ΛΑΓΚΑΡΝΤ-ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΊΣΕΤΕ θα χρειαστείτε 52 δις τα επόμενα 3 χρόνια!!!

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Το ΔΝΤ προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί μια επέκταση των δανείων από την ΕΕ και ρύθμιση του χρέους, εάν αναπτυχθεί πιο αργά από ότι αναμένεται η ελληνική οικονομία και αν
δεν εφαρμοστούν οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Όπως αποκαλύπτει η έκθεση του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που δόθηκε στη δημοσιότητα, το Ταμείο εκτιμά πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι το 2018 ανέρχονται στα 51, 9 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκό χρήμα ύψους 36 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρεί απαραίτητη νέα διευθέτηση του χρέους που θα προβλέπει τουλάχιστον τον διπλασιασμό της περιόδου χάριτος που έχει η Ελλάδα για τα δάνεια από την Ευρωζώνη, καθώς και του χρόνου αποπληρωμής τους, ενώ τα νέα δάνεια θα πρέπει να έχουν τους ίδιους ευνοϊκούς όρους.

Σε περίπτωση όμως που χειροτερεύσει η οικονομική δραστηριότητα και μειωθούν τα πρωτογεννή πλεονάσματα, τότε θα χρειαστεί «κούρεμα» χρέους της τάξης των 30 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ. Σε μια τέτοια περίπτωση το ΔΝΤ προτείνει την πλήρη διαγραφή των 53 δισ. ευρώ που έχουν δανείσει στην Ελλάδα οι χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου ή κάτι αντίστοιχο.
Όπως αναφέρει το Ταμείο για να διασφαλιστεί με μεγάλη πιθανότητα η βιωσιμότητα του χρέους, θα πρέπει να επιστρέψει σε τροχιά η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων αλλά επίσης θα πρέπει, το λιγότερο, οιωριμάνσεις των υφιστάμενων ευρωπαϊκών δανείων ναεπιμηκυνθούν σημαντικά, ενώ για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα πρέπει να προσφερθεί νέα ευρωπαϊκή χρηματοδότησητα επόμενα χρόνια με αντίστοιχα ευνοϊκούς όρους.

Όπως όμως προειδοποιεί, αν το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που είναι υπό εξέταση αποδυναμωθεί περαιτέρω, ειδικότερα, αν μειωθούν και άλλο οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και υπάρξει εξασθένιση στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τότε θα γίνει αναγκαία η αναδιάρθρωσή του.

Σύμφωνα με το Ταμείο η επιβολή capital controls στης ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να αυξήσουν την ανάγκη χρηματοδότησης της χώρας καθώς και την ανάγκη ελάφρυνσης τους χρέους της. Μόνο για την ερχόμενη χρονιά η ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης της χώρας ανέρχεται σε 29 δις ευρώ.


Το Ταμείο εκτιμά ότι το χρέος της Ελλάδας αυξάνεται με εκρηκτικούς ρυθμούς με αποτέλεσμα την αναθεώρηση των προβλέψεων για χρέος 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 στο 150% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και στο 140% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 υπό την προϋπόθεση του διπλασιασμού της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων από την Ελλάδα από τα 20 στα 40 χρόνια από τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές της.

Στο σενάριο κατά το οποίο η ανάπτυξη στην Ελλάδα βρίσκεται κοντά στο 1%, το δημόσιο χρέος της χώρας θα παραμένει πάνω από το 100% του ΑΕΠ για τις τρεις επόμενες δεκαετίες. Για το 2015 το ΔΝΤ ψαλιδίζει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από το 2,5% στο 0%.

Το Ταμείο διευκρινίζει ότι όσο χαμηλώνει ο πήχης των μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της Ελλάδας και όσο χαμηλότερα είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα για την χώρα, τόσο μεγαλώνει η ανάγκη για ελάφρυνση και στην χειροτέρη των περιπτώσεων ακόμα και για αναδιάρθρωση χρέους. Η περίπτωση της αναδιάρθρωσης είναι αναγκαία παράλληλα με τον διπλασιασμό της περιόδου χάριτος των δανείων στην περίπτωση που η Ελλάδα καταλήξει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 2,5% και ανάπτυξη στο 1%.

Δείτε ολόκληρη την έκθεση
εδώ
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template