Στα χέρια ενός Βρετανού η μοίρα της έτοιμης να καταρέυσει Deutsche Bank

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

JOHN CRYAN: ΜΠΟΡΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο «ΟΙΚΟΝΟΜΟΣ» ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΝΑ ΤΗ ΣΩΣΕΙ;
Με τη Deutsche Bank να έχει μόλις ανακοινώσει ζημιές 6,8 δισ.

ευρώ για το 2015, τις πρώτες της από το 2008, ο διευθύνων σύμβουλός της, John Cryan, που δεν έχει παρά λίγους μήνες στη θέση αυτή, ξέρει καλά ότι η περίοδος χάριτος για εκείνον τελείωσε πριν καν αρχίσει.
Άλλωστε, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα περνά μια από τις πιο ταραχώδεις μεταμορφώσεις στα 145 χρόνια της ιστορίας της και πολλοί αναρωτιούνται εάν αυτός ο Βρετανός είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να την επαναφέρει στις παλιές της δόξες.
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, και ενώ η Deutsche αντιμετώπιζε το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο, ο Cryan έλαβε ένα ξεκάθαρο και αυστηρό μήνυμα τόσο από την Federal Reserve όσο και από την Τράπεζα της Αγγλίας: Φτιάξε την τράπεζά σου γρήγορα. Μάλιστα, η Deutsche Bank βρέθηκε κοντά στο να δει την άδειά της για κάποιες από τις δραστηριότητές της στο City του Λονδίνου να ανακαλείται, κάτι που θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα για το σύνολο του ομίλου.
Ο 55χρονος Cryan προσπαθεί να κατευνάσει τις εποπτικές αρχές και το κόστος είναι μεγάλο για την τράπεζα – σε φήμη, φιλοδοξίες, αλλά και χρήματα. Όμως, το πρώτο μέλημα του CEO είναι αυτό για το οποίο έγινε γνωστός και στην προηγούμενη θέση του, ως επικεφαλής της UBS: Η περικοπή του κόστους. Ενώ ο προκάτοχός του στη Deutsche Bank, ο Anshu Jain, κυκλοφορούσε με σοφές και ιδιωτικά αεροπλάνα μεταξύ Φρανκφούρτης και Λονδίνου, ο Cryan εμφανίζεται συχνά στη γραμμή εξπρές του τρένου για το αεροδρόμιο Χίθροου και στα αεροπλάνα της γραμμής.

Άλλωστε, μία από τις πρώτες του κινήσεις αφότου ανέλαβε ήταν να ακυρώσει τη συνδρομή της τράπεζας στην NetJets, την εταιρεία από όπου τα top στελέχη της μίσθωναν ιδιωτικά τζετ. Το μήνυμά του προς όλους τους αποδέκτες ήταν ξεκάθαρο: Το σφίξιμο του ζωναριού έχει ξεκινήσει.

Ο Oswald Gruebel, πρώην CEO της UBS, εξηγεί ότι η πρόκληση για τον παλιό συνεργάτη του είναι να περιορίσει την επενδυτική τράπεζα της Deutsche Bank χωρίς να «σκοτώσει» την ικανότητά της να παράγει κέρδη.

«Είναι εύκολο να κάνεις περικοπές. Αυτό που είναι δύσκολο είναι να μην καταστρέψεις πάρα πολλά από τα έσοδα ενώ κάνεις τις περικοπές», σημειώνει.

Όμως, για πολλούς στον τραπεζικό κλάδο, ο Cryan είναι ο σωστός άνθρωπος στη σωστή θέση. Απόφοιτος του Cambridge, μιλά γερμανικά από τη δεκαετία του 1990, όταν δούλευε στο Μόναχο για την S.G. Warburg. «Είναι ο κατάλληλος για να φέρει μία μετριοπάθεια στην τράπεζα», λέει ο Paul Achleitner, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Deutsche Bank.

Ωστόσο, αυτή η μετριοπάθεια φαίνεται να μην αρέσει σε κάποιους μέσα στην τράπεζα. Ειδικά αφότου ο Cryan αναρωτήθηκε δημοσίως εάν κάποια από τα αστέρια της τράπεζας αξίζουν τα λεφτά που παίρνουν. «Κάθομαι στα trading floors και αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που κινητοποιεί τους ανθρώπους.

Δεν συμφωνώ πλήρως με κάποιον που λέει ότι κάθε πρωί πάει στη δουλειά του και δουλεύει πιο σκληρά γιατί μπορεί να βγάλει λίγο περισσότερα, αλλά αυτό είναι η προσωπική μου άποψη. Δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω γιατί οι άνθρωποι αλλάζουν τη συμπεριφορά τους για να βγάλουν περισσότερα, όταν ήδη έχουν υπερβολικά πλούτη», είχε πει σε ένα συνέδριο στη Φρανκφούρτη το Νοέμβριο.  πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template