Ανοίγουν τελικά οι τράπεζες τη Δευτέρα - Τι θα ισχύει για παλιό και για νέο χρήμα

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Τη Δευτέρα θα ανοίξουν τελικά όλα τα τραπεζικά καταστήματα. Τα τεχνικά προβλήματα που εμπόδιζαν τη λειτουργία των καταστημάτων, τελικά ξεπεράστηκαν μετά από τηλεδιάσκεψη που είχαν τα στελέχη της Τραπέζης Ελλάδος με την ΕΚΤ.
Δεδομένου ότι η τρέχουσα ΠΝΠ είναι σε ισχύ μέχρι και την Κυριακή, θα ακολουθήσει έκδοση νέας υπουργικής απόφασης, που θα καθορίζει το άνοιγμα όλων των καταστημάτων, καθώς και των εργασιών που θα επιτρέπεται να γίνουν. Θα παραμείνουν όμως οι περιορισμοί στην εκροή κεφαλαίων.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται για το «νέο» χρήμα που θα εισέλθει από Δευτέρα στο τραπεζικό σύστημα η απαλλαγή από τα capital controls με στόχο την τόνωση της ρευστότητας της αγοράς.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που ένας πελάτης επιστρέψει καταθέσεις που έχει στο εξωτερικό, το ποσό θα θεωρηθεί νέο χρήμα και θα τοποθετηθεί σε νέο λογαριασμό, επομένως δεν θα υπόκειται στους περιορισμούς των capital controls.

Αντίστοιχη αντιμετώπιση θα έχουν και χρήματα από μία πώληση άλλα και όσα βρίσκονται σε θυρίδες, οι οποίες κατα τις πληροφορίες θα λειτουργούν όπως και πριν από το κλείσιμο των τραπεζών. Εφόσον ο κάτοχός τους τα βγάλει από τη θυρίδα και τα βάλει σε νέο λογαριασμό τότε και αυτά δεν θα υπόκεινται στους ελέγχους.

Σε ό,τι αφορά τις επιταγές, για όσες έχουν λήξει στο μεσοδιάστημα αποφασίστηκε η Δευτέρα να είναι η πρώτη μέρα λήξης ώστε να υπάρχει ένα 8ημερο για την τακτοποίηση.

Τις ελπίδες για επαναλειτουργία των τραπεζών, μετά από τραπεζική αργία 20 ημερών, πυροδότησε η απόφαση του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, το οποίο προχώρησε την Πέμπτη σε αύξηση του ορίου έκτακτης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA).

Την απόφαση ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι τονίζοντας ότι το ποσό της αύξησης του ELA ανέρχεται σε 900 εκατ. ευρώ και είναι για μία εβδομάδα, μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ.

«Η απόφαση να αυξήσουμε τον ELA σήμερα ήταν συμμετρική με την απόφαση να τον παγώσουμε πριν από μερικές ημέρες», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, αναγνωρίζοντας ότι «τα πράγματα έχουν αλλάξει τώρα με την απόφαση για "χρηματοδότηση – γέφυρα" αλλά και την ψήφιση από διάφορα κοινοβούλια της συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές».

Αποκάλυψε, πάντως, ότι τις προηγούμενες ημέρες «υπήρξαν φωνές τις προηγούμενες ημέρες που μιλούσαν για έλξη του ELA προς το μηδέν κάτι που θα οδηγούσε σε κατάρρευση».

Τη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ υποδέχθηκαν με ανακούφιση στην κυβέρνηση και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Ντράγκι, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ότι έφτασε πια η ώρα να λάβει τέλος η τραπεζική αργία και η ταλαιπωρία εκατομμυρίων πολιτών.

«Από τη Δευτέρα διευρύνονται οι τραπεζικές υπηρεσίες. Όλες οι τράπεζες είναι ανοιχτές, οι πολίτες μπορούν να κάνουν ένα σύνολο εργασιών, με τη διαφορά πως δεν θα μπορούν να κάνουν ανάληψη πέραν των 60 ευρώ» ανέφερε ο κ. Μάρδας στην ΕΡΤ. Όπως εξήγησε, οι πολίτες θα μπορούν κάνουν μια σειρά από συναλλαγές στα γκισέ, ενώ σημείωσε πως εξετάζεται η πιθανότητα να αλλάξει ελαφρώς και το καθεστώς των capital controls.
Ο ίδιος ανέφερε ότι «πιθανότατα θα αλλάξει και το όριο ανάληψης, με την έννοια πως μπορεί κάποιος αν δεν κάνει ανάληψη 60 ευρώ την μία μέρα, να σηκώσει την επόμενη σωρρευτικά το ποσό και των δύο ημερών, ήτοι 120 ευρώ». Διευκρίνισε δε ότι αυτή είναι η σκέψη του υπουργείου που το τραπεζικό σύστημα έχει διαβεβαιώσει πως μπορεί να λειτουργήσει.

Σε ό, τι αφορά στους συνταξιούχους που εξακολουθούν να μην έχουν κάρτα ανάληψης δήλωσε: «Οι συνταξιούχοι θα μπορούν να παίρνουν το εβδομαδιαίο ποσό των 120 ευρώ, πιο άνετα τώρα, γιατί θα είναι όλες οι τράπεζες ανοιχτές». «Οι Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την κάρτα των ελληνικών τραπεζών κανονικά, αλλά δεν μπορούν να πάρουν μετρητά», κατέληξε ο υπουργός. πηγη
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template