Τσιγάρο η ηλεκτρονικό τσιγάρο;O Κων/νος Φαρσαλινός, καρδιολόγος στο Ωνάσειο δίνει απαντήσεις ΒΙΝΤΕΟ

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Στην απομυθοποίηση ορισμένων παράδοξων και αντιεπιστημονικών φιλολογιών που ακούγονται και διαδίδονται παγκοσμίως σε σχέση με το
ηλεκτρονικό τσιγάρο και τη...
σύγκριση των επιπτώσεων που επιφέρει στην υγεία των ανθρώπων σε σχέση με το συμβατικό, προέβη σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές ο Δρ. Κωνσταντινος Φαρσαλινός, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και στο Ωνάσειο νοσοκομείο.
Στο κανάλι SBC και την εκπομπή «Ανάδειξέ το» με την Άννα Νικολαϊδη, ο Δρ. Κ. Φαρσαλινός εξήγησε ότι πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα θέματα για τα οποία υπάρχει διχογνωμία –άδικη κατά τη γνώμη του- στην επιστημονική κοινότητα.

Εξηγώντας με ακρίβεια τη λειτουργία του ηλεκτρονικού τσιγάρου καθώς και τη βασική σύσταση των υγρών αναπλήρωσης, ο Δρ. Φαρσαλινός, που έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες σχετικά με το ζήτημα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εμφανίζεται σαφής:

«Δεν υπάρχει καν ζήτημα σύγκρισης κινδύνου μεταξύ ηλεκτρονικού και συμβατικού τσιγάρου, είναι τόσο ευρεία η διαφορά τοξικότητας. Στον καπνό υπάρχουν 7.000 τοξικές ουσίες, ενώ στο ηλεκτρονικό οι ποσότητες είναι δεκάδες έως χιλιάδες φορές λιγότερες. Τον 21ο αιώνα θα έχουμε 1 δισεκατομμύριο θανάτους λόγω αυτών των προϊόντων καύσης που προκαλούν τις βλάβες. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αντικαθιστά αυτή τη βλαβερή συνήθεια, παρέχοντας τη νικοτίνη αλλά όχι τα τοξικά στοιχεία, παρά σε ελάχιστες δόσεις».


Ο επιστήμονας αναφέρθηκε στις ΗΠΑ και στην αρχική δικαστική διαμάχη που υπήρχε για το ζήτημα, επισημαίνοντας ότι τώρα έχει ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου και ρύθμισης, όπως συμβαίνει και στις Ε.Ε. Όπως δήλωσε, «πρέπει να γίνει αυτό ώστε να υπάρχουν κανονισμοί στην αγορά και εξασφάλιση της πιστοποίησης των προϊόντων. Είμαστε σε καλό δρόμο».

«Θεωρούμε ότι το άτμισμα είναι 95% λιγότερο βλαβερό κι αυτό αποδεικνύεται σε μια σειρά μελετών», σημείωσε επικαλούμενος και μεγάλες έρευνες του εξωτερικού, ενώ ξεκαθάρισε ότι «αφορά μόνο στους καπνιστές που θέλουν μια εναλλακτική επιλογή κι όχι να δημιουργήσει μια νέα συνήθεια. Ο λόγος ύπαρξης του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι η παταγώδης αποτυχία – λιγότερο από 20%- των άλλων εναλλακτικών μεθόδων διακοπής του καπνίσματος».

Ερωτώμενος για την άποψη που έχει το κοινό σε σχέση με το νέο αυτό σχετικά προϊόν, ο Δρ. Φαρσαλινός εξήγησε ότι «η παραπληροφόρηση έχει οδηγήσει πολύ κόσμο να θεωρεί ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι το ίδιο βλαπτικό ή χειρότερο ακόμα από το κάπνισμα, και αυτό είναι εντελώς παράδοξο καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που το πιστεύουν αυτό αυξάνεται! Φταίνε και οι αρχές που δεν παρενέβησαν στην παραφιλολογία και δεν έκανε τους αναγκαίους ελέγχους – οι έλεγχοι αυτή τη στιγμή γίνονται με πρωτοβουλία των ίδιων των εταιριών. Θα πρέπει η Πολιτεία να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα», εξηγεί.

Τέλος, ο Δρ. Φαρσαλινός τόνισε ότι θα πρέπει «να μπει τέλος στην παράδοξη εντύπωση ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτει το ίδιο με το συμβατικό».


Παρακολουθήστε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ:

      
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template