπει να είναι κανείς ευέλικτος και ανοιχτόμυαλος και την ίδια στιγμή να είναι έτοιμος να φάει σίδερα. Επίσης να μειώσει τις δαπάνες αλλά και να καταλήξει σε ιδέες για το τι άλλο μπορεί να κάνει ώστε να διευρύνει τους ορίζοντές του».

Ο κ. Παππάς έχει και άλλες εναλλακτικές λύσεις, πέραν της Star Bulk. Έχει επίσης συνεργαστεί με την Oaktree για την Oceanbulk Containerships, η οποία έχει δημιουργήσει μια σειρά από οκτώ πλοία 10.000 teu εμπορευματοκιβωτίων. Αυτά είναι μισθωμένα για πέντε χρόνια στη Maersk Line και στην CMA CGM. Επιπλέον δύο boxships των 11.000 teu έχουν προγραμματιστεί για το 2016 και άλλα τρία από 10.920 teu για το 2017.

Στην αγορά των δεξαμενοπλοίων η PST (Product Shipping & Trading) Tankers διαχειρίζεται ένα στόλο από 17 δεξαμενόπλοια μεταφοράς προϊόντων συνιδιοκτησίας με την Oaktree.
Έχουν επίσης παραγγελθεί δύο πολύ μεγάλα πλοία μεταφοράς αργού πετρελαίου από τη Madison Crude Carriers, που κατά πλειοψηφία ανήκει στη Monarch Alternative Capital.
Η εισαγωγή των Oceanbulk Containers και PST Tankers στις διεθνείς χρηματαγορές είναι στην ημερήσια διάταξη για τις αρχές του 2016, το πιο πιθανό είναι η εισαγωγή των containerships να προχωρήσει σε κάποιο σημείο, ανάλογα και με την εικόνα της αγοράς.

«Θα υπάρξει κάτι νέο το επόμενο έτος στα σίγουρα», λέει ο κ. Παππάς γελώντας. «Σε 365 ημέρες κάτι νέο πρόκειται να συμβεί. Θα ήθελα απλώς να μην πρόκειται για κάτι πολύ κακό».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο κ. Παππάς ήταν στη Llloyd’s List τόσο το 2013 όσο και το 2014.
***
Ως πρόεδρος της Intertanko, ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΝ δίνει το παράδειγμα ενθαρρύνοντας τους πλοιοκτήτες να προτιμήσουν τις εξαγορές αποφεύγοντας κερδοσκοπικές νέες ναυπηγήσεις


Νικόλας Τσάκος, Τσάκος Energy Navigation (45)
Η εταιρεία Tsakos Energy Navigation και οι μέτοχοί της ήταν μεταξύ των ωφελημένων από την ανάκαμψη της αγοράς δεξαμενοπλοίων, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΝ, κ. Νικόλας Τσάκος, κατόρθωσε ως πρόεδρος της Intertanko να ενισχύσει την επιρροή του στη ναυτιλία.

Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρεία ΤΕΝ αποτελεί πάντα ένα ενδιαφέρον αμάλγαμα της Wall Street, που συνδυάζει τις εξαιρετικές παραδόσεις της ναυτιλίας με την αναπτυξιακή διέξοδο τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο υπήρξε πιστή στις συχνές εκκλήσεις του αρχηγού της για πειθαρχία στον κλάδο.

Ο κ. Τσάκος παρότρυνε τους πλοιοκτήτες να αποφύγουν τις κερδοσκοπικές νέες ναυπηγήσεις και οι όποιες παραγγελίες να είναι προσανατολισμένες στην απασχόληση της εταιρείας, με εξαγορές πλοίων που αποτελούν έναν άλλο τρόπο εξασφάλισης ολοκαίνουργιας χωρητικότητας χωρίς να αυξάνουν τη συνολική δυναμικότητα του στόλου τους.

Στην ίδια λογική, η TEN απέκτησε δύο πολύ μεγάλα νέα πλοία μεταφοράς αργού από το fund York Capital Management, με παράδοση το 2016. Προσφάτως η εταιρεία αγόρασε επίσης δύο σύγχρονα suezmaxes. Οι εξαγορές ήταν κρίκος μιας αλυσίδας αγορών εννέα πλοίων aframaxes, τα οποία βρίσκονται υπό κατασκευή για μακροχρόνια ναύλωση στη Statoil, και δύο (long-range-one product) δεξαμενoπλοίων, τα οποία θα εξυπηρετήσουν μεταφορικές ανάγκες μιας εταιρείας πετρελαιοειδών.

Ως πρόεδρος της Intertanko, της οποίας τα μέλη εκπροσωπούν δεξαμενόπλοια συνολικής χωρητικότητας περίπου 270 dwt, ο κ. Τσάκος ήταν ισχυρός υποστηρικτής της πρόσφατης επιχειρηματικής κίνησης και καλωσόρισε τους πλοιοκτήτες μεταφοράς αερίου ως ισότιμα ​​μέλη της Ένωσης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μέσα από την Ένωση, θα δοθεί περισσότερο ενδιαφέρον σε θέματα εμπορικού χαρακτήρα καθώς επίσης και στο ρυθμιστικό πλαίσιο της ναυτιλίας, τομέα στον οποίο παραδοσιακά η Intertanko έχει εδραιώσει την παρουσία της μέσω των δραστηριοτήτων της.

Στη διάρκεια της θητείας του ως προέδρου της Intertranko, ο κ. Τσάκος έχει εστιάσει στη βελτίωση μιας βάσης δεδομένων που αφορά την παρακολούθηση των επιδόσεων των πληρωμών των ναυλωτών. Η ικανότητα της Intertanko να προτείνει άμεσα νέες ρήτρες που αφορούν τα ναυλοσύμφωνα βοήθησε στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων περιστατικών, όπως αυτό που καταγράφηκε στη Νιγηρία και τις απαγορεύσεις που ίσχυσαν στη χώρα αυτή για τα δεξαμενόπλοια.

«Έχουμε έναν αφοσιωμένο ιδιοκτήτη εταιρείας δεξαμενοπλοίων ο οποίος είναι πρόεδρος της Ένωσης και σε αυτό υπάρχει σίγουρα μια αξία» λέει ο Bill Box, διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων, Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ της Intertanko.

Το παρελθόν έτος επιβεβαιώθηκε η φυσική ικανότητα επικοινωνίας του πλοιοκτήτη, διαμορφωμένη για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα εκπροσώπησης των ναυτιλιακών εταιρειών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Προσωπικά βραβεία, όπως το Annual Maritime Corporate Social Responsibility Leadership Award για το 2015 της Capital Link και το βραβείο της Lloyd’s List Greek Shipping Newsmaker για το 2015 έχουν επιτρέψει στον κ. Τσάκο να έχει όχι μόνο έναν λόγο που γίνεται σεβαστός στην αγορά των δεξαμενόπλοιων αλλά και μια πιο δυνατή θέση στη γενικότερη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Σύμφωνα με τον κ. Τσάκο, η ναυτιλιακή βιομηχανία έχει αποδείξει εδώ και καιρό την κοινωνική της υπευθυνότητα και την περιβαλλοντική της ευαισθησία, όμως την ίδια στιγμή οφείλει να αποδειχθεί πιο αποδοτική, ώστε να μπορεί να είναι και πιο γενναιόδωρη.

Ο κ. Τσάκος εμφανίστηκε στη Llloyd’s List με τα 100 ισχυρότερα πρόσωπα της ναυτιλίας το 2012, το 2013 και το 2014.

***

Ο κ. Γεωργιόπουλος δεν μπορεί να ελέγξει τη ναυτιλιακή αγορά, σίγουρα όμως έχει μάθει πώς να χαράσσει τη στρατηγική του ώστε να αντέχει μακροπρόθεσμα


Πέτρος Γεωργιόπουλος, Gener8 Maritime (47)

Το 2015 ήταν έτος επιστροφής του Πήτερ Γεωργιόπουλου σε όλα τα μέτωπα: στην αγορά μεταφοράς υγρού αλλά και ξηρού φορτίου στη ναυτιλία.

Στο μέτωπο του υγρού φορτίου, επτά (7) VLCCs νεότευκτα πλοία εξαγοράστηκαν από τη Scorpio Tankers. Ο κ. Γεωργιόπουλος υποδιπλασίασε τα μεγέθη του μέσω της συμφωνίας συγχώνευσης της General Maritime με τη Navig8 Crude Tankers, ηοποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές του έτους.

Η συγχώνευση βρήκε τον κ. Γεωργιόπουλο στο τιμόνι ενός νεοσύστατου οργανισμού, που εύστοχα ονομάστηκε Gener8 Maritime και ο οποίος «τρέχει» ένα τεράστιο πρόγραμμα ναυπήγησης 21 σύγχρονων οικολογικών πλοίων VLCCs, συνολικού επενδυτικού προγράμματος 2,1 δισ. δολαρίων.

Παρά τη νευρικότητα των κεφαλαιαγορών, κατάφερε να εισαγάγει την Gener8 Maritime στις διεθνείς χρηματαγορές, πετυχαίνοντας μια υψηλή επίδοση της τάξεως των 210 εκατ. δολαρίων που ήταν η αρχική δημόσια εγγραφή τον Ιούνιο του 2015. Κατά μια περίεργη σύμπτωση, αυτή ήταν και η τελευταία δημόσια εγγραφή ναυτιλιακής εταιρείας στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια του έτους.

Στο μέτωπο της μεταφοράς ξηρού φορτίου, η Genco Shipping Trading συγχωνεύθηκε με την Baltic Trading τον Ιούλιο του 2015. Η συγχώνευση αυτή έδωσε τη δυνατότητα να αποτραπεί η κρίση ρευστότητας που ήταν σε εξέλιξη.
Η επιχείρηση Genco εξασφάλισε προσφάτως ένα δάνειο 98 εκατ. δολαρίων ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ό,τι πρόκειται να συμβεί το 2016 στην εξαιρετικά δύσκολη αγορά των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου.

Οι παραπάνω κινήσεις θα αποδειχθούν άραγε λυτρωτικές για τον επιχειρηματία που φαίνεται να έχει επανέλθει μετά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε λόγω της χρεοκοπίας των εταιρειών του; Το στοίχημά του για τα πλοία VLCCs φαίνεται να αποδίδει, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι ναυλώσεις ξεπερνούν το φράγμα των 100.000 δολαρίων την ημέρα σήματος. Πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η Gener8 έχει παραλάβει μόνο τρία από τα δεκαοκτώ (18) νεότευκτα VLCCs. Πολλοί αναλυτές αναφέρουν ότι παρόμοιες κινήσεις μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα ναύλα καθώς η προσφορά μπορεί να υπερισχύσει της ζήτησης.

Ο κ. Γεωργιόπουλος δεν μπορεί να ελέγξει τη ναυτιλιακή αγορά, σίγουρα όμως έχει μάθει πώς να χαράσσει τη στρατηγική του ώστε να αντέχει μακροπρόθεσμα. Για να αποδείξει αυτή τη θέση, ο ίδιος αναφέρει τη ρήση του Γουίνστον Τσόρτσιλ κατά τη διάρκεια μιας από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του: «Η επιτυχία δεν είναι οριστική, η αποτυχία δεν είναι μοιραία, αυτό που μετράει είναι το κουράγιο να συνεχίζεις».

Ο κ. Γεωργιόπουλος έχει συμπεριληφθεί στη Lloyd’s List στην κατάταξη των ετών 2010, 2011, 2012, 2013 και 2014, πάντα για τα 100 σημαντικότερα πρόσωπα της παγκόσμιας ναυτιλίας.
***


Θεόδωρος Βενιάμης, Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (48)

Σκληρός και ρεαλιστής διαπραγματευτής, απολαμβάνει την τρίτη θητεία του στο πηδάλιο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών
Ανεξαρτήτως του ποια θα είναι η πορεία της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας, ως πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ο κ. Θεόδωρος Βενιάμης βρίσκεται στην καρδιά του θέματος.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Βενιάμης εξασφάλισε την τρίτη συνεχόμενη τριετή θητεία ως επικεφαλής της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών τον Φεβρουάριο του 2015, καθιστώντας τη θητεία του τη μακροβιότερη μετά την κυριαρχία του Στρατή Ανδρεάδη στον κλάδο, η οποία έληξε τη δεκαετία του 1970.
Υποστηρικτές του Χιώτη εφοπλιστή τον βλέπουν ως έναν σκληρό αλλά ρεαλιστή διαπραγματευτή, ο οποίος μπορεί να αγωνιστεί για τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας, φροντίζοντας να το πράττει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Αυτό έχει γίνει μια δύσκολη υπόθεση, καθώς η συνεχιζόμενη ελληνική οικονομική κρίση έχει μετατρέψει τη ναυτιλία σε έναν δελεαστικό στόχο για τις κρατικές δομές ως μια πήγη εισροών με τη μορφή της αυξημένης φορολόγησης. Από το προηγούμενο έτος ο κ. Βενιάμης έχει να αντιμετωπίσει τις αρχικές προσπάθειες της αριστερής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να προωθήσει την περαιτέρω φορολόγηση της ναυτιλίας.

Η περίπτωσή του είναι ένα μείγμα «καρότου και μαστίγιου». Η ναυτιλία θέλει να σηκωθεί και να στηρίξει τη χώρα την ώρα της ανάγκης, λέει ο κ Βενιάμης. Πράγματι τα τελευταία δύο χρόνια η εθελοντική και η υποχρεωτική αύξηση της φορολόγησης της χωρητικότητας των πλοίων έχει οδηγήσει σε οκταπλασιασμό των κρατικών φορολογικών εσόδων από τη ναυτιλία. Την ίδια στιγμή το μήνυμα που έχει σταλεί τόσο προς τον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα είναι ότι πολλοί Έλληνες πλοιοκτήτες, οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τους τη μακροπρόθεσμη και κυκλική απόδοση των επενδύσεών τους στον τομέα της ναυτιλίας, ενδέχεται να πάρουν τις εταιρείες διαχείρισής τους και να τις μεταφέρουν αλλού (εκτός Ελλάδος) αν η ανταγωνιστικότητά τους ή οι κεφαλαιακοί τους πόροι εξασθενήσουν σοβαρά.

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι σε κάποιο βαθμό είναι διατεθειμένη να συνεχίσει την ειδική μεταχείριση προς τη ναυτιλία. Την ίδια όμως στιγμή υπάρχουν και πιο ισχυρές δυνάμεις μεταξύ των επίσημων πιστωτών της Ελλάδος, που έχουν πειστεί ότι η ναυτιλία πρέπει να πιεστεί ώστε να βοηθήσει να πληρωθούν τα χρέη του έθνους.

Ο κ. Βενιάμης ισορροπεί μεταξύ των ιδιαίτερα απαιτητικών καθηκόντων του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και των προκλήσεων που υπάρχουν από την καθημερινή ενασχόλησή του με την Golden Union Shipping, της οποίας ηγείται.

Η εταιρεία είναι μεταξύ των πέντε μεγάλων capesize που δημιούργησαν τη συμμαχία Capesize Chartering Alliance το 2015 και από κοινού με άλλους ιδιοκτήτες επιχειρούν να διεξαγάγουν μια από τις δυσκολότερες μάχες που ο τομέας του ξηρού φορτίου βίωσε τις τελευταίες δεκαετίες. Η συγκεκριμμένη συμμαχία είναι μια βάση δεδομένων και ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με την αγορά του ξηρού φορτίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο στόλος του κ. Βενιάμη διαθέτει σήμερα 38 φορτηγά πλοία σε λειτουργία, ενώ έχουν παραγγελθεί επιπλέον 10 πλοία. Τα γεγονότα του επόμενου έτους (2016) – χωρίς καμία αμφιβολία – ενδέχεται να αποδειχθούν καθοριστικής σημασίας για τον κ. Βενιάμη.

Ο κ. Βενιάμης συμπεριελήφθη στη Lloyd’s List με τα 100 σημαντικότερα πρόσωπα της παγκόσμιας ναυτιλίας τα έτη 2010, 2011, 2012, 2013 και 2014.
***
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έχει δημιουργήσει μια σταθερή τροχιά ανάπτυξης, περιφρονώντας γενικά τη δημοσιότητα και αφήνοντας τους άλλους να μιλούν


Κωστής Κωνσταντακόπουλος, Costamare (52)

Τα τελευταία δύο χρόνια η Costamare, η οποία διαθέτει πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, έχει κερδίσει ένα άνευ προηγουμένου «νταμπλ» στα παγκόσμια βραβεία των Lloyd’s List’s. Η εταιρεία κέρδισε το 2014 το βραβείο Company of the Year (Εταιρεία της Χρονιάς) και το 2015 απέσπασε το βραβείο Ship Operator of the Year (Διαχειρίστρια πλοίων της Χρονιάς). Και στις δύο περιπτώσεις εκδόθηκε ένα απλό δελτίο Τύπου. Ο θρίαμβος αυτός δεν άλλαξε τη συμπεριφορά της διοίκησης της εταιρείας. Άλλωστε η Costamare αντανακλά το χαρακτήρα του διευθύνοντος συμβούλου κ. Κωστή Κωνσταντακόπουλου, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια σταθερή τροχιά ανάπτυξης, περιφρορώντας γενικά τη δημοσιότητα και αφήνοντας τους άλλους να μιλούν.

Μετά την επέκταση της εταιρείας υπάρχει μια μικρή ένδειξη ανακοπής αυτής της επέκτασης, η οποία όμως είναι εθελούσια. Το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί ένα ακόμη δείγμα των δυνατοτήτων του ομίλου, το να είναι δηλαδή επιλεκτική στις αποφάσεις που αφορούν τις επενδύσεις.

Το 2015 η Costamare επεκτάθηκε στην αγορά των εμπορευματοκιβωτίων μέσω ενός joint venture με το αμερικανικό (ΗΠΑ) hedge fund York Capital Management, για άλλα δύο χρόνια, ένα ασυνήθιστο σημάδι ικανοποίησης εταιρικών σχέσεων μεταξύ των παραδοσιακών εφοπλιστών και ιδιωτών.

Η σχέση μεταξύ Costamare και York Capital Management είναι ευέλικτη και υπάρχει στενότερη ισοτιμία μεταξύ των εταίρων όσον αφορά τη συνεργασία τους στον επενδυτικό τομέα σε σχέση με αυτό που συμβαίνει με τις περισσότερες ναυτιλιακές επιχειρήσεις, στις οποίες εμπλέκονται άμεσα οι private equity partners.

Οι δύο πλευρές έχουν ήδη υλοποιήσει συμφωνίες πάνω από 1 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των 12 υπό παραγγελία νεότευκτων πλοίων της Costamare. Αυτές περιλαμβάνουν πέντε πλοία δυναμικότητας 14.400 teu για ναύλωση στην Evergreen και πέντε πλοία 11.000 teu. Όλα αυτά αναμένεται να παραληφθούν το 2016.

Επιπλέον πρόσφατα ο κ. Κωνσταντακόπουλος είχε μία ακόμη επιτυχία: την παραγγελία δύο νέων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων 3.800 teu στα ναυπηγεία Yangzijiang, τα οποία θα ναυλωθούν για επτά χρόνια στη γερμανική Hamburg Süd.

Η Costamare είναι μια τακτική φιναλίστ σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς, οι οποίοι καθορίζουν τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές των μεγάλων νέων containerships τα οποία παραγγέλνονται από εταιρείες κολοσσούς.

Η εταιρεία έχει ήδη ένα μεγάλο στόλο από 60 boxships σε λειτουργία, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι τρέχουσες παραγγελίες, και έχει συσταθεί για να επωφεληθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είτε από υψηλά ναύλα ή ελκυστικές ευκαιρίες ανάπτυξης, όταν η αγορά κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Δεδομένου ότι η αγορά boxship επιδεινώθηκε το 2015, το επόμενο έτος θα μπορούσε να είναι μια ιδιαίτερα ενεργή χρονιά για τον κ. Κωνσταντακόπουλο.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Morgan Stanley, η Costamare χαρακτηρίστηκε ως «η πιο ελκυστική μακροπρόθεσμη ιστορία της καταβολής μερίσματος στον τομέα της ναυτιλίας».

***

Ο πλοιοκτήτης έχει ενισχύσει το κύρος του εφοπλιστικού ομίλου κατά τη διάρκεια του έτους, αναγκάζοντας άλλους να κάνουν βήματα προς τα πίσω


Ευάγγελος Μαρινάκης, Capital Maritime (65)
Ο κ. Ευάγγελος Μαρινάκης απασχολεί συχνά τα πρωτοσέλιδα για λόγους που δεν έχουν σχέση με τη θάλασσα, καθώς ασκεί ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων πέραν των ναυτιλιακών, όπως η ενασχόλησή του με τον Ολυμπιακό και η συμμετοχή του στο Δημοτικό Συμβούλιο του Πειραιά.

Το 2015 είδε το κύρος του εφοπλιστικού του ομίλου να ενισχύεται, κατά τη διάρκεια ενός έτους που ανάγκασε πολλoύς άλλους εφοπλιστές να κάνουν βήματα προς τα πίσω. Ενώ λοιπόν ένας αριθμός επιχειρήσεων στο χώρο της ναυτιλίας παρέπαιαν, η Capital Product Partners, η Master Limited Partnership (MLP) που χρηματοδοτείται από την Capital Maritime & Trading Group του κ. Μαρινάκη, επέκτεινε το στόλο της και τις επενδύσεις της για το μέλλον, καθώς πλέον είναι σε θέση να ανακοινώσει ότι έχει πετύχει μια αύξηση του μερίσματος κατά 2%-3% ετησίως για το άμεσα προβλέψιμο μέλλον. Η στρατηγική της αφορά την επέκταση και την ανανέωση του στόλου της στον παραδοσιακό τομέα των δεξαμενόπλοιων μεταφοράς πετρελαϊκών προϊόντων, ενώ παράλληλα προωθεί τη διαφοροποίησή της σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που ξεκίνησε το 2013.

O συνεταιρισμός με τη Monarch Alternative Capital αποτελεί μία από τις σχετικά λίγες κερδοφόρες συνεργασίες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων στη ναυτιλία.

Πέντε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Post-Panamax που εντάσσονται στη συνεργασία της Capital Maritime και της Monarch και τα οποία στη συνέχεια αποτέλεσαν αντικείμενο πολυετούς ναύλωσης από τη Maersk και την Cosco, πωλήθηκαν με δύο ξεχωριστές συμφωνίες στη Ship Finance International και στην MC-Seamax, ένα fund που συνδέεται με τη Mitsubishi. Η τιμή των περίπου 96 εκατ. δολαρίων για το κάθε πλοίο αντιπροσώπευε μια επενδυτική απόφαση τόσο για την Capital όσο και για το equity fund.

Το ενδιαφέρον του πλοιοκτήτη για την αύξηση του τονάζ στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων υπογραμμίστηκε με την απόκτηση δύο ημιτελών νεότευκτων πλοίων, με χωρητικότητα περίπου 2.000 teu και 1.700 teu αντίστοιχα.

Η Capital Maritime λέγεται ότι έχει ρεκόρ κερδοφορίας στον τομέα των δεξαμενόπλοιων. Πρόσφατα, για παράδειγμα, το 13 ετών Suezmax Altergo ΙΙ ήταν «κλειδωμένο» σε τιμές που κινούνται στο υψηλό μέρος της αγοράς για πέντε χρόνια σε ένα πρότζεκτ στη Νορβηγία.

Ο κ. Μαρινάκης ενδιαφέρεται να αποκτήσει περισσότερα δεξαμενόπλοια. Δύο μεσαίου βεληνεκούς δεξαμενόπλοια μεταφοράς προϊόντων καθώς και η option να αποκτήσει άλλα δύο στο μέλλον έχουν προστεθεί στις προηγούμενες παραγγελίες της Capital Maritime για 10 MR (Medium Range Tankers). Επίσης έχει αποκτήσει δύο μικρότερα 14.000 dwt πετρελαιοφόρα που έχουν παραγγελθεί στην Κίνα.

Στον τομέα των πλοίων μεταφοράς αργού πετρελαίου, τέσσερα ice-class aframaxes, με option για άλλα τέσσερα, έχουν παραγγελθεί στο νοτιοκορεάτικο ναυπηγείο Daehan Shipbuilding. Δύο από τις τέσσερις νέες ναυπηγήσεις της επιχείρησης έχουν ήδη ναυλωθεί για πενταετείς περιόδους σε μια πετρελαϊκή εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ.

Επίσης δύο πολύ μεγάλα νέα πλοία μεταφοράς αργού αναμένεται να παραδοθούν, γεγονός που αυξάνει το συνολικό αριθμό του στόλου της Capital στα 6 πλοία.

Συνολικά ο όμιλος της εισηγμένης στον Nasdaq εταιρείας Capital Product ελέγχει περίπου 70 πλοία ενώ η επόμενη κίνησή του μπορεί να αφορά το ξηρό φορτίο, καθώς ο κ. Μαρινάκης βλέπει μια ευκαιρία στην αγορά του χύδην φορτίου, όπου υπήρξε πτώση για τους ισχυρότερους παίκτες που δραστηριοποιούνται κυρίως σε αυτόν τον κλάδο.

Ο κ. Μαρινάκης εμφανίστηκε στη Lloyd’s List με τα 100 ισχυρότερα ονόματα της παγκόσμιας ναυτιλίας κατά τα έτη 2010, 2011, 2012, 2013 και 2014.

***
Η αισιοδοξία ταιριάζει στον διευθύνοντα σύμβουλο της Diana


Σίμος Π. Παληός, Diana Shipping (88)
H ανώτατη διοίκηση της Diana Shipping έχει αποδείξει μια ιδιαίτερη ικανότητα στο να προβλέπει και να κινείται στο ταραχώδες περιβάλλον της αγοράς του ξηρού χύδην φορτίου. Το γεγονός αφορά και πολλές περιόδους κατά τις οποίες άλλοι εφοπλιστές ήταν πιο αισιόδοξοι σχετικά με τις προοπτικές για ταχεία ανάκαμψη.

Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Σίμος Παληός και το επιτελείο του έχουν κερδίσει την προσοχή των αναλυτών με την ικανότητά τους να προβλέπουν σωστά τις αυξομειώσεις της αγοράς.

Η απόλυτη έκφραση της αισιοδοξίας του κ. Παληού σχετικά με την κερδοφορία της εταιρείας του φαίνεται στην επιμονή του ότι η αγορά του χύδην ξηρού φορτίου εξακολουθεί να υπόκειται στους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης και ότι ο κανόνας της κυκλικότητας θα φέρει τελικά την ανάκαμψη. Απομακρύνει έτσι την αντίληψη ότι ο παρών κύκλος είναι διαφορετικός και ότι υπήρξαν διαρθρωτικές αλλαγές στη ναυτιλία.

«Όπως είπαμε όλοι μαζί, δεν ξέρουμε πότε θα συμβεί, αλλά να είστε βέβαιοι ότι μια μέρα θα δούμε το φως στην άκρη του τούνελ», σχολίασε εύθυμα, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Diana του τρίτου τριμήνου του 2015. Η Diana έχει έναν ισολογισμό που, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη, μοιάζει με «φρούριο» αφού διαθέτει περίπου 240 εκατ. δολάρια σε μετρητά και ισοδύναμα. Στόχος ήταν κάθε τρίμηνο να επενδύονται σταθερά περίπου 15-20 εκατ. δολάρια από τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ώστε να συνεχιστεί η επέκταση του στόλου της.

Τον Νοέμβριο του 2015 η εταιρεία απέκτησε ένα σύγχρονο capesize έναντι 28,5 εκατ. δολαρίων, αυξάνοντας τον υφιστάμενο στόλο στα 43 φορτηγά πλοία, με τρία ακόμη πλοία να έχουν παραγγελθεί.

Η δυνατότητα να βρίσκει αξιόπιστες πηγές χρηματοδότησης για την απόκτηση πλοίων και η συμπλήρωση των ιδίων ταμειακών διαθέσιμων από τα χαμηλά ναύλα αποτελούν πολύ σημαντική συνθήκη για έναν πλοιοκτήτη.

Εντός του 2015 η Diana έκλεισε νέα δάνεια από την ABN Amro, την BNP Paribas, την Danish Ship Fianance, την ING και τη Nordea, καθώς επίσης η πώληση εταιρικών ομολόγων απέφερε στην εταιρεία 63 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία και η διοίκησή της κατέχουν επίσης σημαντικό μερίδιο στην εταιρεία Diana Containerships, η οποία στο τέλος του 2015 διέθετε στόλο έξι post-panamax και οκτώ panamax μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Με τον κ. Παληό στο τιμόνι, η Diana Containerships κατάφερε να χρηματοδοτηθεί με ένα πρόσφατο δάνειο αξίας 148 εκατ. δολαρίων από τη Royal Bank of Scotland, η οποία χορηγεί ναυτιλιακά δάνεια μόνο σε λίγους εκλεκτούς και αξιόπιστους πελάτες. Ο κ. Παληός εμφανίστηκε στη Lloyd’s List με τα 100 ισχυρότερα ονόματα της παγκόσμιας ναυτιλίας κατά τα έτη 2012, 2013 και 2014.
Παρά τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν και ήταν σε θέση να εκμεταλλευθεί την εξαφάνιση της OW Bunker
***

Δημήτρης Μελισσανίδης, Aegean Marine Petroleum (98)
Η Aegean Marine Petroleum Network (AMPNI), ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος προμηθευτής ναυτιλιακών καυσίμων καθώς επίσης και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, είναι εταιρεία του ομίλου του Δημήτρη Μελισσανίδη και βρίσκεται σε ανοδική πορεία.

Παρά τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, τα κέρδη έχουν αυξηθεί καθώς η εταιρεία εκμεταλλεύθηκε την εξαφάνιση της OW Bunker από την αγορά, με την αναβάθμιση και επέκταση της εμβέλειας των δραστηριοτήτων της σε χώρες και πόλεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Κόλπος του Μεξικού καθώς και στη δυτική ακτή των ΗΠΑ), το Αμβούργο και η Αγία Πετρούπολη.

Η διάλυση της OW, ενός από τους μεγαλύτερους εμπόρους/μεσάζοντες ναυτιλιακών καυσίμων,
θα ωφελήσει τους προμηθευτές και η AMPNI είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος φυσικός προμηθευτής στον κόσμο, χωρίς να υπολογίζουμε μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και τις κρατικές εταιρείες ενέργειας. Διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο 63 ειδικών δεξαμενόπλοιων ανεφοδιασμού και εξυπηρετεί 27 αγορές και 60 λιμάνια παράδοσης.

Πρόσφατα έχει επανασχεδιάσει τα προϊόντα τα οποία προσφέρει, για να δώσει έμφαση σε προϊόντα υψηλότερης απόδοσης, όπως τα καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο και αναμεμειγμένα τελικά προϊόντα. Όλα αυτά ως μια απάντηση στους αυστηρότερους κανονισμούς σχετικά με τους ρύπους των πλοίων σε αρκετές εμπορικές περιοχές. Έχει επίσης επεκταθεί στην εμπορία και στις πωλήσεις καυσίμων, που αποτελεί και μια πιθανή χαμηλού κόστους νέα πηγή εσόδων για την εταιρεία.

Ένα βασικό βασικό πλεονέκτημα της Aegean αποτελεί το Fujairah Oil Terminal στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις έχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης 465.000 κυβικών μέτρων. Το έργο ολοκληρώθηκε το 2015.

Ο ιδρυτής κ. Δ. Μελισσανίδης, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, δραστηριοποιείται επίσης στους τομείς της ενέργειας και της ναυτιλίας. Η εταιρεία δεξαμενοπλοίων Aegean Shipping Management αναπτύσσεται ταχύτατα με επικεφαλής τον γιο του κ. Δ. Μελισσανίδη, Γιώργο.

Ο όμιλος επεκτείνεται και στον περιβαλλοντικό τομέα, μέσω του Hellenic Environmental Centre (HEC), το οποίο παρέχει υπηρεσίες συλλογής και επεξεργασίας υπολειμμάτων ναυτιλιακών καυσίμων από πλοία και υπεράκτιες πλατφόρμες.

Το 2015 η HEC εξαγόρασε το κομμάτι του ομίλου Eckelmann της Γερμανίας, το οποίο ασχολείται με τη περιβαλλοντική προστασία. Η εξαγορά συμπεριλαμβάνει τη σημαντική μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στο κέντρο του λιμανιού του Αμβούργου, τις χερσαίες εγκαταστάσεις υποδοχής, τις πλωτές μονάδες συλλογής υγρών αποβλήτων, δεξαμενές, υπηρεσίες βιομηχανικού καθαρισμού.

Η HEC επίσης πρόσφατα άνοιξε νέο υπερσύγχρονο κέντρο συλλογής αποβλήτων στον Πειραιά. Η ελεγχόμενη από τον κ. Δ. Μελισσανίδη Oil One απέκτησε τον πρώην τερματικό σταθμό της BP το 2012 και τώρα έχει ανακατασκευαστεί με κόστος 60 εκατ. ευρώ (66 εκατ. δολάρια) ως κέντρο υποδοχής και επεξεργασίας.

Ο κ. Μελισσανίδης σχεδιάζει να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές με τη χρήση του τερματικού σταθμού ως πρότυπο για περαιτέρω εγκαταστάσεις συλλογής και επεξεργασίας.

Ο κ. Δ. Μελισσανίδης συμπεριελήφθηκε στη λίστα Lloyd’s με τα 100 ισχυρότερα πρόσωπα της παγκόσμιας ναυτιλίας τα έτη 2012, 2013 και 2014.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στον ευρύτερο όμιλο εντάσσεται και η εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών Aegean Oil με σημαντική παρουσία στο δίκτυο πρατηρίων. Η συγκεκριμένη εταιρεία συμπεριλαμβάνεται στις ισχυρότερες επιχειρήσεις της χώρας ανεξαρτήτως κλάδου επιχειρηματικής δράσης.



Maria Angelicoussis is presented with the Next Generation Shipping Award from Theofilos Xenakoudis, director of worldwide business opportunities for sponsor The Marshall Islands Registry
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template