Ο ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ-Οι Έλληνες εφοπλιστές έβαλαν ρότα για το Ιράν

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Του Μηνά Τσαμόπουλου
Το επιχειρηματικό άνοιγμα της Ελλάδας προς το Ιράν μετά την άρση του εμπάργκο που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ δεν

βρήκε απροετοίμαστες τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες.
Οι Έλληνες πλοιοκτήτες, στην πορεία του χρόνου, έχουν ξεχωρίσει γιατί αντιλαμβάνονται τις αλλαγές του «εμπορικού ανέμου» και στρέφουν το επιχειρηματικό τους ιστιοπλοϊκό σκάφος προς την κατάλληλη κατεύθυνση.

Από το περασμένο καλοκαίρι είχαν στρέψει το βλέμμα στο Ιράν. Μάλιστα στα μέσα του φθινοπώρου, σε εκδήλωση που παρέθεσε γνωστός εφοπλιστής στον Πειραιά, ένας άλλος πλοιοκτήτης που ήταν καλεσμένος και ο οποίος είχε επί πολλά χρόνια επιτελική θέση σε μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων έλεγε σε επιχειρηματικό πηγαδάκι: «Όποιος βρεθεί με πλοία παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση θα κονομήσει με το Ιράν. Περιμένουν όλοι να γίνει άρση του εμπάργκο και θα εκτιναχθούν οι ναύλοι και για τα φορτηγά πλοία που πλήττονται σοβαρά τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση αλλά κυρίως για τα δεξαμενόπλοια».

Οι επαφές για τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ιράν σε επιχειρηματικό επίπεδο είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από το πρόσφατο ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού στην Τεχεράνη. Τον περασμένο Οκτώβριο κλιμάκιο Ιρανών απεσταλμένων από την κυβέρνηση της Τεχεράνης στην Ελλάδα είχε προσεγγίσει Έλληνες πλοιοκτήτες, είτε άμεσα είτε μέσω διαχειριστών, προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για συνεργασία των δύο πλευρών με κρατικό μανδύα ώστε να αρχίσουν οι μεταφορές προϊόντων πετρελαϊκών και όχι μόνο. Συζητήσεις έγιναν και για τη δημιουργία κοινοπραξιών. Οι επαφές όμως δεν περιορίζονται στην Ελλάδα. Διεθνή ναυτιλιακά συνέδρια δίνουν την αφορμή σε εκπροσώπους ιρανικών συμφερόντων να προσεγγίσουν έλληνες για θέματα ναυτιλιακής συνεργασίας.

Οι Ιρανοί δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για εταιρείες με δεξαμενόπλοια αλλά και με πλοία LPG (Liquified Petroluem Gas – υγροποιημένο αέριο πετρελαίου).

Οι πρώτες business

Ο πρώτος Έλληνας πλοιοκτήτης που άνοιξε τον θαλάσσιο δρόμο προς το Ιράν είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους με σύγχρονα δεξαμενόπλοια, έξι εκ των οποίων είναι τύπου VLCC.

Πρόκειται για τα μεγαλύτερης χωρητικότητας δεξαμενόπλοια, άνω των 300.000 τόνων. Πιο συγκεκριμένα, Capital Ship Management Corp. εξασφάλισε μέσω του πολυεθνικού κολοσσού Total, τη μεταφορά του πρώτου μεγάλου φορτίου ιρανικού αργού πετρελαίου προς την Δύση.

Ελληνικών συμφερόντων το 27% των δεξαμενόπλοιων

Το ενδιαφέρον των Ιρανών για τις ελληνικών συμφερόντων εταιρείες με δεξαμενόπλοια δεν είναι τυχαίο αφού οι Έλληνες ελέγχουν το 27% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές ο στόλος δεξαμενόπλοιων των Ελλήνων εφοπλιστών αυξάνει με ετήσιο ρυθμό 7%, και ξεπερνάει τα 130 εκατομμύρια τόνους.

Περίπου το 50% της αύξησης της χωρητικότητας ελληνικών συμφερόντων από το 2005, οπότε ήλεγχαν το 21% του παγκόσμιου στόλου, αποδίδεται στην απόκτηση πλοίων VLCC (Very Large Crude Carrier) που είναι τα μεγαλύτερου μεγέθους δεξαμενόπλοια πάνω από 300.000 τόνους.

Τα τελευταία εννιά χρόνια οι Έλληνες απέκτησαν από δεύτερο χέρι, τη second hand αγορά, καθαρή χωρητικότητα 10,6 εκατομμυρίων τόνων.

Οι μεγαλύτεροι ελληνικοί στόλοι

Όσο αφορά τους μεγαλύτερους στόλους ελληνικών συμφερόντων με πλοία μεταφοράς υγρών φορτίων, με βάση την χωρητικότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Maritime Information Services, είναι:

- ο Πήτερ Λιβανός με 9,65 εκατομμύρια τόνους
- ο Ιωάννης Αγγελικούσης με 9,58 εκατομμύρια τόνους,
- ο Γιώργος Προκοπίου με 9,16 εκατ.
- ο Γιώργος Οικονόμου με 5,63
- ο Ανδρέας Μαρτίνος με 5,61 εκατ.
- η Αγγελική Φράγκου με 5,49 εκατομμύρια τόνους
- ο καπετάν Παναγιώτης και ο Νίκος Τσάκος με 5,3 εκατομμύρια τόνους
- ο Ντίνος Μαρτίνος με 4,55 εκατ.
- ο Πήτερ Γεωργιόπουλος με 4,52 εκατομμύρια
- ο Διαμαντής Διαμαντίδης με 3,28 εκατ. εκατ.
- η Springfield συμφερόντων Ωνάση με 3,09 εκατ.
- ο Θανάσης Μαρτίνος με 2,91 εκατ.
- ο Βαγγέλης Μαρινάκης με 2,89 εκατομμύρια τόνους
- ο Πέτρος Παπάς με 2,57 εκατομμύρια τόνους
- η Άννα Αγγελικούση με 2,35 εκατομμύρια τόνους.   πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template