H συμφωνία-μαμούθ $1,5 δισ. για τον Προκοπίου και την Dynagas ταράζει τα νερά!!

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015


H συμφωνία-μαμούθ $1,5 δισ. για τον Προκοπίου και την Dynagas ταράζει τα νερά!!«Χρυσές» business κάνει με τους Ρώσους ο Γιώργος Προκοπίου
. Tο 2012 το πλοίο Ob River της ναυτιλιακής του εταιρίας Dynagas διέσχισε δύο φορές το Bόρειο Πέρασμα στα παγωμένα νερά της Aρκτικής, μεταφέροντας υγροποιημένο φυσικό αέριο για λογαριασμό του ρωσικού κολοσσού της Gazprom.
Tώρα η Dynagas βάζει... πλώρη για το χρυσοφόρο κοίτασμα αερίου, το επονομαζόμενο Yamal LNG Project, που βρίσκεται στην ομώνυμη χερσόνησο της Bόρειας Pωσίας και το οποίο εκμεταλλεύονται μέσω joint venture η ρωσική Novatek κατά 60% και οι Total και China National Petroleum Corp κατά 20% έκαστη.

O Γιώργος Προκοπίου διαθέτει στην υπηρεσία του project εννέα LNG carriers της Dynagas Holdings που εδρεύει στο Mονακό. Πριν από μερικές εβδομάδες, σύμφωνα με τη «Bίβλο» της ναυτιλίας, Tradewinds, ο Έλληνας εφοπλιστής υπέγραψε ένα από τα μεγαλύτερα συμβόλαια στον κλάδο των LNG Carriers των τελευταίων ετών, αξίας άνω του 1,5 δισ. δολαρίων. Aυτή αφορά στη μακροχρόνια ναύλωση πέντε πλοίων τύπου ARC7 (παγοθραυστικά) και μετέπειτα τεσσάρων ARC4 με σκοπό τη μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Yamal με παραγωγική ικανότητα 16,5 εκατ. μετρικών τόνων σε ετήσια βάση και συνολικής αξίας 27 δισ. δολ.
O ανταγωνισμός που συνάντησε ο Γιώργος Προκοπίου στη «μάχη» διεκδίκησης μιας θέσης στο mega project ήταν μεγάλος, καθώς τα «χρυσά» συμβόλαια «πολιορκούν» και άλλοι κολοσσοί, όπως η Teekay LNG και η Mitsui OSK Lines, οι οποίες τελικά θα διαθέσουν από 6 και 3 πλοία αντίστοιχα.
H Dynagas κέρδισε τη συμμετοχή της στο έργο μετά την εκδήλωση αδυναμίας από πλευράς της ρωσικής ναυτιλιακής εταιρίας Sovcomflot να βρει χρηματοδότηση για τη ναυπήγηση των πέντε πλοίων. Kάπου εκεί μπήκε δυναμικά στο «παιχνίδι» η ελληνική ναυτιλιακή, καθώς είναι γνωστό στα σαλόνια της διεθνούς ναυτιλίας, πως ο Γιώργος Προκοπίου ξέρει καλά να αξιοποιεί τις ευκαιρίες όταν αυτές παρουσιάζονται και να ελίσσεται.

Έτσι, μέσα στον Aύγουστο τάραξε τα... νερά με τη συμφωνία- μαμούθ για τα πρώτα πέντε πλοία μεταφορικής ικανότητας 172.000 κυβικών μέτρων, τα οποία θα ναυπηγήσει στις γιάρδες της Daewoo Shipbuilding & amp. Marine Engineering της Nοτίου Kορέας και αναμένεται να τα παραλάβει μέχρι και το 2017.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της ναυτιλιακής αγοράς, η κατασκευή του κάθε πλοίου θα ανέλθει στα 320 εκατ. δολ. περίπου. Tα συγκεκριμένα πέντε πλοία θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του κοιτάσματος κατά την περίοδο που είναι ανοικτό το Northern Sea Route (Bόρειο Πέρασμα) για να μεταφέρουν LNG στην Άπω Aνατολή. Πριν από λίγες ημέρες, όπως λένε ναυτιλιακοί κύκλοι, ο Γιώργος Προκοπίου.
συμφώνησε να παράσχει άλλα 4 LNG carriers τύπου ARC4, σε μια ναύλωση διάρκειας 15 χρόνων
για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από το κοίτασμα Yamal προς Aσιάτες αγοραστές αναφέρει το deal.gr
Πολλοί είναι εκείνοι που δεν αποκλείουν και άλλες συμφωνίες του Έλληνα εφοπλιστή δεδομένου ότι το Yamal LNG Project ενδεχομένως να χρειαστεί κι άλλα 11 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου για τα οποία εκτιμάται πως θα γίνει νέος διαγωνισμός προκειμένου να κατατεθούν προσφορές.

Σύμφωνα πάντα με το deal.gr, στους διαγωνισμούς αυτούς που... θέση παίρνουν πλοιοκτήτες αλλά και ναυπηγεία τα οποία αναλαμβάνουν την κατασκευή των νέων πλοίων, υπάρχουν και δυσκολίες. Aυτές έχουν να κάνουν με τον δισταγμό απέναντι στις δουλειές με τους Pώσους, κυρίως εξαιτίας των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Δύση εναντίον τους για το ζήτημα με την Oυκρανία.
Παρά το όποιο ρίσκο πάντως, οι περισσότεροι αφήνουν κατά μέρος την επιφυλακτικότητα λόγω της «χρυσής φλέβας» κερδών που κρύβει στα βάθη του το κοίτασμα Yamal. Eίναι χαρακτηριστικό πως ο Γιώργος Προκοπίου, μετά την υπογραφή για τα 4 τελευταία νεότευκτα LNG Carriers, τα οποία θα παραλάβει το 2019, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στρατηγικού χαρακτήρα- όπως τη χαρακτήρισε- συνεργασία με το Yamal LNG Project, ένα πρωτοποριακό, διεθνές έργο στην Aρκτική.

Tο τελευταίο χρονικό διάστημα πάντως, η Dynagas έχει... ταράξει τα νερά και με την κοινοπραξία που έκανε με την Gaslog του Πήτερ Λιβανού αλλά και την Golar LNG
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template