Ο Καζάκος μεγιστάνας που ξέφυγε από δολοφονίες και δολοπλοκίες αλλά τώρα δεν μπορεί να σώσει την εταιρεία του

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Έχουν προσπαθήσει να τον δολοφονήσουν, τον έχουν απειλήσει κι εκβιάσει αλλά ο Καζάκος εκατομμυριούχος Patokh Chodiev λέει ότι το πιο δύσκολο πράγμα που έχει να αντιμετωπίσει είναι η έξοδος της κολοσσιαίας εταιρείας του από το χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Η "αυτοκρατορία" μετάλλων που έχει στήσει και ακούει στο όνομα Eurasian Resources Group αποχωρεί από τον χρηματιστηριακό δείκτη του Λονδίνου εν μέσω έρευνας για απάτη, όπως τονίζει το Bloomberg.

"Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι όλη αυτή η ιστορία της εγγραφής και τώρα της εξόδου. Από τα ύψη που φτάσαμε πέσαμε σταδιακά" λέει ο 62χρονος επιχειρηματίας.

Η εταιρεία του με χρέη 7 δισ. δολάρια πασχίζει να βρει άκρη με τους διεθνείς πιστωτές της μετά την παγκόσμια πτώση των εμπορευμάτων η οποία έχει μειώσει τις τιμές σχεδόν στο μισό από το 2008.

Η πάλαι ποτέ κραταιά εταιρεία δημιουργήθηκε στην ταραχώδη περίοδο της μετασοβιετικής εποχής και έφτασε στο απόγειό της με κεφαλαιοποίηση 19,8 δισ. στερλίνες τον Μάιο του 2008, λίγους μήνες μετά τη δημόσια εγγραφή της στην αγορά του Λονδίνου.

Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, ο Chodiev και οι συνεργάτες του Alexander Machkevitch και Alijan Ibragimov, αναζητούσαν απεγνωσμένα κεφάλαια, σε τέτοιο βαθμό που μετέφερε χρήματα με το τσουβάλι από την Λετονία. Ωστόσο, η ατυχία ξαναχτύπησε αφού οι τράπεζες αρνήθηκαν τις καταθέσεις του.

"Δεν μπορούσαμε να βρούμε καλύτερο μέρος από την άδεια πισίνα του σπιτιού μου" εκμυστηρεύτηκε αργότερα ο ίδιος.Τα χρήματα άντεξαν μόλις έξι μήνες.
Οι τρεις τους πηραν τον ελεγχο της κρατικής εταιρείας αλουμινίου το 1994 προσθέτοντας την παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος και χρωμίου λίγο αργότερα.


Η επιχείρησή τους επιβίωσε από "μπράβους" και μαφιόζους που ζητούσαν προμήθειες άνευ πληρωμής αλλά και από ένα σχέδιο δολοφονίας του στη Μόσχα.

Τελικά, οι συνέταιροι αποφάσισαν να επεκταθούν πέρα από το Καζακστάν το 2007, με τη δημόσια εγγραφή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, και επενδύοντας σε νέα projects σιδηρομεταλλεύματος, χαλκού και κοβαλτίου στην Αφρική το διάστημα 2008-2010.

Αλλά ο καιρός έχει... γυρίσματα κι ετσι η "αυτοκρατορία" αναγκάζεται τώρα να στραφεί μακριά από τη Δυση προς την Ανατολή, ζητώντας χρηματοδότηση έως και 5 δισ. δολ. από ρωσικές και κινεζικές τράπεζες.

"Η στρατηγική της εταιρείας για την επέκτασή της δεν ήταν σωστή. Ζημιώθηκαν από τις κακές επενδύσεις και δεν κατάφεραν να αναπτύξουν επαρκώς αυτές που είχαν ήδη" τονίζει ο Alon Olsha, επικεφαλής αναλυτής μετάλλων στην Macquarie Group Ltd.

Νομικά προβλήματα ήρθαν στην επιφάνεια με την αγορά ορυχείων στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, κάτι που κατέληξε σε έναν επώδυνο συμβιβασμό 1,25 δισ. δολ. με τον πρώην ιδιοκτητη τον Ιανουάριο του 2012.

Μετά από έναν χρόνο το γραφείο Απάτης στη Βρετανία ανακοίνωσε ότι ερευνα την εταιρεία για απάτη στις θυγατρικές της στο Καζακστάν και την Αφρική. Η έρευνα παραμένει μερικώς ανοιχτή, μετά το κλείσιμο της υπόθεσης στο Καζακστάν.
"Τρία χρόνια μετά και η έρευνα είναι ακόμα εκεί που ξεκίνησε" λέει η Eurasian Resources και ο Chodiev που υποστηρίζει ότι η εταιρεία του δεν έχει παρανομήσει.πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template