Andrew Forrest-Ο άνθρωπος που βγάζει μεροκάματο 20 εκατ.$ και φοβάται μην... ψαλιδιστούν

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Andrew Forrest-Ο άνθρωπος που βγάζει μεροκάματο 20 εκατ.$ και φοβάται μην... ψαλιδιστούν. Ο δισεκατομμυριούχος μεγάλος «παίκτης» στο χώρο των σιδηρομεταλλευμάτων κατηγορεί ανοιχτά τον ανταγωνισμό για την δραματική πτώση των τιμών που κινδυνεύει να του «ψαλιδίσει» το μεροκάματο των... 20 εκατ. δολαρίων που λαμβάνει σήμερα!

Τις τελευταίες ημέρες ο Forrest ξεκίνησε «πόλεμο» με την μεγαλύτερη εξορυκτική εταιρεία του κόσμου Rio Tinto ανταλλάσσοντας κατηγορίες για το ποιος ευθύνεται για την επαπειλούμενη κατάρρευση της αγοράς σιδηρομεταλλεύματος η οποία χάνει φέτος 21% με προοπτική επιπρόσθετων απωλειών 30% τους επόμενους 18 μήνες, όπως προβλέπει η Goldman Sachs.

O Andrew Forrest πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fortescue Metals Group Ltd, τηςτέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής σιδηρομεταλλευμάτων στον κόσμο κατηγορεί τις μεγαλύτερες εξορυκτικές εταιρείες ότι «βομβάρδισαν» την αγορά με πλεονασματική παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος.

«Η λογική ότι μπορείς να επεκταθείς επειδή υπάρχει πλεόνασμα στην αγορά, ισχύει επίσης και για για τους νεώτερους στο τομέα της εξόρυξης», δήλωσε ο πρόεδρος της Fortescue, Andrew Forrest.

Αλλά «θεωρείται βανδαλισμός στην αγορά και αυτοτραυματισμός, όταν οι ηγέτες της βιομηχανίας το κάνουν», δήλωσε φανερά ενοχλημένος από την τακτική ορισμένων εταιρειών, χωρίς όμως να αναφέρει ονόματα.

Ωστόσο, η Rio Tinto Group, η βρετανο-αυστραλιανή πολυεθνική εταιρεία μετάλλων και ορυκτών με έδρα το Λονδίνο, έσπευσε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους λέγοντας πως μια τέτοια θεωρία είναι υπερβολική.

Οι τιμές των σιδηρομεταλλευμάτων βυθίστηκαν τον περασμένο μήνα πέφτοντας σε χαμηλά έξι ετών καθώς η Rio Tinto και η BHP Billiton Ltd, η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης στον κόσμο μετάλλων και πετρελαίου που εδρεύει στη Μελβούρνη, αύξησαν την προμήθεια μετάλλων στην αγορά σε πολύ χαμηλές τιμές.

Πάντως, ο Alan Chirgwin, αντιπρόεδρος της BHP, υποστήριξε τον περασμένο Μάιο ότι η στρατηγική της εταιρείας για την εισαγωγή πλεονάσματος στην αγορά είναι λογική ενώ ο Sam Walsh της Rio δήλωσε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι εάν μειώσουν την παραγωγή, τότε θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία άλλες μεγάλες εταιρείες.

Η Fortescue έχει υποστηρίξει ότι θα κρατήσει σταθερούς τους όγκους το τρέχον έτος, αν και είναι έτοιμη να τους αυξήσει σε περίπτωση που αυξηθεί και η ζήτηση. Τα σιδηρομεταλλέυματα υποχώρησαν φέτος εν μέσω ανησυχιών ότι η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα υπονομεύσει τη ζήτηση, παρακινώντας πλεονάσματα. Ο Bloomberg Commodity Index βυθίστηκε τη Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών.

Ωστόσο, παρά το γεγονός πως η Fortescue ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη υποχώρησαν 88% έτος έως τις 30 Ιουνίου, και παρά την πτώση των τιμών των σιδηρομεταλλευμάτων, η Fortescue Metals Group συνεχίζει να καταβάλλει μερίσματα κάτι που έχει κάνει τον Andrew Forrest κατά 20 εκατ. δολάρια πλουσιότερο. Το τελικό μέρισμα 0,02 δολαρίων Αυστραλίας ανά μετοχή που θα λάβει ο Forrest φέτος είναι πέντε φορές μικρότερο σε σχέση με πέρυσι, την ώρα που αναμενόταν μέρισμα 0,04 δολαρίων Αυστραλίας ανά μετοχή.

Η Fortescue κατέγραψε καθαρά κέρδη μετά από φόρους 317 εκατ. δολάρια για το οικονομικό έτος 2015, ποσό αρκετά χαμηλότερο από το αναμενόμενο που άγγιζε τα 418 εκατ. δολάρια.

Ο Andrew Forrest ή όπως αλλιώς τον αποκαλούν Twiggy Forrest, με περιουσία 2,8 δισ. δολάρια το 2015 κατατάσσεται στην πρώτη δεκάδα των πλουσιότερων Αυστραλών, σύμφωνα με το περιοδικό BRW ενώ το 2008 ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Αυστραλία. πηγη

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template