Neel Kashkari: Από διασώστης των αμερικανικών τραπεζών... άστεγος και τώρα νέος πρόεδρος της Fed Μινεάπολης

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Τον πρώην υπάλληλο του Υπουργείου Οικονομικών, Neel Kashkari έχρισε νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της, η Fed
Μινεάπολης.
Η θητεία του 42χρονου Kashkari θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους, αντικαθιστώντας τον Narayana Kocherlakota, ο οποίος κατείχε τη θέση από το 2009 και ανακοίνωσε το περασμένο έτος ότι δεν θα επιδιώξει τον επαναδιορισμό.

Ο Kashkari, που ήταν υποψήφιος για κυβερνήτης της Καλιφόρνια το 2014, δραστηριοποιούνταν στον ιδιωτικό τομέα ως διευθύνων σύμβουλος στη Pimco. Από το 2006 έως το 2009, υπηρέτησε στο Τμήμα Οικονομικών των ΗΠΑ ως σύμβουλος του πρώην Γενικού Γραμματέα Χανκ Πόλσον και στη συνέχεια ως βοηθός υπουργός Οικονομικών. Διορίστηκε επικεφαλής του Ταμείου TARP που είχε δημιουργηθεί απ' την αμερικανική κυβέρνηση το 2008 μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers προκειμένου να διασώσει άλλες τράπεζες που κινδύνευαν επίσης.

«Ο κ. Kashkari είναι ένας ισχυρός ηγέτης του οποίου η συνδυασμένη εμπειρία στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, τον καθιστά τον ιδανικό υποψήφιο για να ηγηθεί της Minneapolis Fed», δήλωσε ο Hang MayKao, επερχόμενος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Fed Minneapolis. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ετήσια έκθεση της Fed, ο μισθός του Kashkari θα ανέρχεται στα 339.000 δολάρια το χρόνο.

Ο Kashkari δεν είναι οικονομολόγος. Ξεκίνησε την καριέρα του ως μηχανικός αεροδιαστημικής και εργάστηκε σε διαστημικές αποστολές πριν από την απόκτηση του ΜΒΑ από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Ήρθε στο διεθνές προσκήνιο ως μέλος της διοίκησης του προέδρου Τζορτζ Μπους με την επίβλεψη του σχεδίου τραπεζικής διάσωσης, μια αμφιλεγόμενη προσπάθεια με στόχο τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος με κρατικά κεφάλαια κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Οι επικριτές χαρακτήρισαν το πρόγραμμα ως μια ανάρμοστη εισβολή της κυβέρνησης στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και μια άδικη διάσωση των μεγάλων τραπεζών από το Κράτος. Εκ του αποτελέσματος ωστόσο η λειτουργία του TARP, όπως λεγόταν το κρατικό Ταμείο που συστάθηκε αμέσως μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, κρίθηκε επιτυχημένη.

Ο κ Kashkari εργάστηκε για το Υπουργείο Οικονομικών το 2006 ως ανώτερος σύμβουλος πριν γίνει βοηθός γραμματέας μεταξύ 2008 και 2009. Μετά την αποχώρησή του από τη διοίκηση, ο Kashkari εργάστηκε ως διαχειριστής κεφαλαίων της Pimco μεταξύ 2009 και 2013.

Πριν από την οικονομική κρίση, ο Kashkari περιέγραψε τον εαυτό του ως «τύπο της ελεύθερης αγοράς». Αλλά, πρόσθεσε: «Έμαθα τα όρια των ελεύθερων αγορών στην ένταση της οικονομικής κρίσης του 2008. Εξακολουθώ να τείνω προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά είμαι επίσης πιο ταπεινός πιστεύοντας ότι η ιδεολογία είναι καλή αλλά τα δεδομένα είναι καλύτερα».

Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του Kashkari αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ως δημοκρατικός κυβερνητικός υποψήφιος της Καλιφόρνια, είχε προσποιηθεί για μια εβδομάδα ότι ήταν άστεγος ψάχνοντας εναγωνίως δουλειά, σε μια προσπάθειά να λανσάρει τον εαυτό του ως ευαισθητοποιημένος πολιτικός με κοινωνικές ανησυχίες για θέματα όπως η άμβλωση και η βίωση των προβλημάτων της κοινωνίας εκ των έσω.  πηγή

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template