Νέα πρόκληση από Ράμα: Άγαλμα καθολικού ιεραπόστολου στη θέση της εκκλησίας

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Η κυβέρνηση Ράμα θέλει να στήσει ανδριάντα του καθολικού επισκόπου και ιεραποστόλου Νίλο Καταλάνο - ο οποίος τον 70 αιώνα προσπάθησε αποτυχημένα να στρέψει τους ελληνορθόδοξους κατοίκους της Χειμάρρας στον καθολικισμό ή την ουνία στο  χώρο της κατεδαφισμένης εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου.

Μάλιστα, ο στενός συνεργάτης του Έντι Ράμα και βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, επιχειρηματίας και εκδότης Κότσιο Κοκεδήμα λέγεται ότι θα είναι βασικός σπόνσορας σε εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πανεπιστήμιο Αυλώνας, στη μνήμη του Καταλάνο.

Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι με την ενέργεια αυτή ο Αλβανός πρωθυπουργός επιχειρεί να κερδίσει την εύνοια του Βατικανού, αλλά και την ψήφο των καθολικών συμπατριωτών του που αγγίζουν το 17% του πληθυσμού της χώρας. Ο Ράμα φέρεται να είχε αποκαλύψει στον Πάπα Φραγκίσκο το 2014, τις προθέσεις του να τιμήσει επίσημα τον καθολικό επίσκοπο - ιεραπόστολο Καταλάνο.
Ανακοίνωση τη Ορθόδοξης Εκκλησίας Αλβανίας

«Όπως το 2013 στην Πρεμετή» χαρακτήρισε την κατεδάφιση της εκκλησίας η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας σε ανακοίνωσή της: «Αποτελεί θλίψη και προσβολή να βλέπει κανείς στις ημέρες μας να θάβονται κάτω από τα ερείπια της καταστροφής το Ιερό Ευαγγέλιο, εικόνες κι άλλα ιερά σκεύη. Πρόκειται για σκηνές που θυμίζουν την ιεροσυλία του Ναού της Παναγίας στην Πρεμετή, όπου τα έριχναν πάνω σε φορτηγό σκουπιδιών.

Από την πρώτη στιγμή εκείνοι που σχεδίασαν την ισοπέδωση του εν λόγω ιερού χώρου ήταν αντιθετικοί, μεγαλομανείς και ασαφείς στις δηλώσεις, στις αξιώσεις και στις ενέργειές τους: Δήλωσαν πώς πρόκειται για παράνομη κατασκευή που έγινε πρόσφατα και προέκυψε ότι κτίστηκε από τους ίδιους τους πιστούς στα πρώτη χρόνια της Δημοκρατίας στον ίδιο ακριβώς χώρο όπου ήταν ο ναός που είχε ισοπεδώσει ο κομμουνισμός. Δήλωσαν ότι η εκκλησία ήταν πολιτιστικό μνημείο και αποδείχτηκε ότι αυτό δεν ήταν αλήθεια. Δήλωσαν ότι η Εκκλησία δεν ήταν ιδιοκτήτης και αποδείχτηκε με έγγραφα το αντίθετο. Δήλωσαν ότι η ταράτσα ήταν πάνω στους παλιούς ιστορικούς τοίχους και στη συνέχεια τα ισοπέδωσαν όλα».
Η αντίδραση της Αθήνας

Αξίζει να σημειώσουμε πως το υπουργείο Εξωτερικών, με την επίδοση έντονου διαβήματος στον Αλβανό πρέσβη στην Αθήνα και με επιστολές διαμαρτυρίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ύπατη εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, τον επίτροπο για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, τον ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, αντέδρασε στην ολοκληρωτική κατεδάφιση του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες.

Το υπουργείο συγκρίνει τη στάση των Τιράνων με τη δράση των τζιχαντιστών. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «η καταστροφή ιερών τόπων και αντικειμένων λατρείας ελάμβανε χώρα, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής από τους τζιχαντιστές. Σήμερα, είδαμε αυτό να γίνεται πράξη και στη γειτονική χώρα, την Αλβανία».

Αφήνει επίσης σκληρά υπονοούμενα εις βάρος του πρωθυπουργού Εντι Ράμα, σημειώνοντας ότι «ουδείς αγνωμονέστερος του ευεργετηθέντος», παραπέμποντας προφανώς στη συνεχή στήριξη που έχει επί σειράν ετών η Αλβανία από την Ελλάδα, αλλά και προσωπικά ο κ. Ράμα, ο οποίος ωστόσο προχθές μίλησε απαξιωτικά για τη στάση της Αθήνας στο εν λόγω ζήτημα. Ο κ. Ράμα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η κατεδάφιση ενός ναού αποτελεί εσωτερικό ζήτημα, δηλώνοντας ότι «το έκαναν συχνότερα στο παρελθόν, τώρα πιο σπάνια. Απ’ ό,τι φαίνεται χρειάζονται χρόνο για να καταλάβουν ότι η Αλβανία δεν δέχεται κηδεμόνα». πηγη
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template