Η στήριξη απο τον Ολάντ σε δύο μέτωπα και τα.... «ανταλλάγματα»

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015


Η στήριξη  απο τον Ολάντ σε δύο μέτωπα και τα....«ανταλλάγματα»
Απολύτως στοχευμένη πολιτικά επέλεξε ο Φρανσουά Ολάντ να είναι η επίσκεψή του στην Αθήνα, προσφέροντας από τη μία απλόχερα στήριξη σε δύο μέτωπα -της προστασίας της πρώτης κατοικίας και της ανάγκης να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος- αλλά και από την άλλη προτρέποντας πολλαπλά την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και η Βουλή να ψηφίσει όσα έχουν συμφωνηθεί, «ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα».

Επικοινωνιακά, κέρδισε με την ρητορική δεινότητά του, έδωσε «πάσες» για να στηρίξει το πολιτικό προφίλ του, αλλά δεσμεύτηκε για λίγα.


Τα «κόκκινα δάνεια»
«Πρέπει να γίνει σεβαστό το δικαίωμα σε μια στέγη», είπε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Φρανσουά Ολάντ αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα με τα «κόκκινα δάνεια» των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ένα θέμα που τα τελευταία 24ωρα αποτελεί πηγή σύγκρουσης της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου. «Να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση, οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να το συζητήσουν» είπε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις τουλάχιστον σε πρώτο επίπεδο στο Eurogroup και κατόπιν μεταξύ εκπροσώπων κρατών και κυβερνήσεων.
Το ζήτημα του χρέους και το «αντάλλαγμα» της στήριξης

Σε σχέση με το ζήτημα του χρέους ο Φρανσουά Ολάντ ήταν ξεκάθαρος, θέτοντας τις γραμμές: «Οταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα πρέπει να ξεκινήσει η αναδιαπραγμάτευση για ελάφρυνση του χρέους», είπε, θέτοντας τη χώρα του «στο πλευρό σας για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων».

Οι επόμενες εβδομάδες είναι καθοριστικές, διαμήνυσε ο κ.Ολάντ μιλώντας και στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Βουλή για την διαδικασία αξιολόγησης της εφαρμογής των δεσμεύσεων.

«Σας διαβεβαιώ ότι είναι κρίσιμο να γίνουν σεβαστές και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις» είπε προκειμένου να ξεκαθαριστεί η αβεβαιότητα, να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να γίνει η άρση ελέγχου των κεφαλαίων.

Υποσχέθηκε «οικονομική και τεχνική βοήθεια για τον εκσυγχρονισμό δημόσιας διοίκησης, στον τομέα της υγείας, στην καταπολέμηση φοροδιαφυγής», αλλά την ίδια ώρα, έθετε και όρους ανταλλάγματος μιλώντας για την συνδρομή της Γαλλίας στην αξιοποίηση, όπως είπε, «περιουσιακών στοιχείων του κράτους».
Εκκλήση Ολάντ σε γάλλους επιχειρηματίες για την Ελλάδα

«Κάνω έκκληση στους γάλλους επιχειρηματίες. Θέλω να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στην οικονομία της Ελλάδας», είπε για να συνεχίσει εκφράζοντας την επιθυμία να πολλαπλασιαστούν οι διμερείς συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Ο γάλλος πρόεδρος συνοδευόταν από γάλλους επιχειρηματίες οι οποίοι, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Liberation, επιδιώκουν να κερδίσουν το χαμένο έδαφος στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, με την κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν Τσίπρας - Ολάντ, συμφωνήθηκε η αναβάθμιση της διμερούς σχέσης Ελλάδας - Γαλλίας στο επίπεδο της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης. Οι πρεσβείες των δύο χωρών θα εργαστούν πάνω σε έναν Οδικό Χάρτη για την εξειδίκευση συγκεκριμένων δράσεων. Από πλευράς Γαλλίας επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον για τους σιδηροδρόμους, ενώ η Αθήνα απέκλεισε την είσοδο ιδιωτών στις εταιρείες παροχής ύδρευσης.

Στον τομέα των επενδύσεων, αποφασίστηκε ο ορισμός δύο συντονιστών. Του Έλληνα υφυπουργού Δημήτρη Μάρδα και τους γενικού Επιθεωρητή Επενδύσεων της Γαλλίας Louis Schweitzer.

«Καρφιά» κατά Σόιμπλε

Στο πολιτικό επίπεδο, πάντως, ο Φρανσουά Ολάντ, φρόντισε ταυτοχρόνως να στείλει μήνυμα εξ Αθηνών στη Γερμανία και στον Σόιμπλε με όχημα τη λέξη «αλληλεγγύη»: «Αυτοί που αμφισβητούσαν την αλληλεγγύη όταν έπρεπε να στηρίξουν κάποιες χώρες, τώρα ζητάνε αλληλεγγύη. Όταν μια χώρα όπως η Ελλάδα αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, πρέπει να τη στηρίξουμε», ανέφερε.
Η νύχτα του Grexit

Απευθυνόμενος από το βήμα της Βουλής στους βουλευτές αλλά και στους Ελληνες πολίτες ο Ολάντ είπε καθαρά αφενός ότι τη νύχτα που ο Αλ.Τσίπρας προχώρησε σε συμφωνία με τους εταίρους το Grexit ήταν στο τραπέζι, αφετέρου ότι όσα έχουν αποτυπωθεί σ αυτή τη συμφωνία θα πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι κεραίας.

«Υπογράψαμε συμφωνία και όχι σύμφωνο παράδοσης της εθνικής κυριαρχίας. Αν κάποιοι επιμένουν σε αυτό, θέτουν σε κίνδυνο της Ευρώπη», είπε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο γάλλος πρόεδρος μετέφερε το κλίμα εκείνης της κρίσιμης νύχτας: «Είδα Ευρωπαίους ηγέτες, δεν ήμουν σίγουρος αν μπορούσα να τους πείσω. Νωρίς το πρωί άρχισαν να υπάρχουν αμφιβολίες για το αν θα βρούμε λύσεις...», τόνισε μεταξύ άλλων, επιστρέφοντας στα «καρφιά» κατά Σόιμπλε: «Θέλω να συγχαρώ τους Έλληνες βουλευτές που δεν άκουσαν αυτούς που τους συμβούλευαν να ακολουθήσουν το προσωρινό Grexit».  πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template