Άτυπη στάση πληρωμών σε κατασκευαστές και προμηθευτές κήρυξε η Σ.Αραβία

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Η Σαουδική Αραβία καθυστερεί να πληρώσει τις οφειλές της στους εργολάβους με κρατικά συμβόλαια καθώς η πτώση
στην τιμή του πετρελαίου ωθεί τη χώρα να καταγράψει για πρώτη φορά δημοσιονομικό έλλειμμα απ' το 2009, όπως αναφέρουν τρεις διαφορετικές πηγές με γνώση του θέματος.
Σύμφωνα με τους ίδιους οι εταιρείες που κατασκευάζουν τα έργα υποδομής περιμένουν για πάνω από έξι μήνες να πληρωθούν καθώς η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να διατηρήσει ρευστό. Όπως τονίζουν μάλιστα οι καθυστερήσεις έχουν αυξηθεί φέτος ενώ παράλληλα η κυβέρνηση πιέζει για την αναθεώρηση των συμβολαίων με μείωση των τιμών.
Η χώρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την μεγάλη πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού, ο οποίος συνεισφέρει το 80% των δημόσιων εσόδων, βάζοντας χέρι στα συναλλαγματικά΄αποθεματικά, περικόπτοντας δαπάνες και πουλώντας ομόλογα.

Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθεματικά υποχώρησαν κατά 82 δισ δολ. στο τέλος Αυγούστου αφού είχαν φθάσει σε ιστορικά υψηλά πέρυσι. Παράλληλα η χώρα άντλησε 55 δισ ριάλ (15 δισ δολ) από την έκδοση ομολόγων ενώ η κυβέρνηση αναζητά να περικόψει κεφαλαιακές δαπάνες και να καθυστερήσει κατασκευαστικά πρότζεκτς.

«Είναι δύσκολο να περιοριστείς και να μην αυξήσεις κατακόρυφα τις δαπάνες όταν το πετρέλαιο είναι σε ανοδική τροχιά, είναι και και πάρα πολύ δύσκολο να τις περικόψεις όταν οι τιμές υποχωρούν», σχολιάζει ο Simon Williams, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κεντρική – Ανατ. Ευρώπη, τη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική της HSBC Holdings Plc. «Οι περικοπές έρχονται – το έλλειμμα του προϋπολογισμού είναι υπερβολικά μεγάλο για να το αγνοήσουν και να παριστάνουν ότι δεν έχει γίνει κάτι».

Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές μπορεί να δημιουργήσουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των κατασκευαστικών projects που είναι σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανουμένου και του μετρό του Ριάντ ύψους 22 δισ δολ., καθώς επίσης και να περιορίσει την ανάπτυξη που χρειάζεται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για έναν πληθυσμό που αυξάνεται. Στο παρελθόν οι κρατικές δαπάνες ήταν ο καταλύτης της ανάπτυξης. Για παράδειγμα όταν οι Αρχές ανακοίνωσαν κοινωνικές δαπάνες 130 δισ δολ. Το 2011 η οικονομία αναπτύχθηκε 10%. Φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να κινηθεί γύρω από το 3%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το Bloomberg.

Εκπρόσωπος του υπ. Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας αρνήθηκε να σχολιάσει.



Η πτώση στις τιμές του αργού πετρελαίου μαζί με το σχέδιο δαπανών του Βασιλείου θα αφήσουν τη χώρα με ένα έλλειμμα προϋπολογισμού φέτος που θα ξεπερνά τα 400 δισ ριάλς (107 δισ δολ.), σύμφωνα με το ΔΝΤ. Οι αναλυτέςτης HSBC εκτιμούν ότι το συνολικό έλλειμμα το διάστημα 2015 – 2017 θα φθάσει τα 300 δισ δολ.

Η κυβέρνηση έχει διατάξει μία σειρά από μέτρα περικοπών δαπανών, μεταξύ των οποίων το πάγωμα των κατασκευαστικών συμβολαίων αλλά και οποιαδήποτε αγορά οχήματος ή επίπλου, σύμφωνα με δύο πηγές που μίλησαν στο Bloomberg.
Ωστόσο και πάλι το δημόσιο χρέος της Σαουδικής Αραβίας είναι μεταξύ των μικρότερων στον κόσμο, ούτε καν 2% του ΑΕΠ!
Στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς είχαν υπογραφεί κατασκευαστικά συμβόλαια ύψους 140 δισ ριάλ, που αποτελεί αύξηση 12,4% σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2014, σύμφωνα με την National Commercial Bank με έδρα την Τζέντα. πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template