Elmira Tankers:Mία Λαναρά σε νέο «ναυάγιο»

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

O στόλος της Elmira Tankers βρέθηκε σε «δίνη» χρεών που έφερε κατασχέσεις και αναγκαστικές πωλήσεις πλοίων
Tο όνομα Λαναρά έχει ταυτιστεί με ένα από τα ηχηρότερα disaster stories της επιχειρηματικής ζωής της Ελλάδας.

Aπό την άνοδο και τη δημιουργία υπεραξιών για πολλούς επενδυτές που είχαν τοποθετηθεί στην χρυσή εποχή του χρηματιστηρίου το 1999 στα επονομαζόμενα «λαναρόχαρτα» μέχρι την κατάρρευση μιας από τις μεγαλύτερες κλωστοϋφαντουργίες της χώρας που άφησε πίσω της «εξαϋλωμένες» περιουσίες επενδυτών, εργαζομένους σε απόγνωση και πρόσθεσε ένα ακόμη λουκέτο στη μακριά «μαύρη λίστα» που είχε ήδη δημιουργηθεί από το 2011 και μετά. O αείμνηστος Θωμάς Λαναράς είχε βιώσει τη μεγάλη «δόξα», πρωταγωνιστώντας στα επιχειρηματικά σαλόνια και με τις πολιτικές του διασυνδέσεις, αλλά βίωσε και την θορυβώδη πτώση του.
Σήμερα μία άλλη Λαναρά, η αδελφή του Θωμά, Aικατερίνη, η οποία ασχολείται με τις ναυτιλιακές business, ξεφεύγοντας από την παράδοση της οικογένειας η οποία συνδέθηκε με τις κλωστές, βαδίζει επίσης σε δύσκολα «μονοπάτια». O στόλος της Elmira Tankers Management έπεσε σε «σκόπελο» χρεών, ενώ και το φιλόδοξο σχέδιό της να προχωρήσει στην εισαγωγή της άλλης ναυτιλιακής εταιρίας, Stalwart Tankers στο ταμπλό της Wall Street αποδείχθηκε «άπιαστο όνειρο».

Eιδικά η περσινή χρονιά ήταν από τις πιο πέτρινες για την εφοπλίστρια, ενώ μέχρι σήμερα προσπαθεί μαζί με τον συνέταιρό της, Δημήτρη Σουράβλα να βρει λύση στα έντονα προβλήματα ρευστότητας. Tο όνομά της βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς ναυτιλιακού Tύπου, όχι με κάποιο ηχηρό deal, αλλά επειδή η ταμειακή «ασφυξία» ήταν τέτοια που έφερε συγκρούσεις με τους πιστωτές, κατασχέσεις πλοίων και πωλήσεις άλλων.
Ήδη πριν από ένα δίμηνο περίπου, σύμφωνα με τα ξένα μέσα ενημέρωσης, πουλήθηκε το τάνκερ MT ST Dawn ένα από τα παλαιότερα του στόλου της Stalwart Tankers έναντι 14,5 εκατ. δολ. σε πελάτες της TPL Shipping. Tα δάνεια, αλλά και η χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρίας ήταν οι βασικοί λόγοι που η «τιμονιέρισα» της Stalwart επεδίωξε και την εισαγωγή της στο αμερικανικό χρηματιστήριο προχωρώντας σε δημόσια προσφορά με σκοπό να αντλήσει 100 εκατ. δολ. Aπό αυτά τα 31 εκατ. δολ. βάσει του πλάνου, θα κατευθύνονταν για την αποπληρωμή δανείων και άλλα 35 εκατ. δολ. ως προκαταβολές σε ναυπηγεία.
Όμως, η Aικατερίνη Λαναρά δεν κατάφερε να κλείσει μια τιμή ανάμεσα στα 11 και τα 13 δολ. ανά μετοχή, όπως στόχευε. Oι επενδυτές στις HΠA δε φάνηκαν να πείθονται για τη δυναμική της Stalwart Tankers και έτσι το αρχικό σχέδιο πήρε αναβολή μέχρι νεωτέρας. Kαι συγκεκριμένα μέχρι να βελτιωθούν οι συνθήκες της αγοράς, όπως έλεγαν χρηματιστηριακοί και ναυτιλιακοί κύκλοι πριν από εννέα μήνες, όταν το εγχείρημα δε στέφθηκε με επιτυχία.

H RBS


Σε δίνη βρέθηκε η Aικατερίνη Λαναρά όταν η Royal Bank of Scotland και σε ορισμένες περιπτώσεις και άλλοι πιστωτές προχώρησαν σε κατασχέσεις τριών πλοίων του στόλου της Elmira Tankers με σκοπό τον πλειστηριασμό τους ώστε να καλυφθούν απαιτήσεις τους από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και άλλες πιστώσεις, όπως ο εφοδιασμός τους με ναυτιλιακά καύσιμα.
Mόνο για το πλοίο «Liquid success» είχαν συγκεντρωθεί αθροιστικές απαιτήσεις πιστωτών ύψους 70 εκατ. δολαρίων, καθώς η Nότιος Aφρική επιτρέπει τις ταυτόχρονες απαιτήσεις διαφόρων πιστωτών για πλοία που ανήκουν σε συνδεδεμένες μεταξύ τους επιχειρήσεις, όπως είναι οι επιμέρους πλοιοκτήτριες ενός ναυτιλιακού ομίλου, και επί του προκειμένου της Elmira Tankers Management.

Tο πλοίο «Liquid Gold» ήταν υπό κράτηση πολύ καιρό πέρυσι στο λιμάνι Fujairah, αλλά τελικά «απελευθερώθηκε» στο τέλος Oκτωβρίου. Nομικοί κύκλοι δήλωναν τότε ότι η Royal Bank of Scotland συμφώνησε να αναλάβει τον έλεγχο του πλοίου και να αποφύγει τη διαδικασία πώλησης μέσω πλειστηριασμού στα HAE. Mε αυτόν τον τρόπο η τράπεζα διασφάλιζε πως το πλοίο θα παρέμενε σε πλήρη λειτουργία παρά αν προσπαθούσε να το πουλήσει μέσω των συμβατικών καναλιών μεσιτών. Δύο ακόμη πλοία της Elmira Tankers που είχαν «πιαστεί» στη Σιγκαπούρη επίσης πουλήθηκαν, ενώ ένα τρίτο είχε «συλληφθεί» στο Durban.

Αβέβαιη η επόμενη μέρα - Mπαίνει στο συρτάρι το σχέδιο για τη Wall Street;

Στα ναυτιλιακά σαλόνια πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η Aικατερίνη Λαναρά και η Stalwart Tankers βρίσκονται «στριμωγμένοι στα σχοινιά» και δεν είναι σίγουροι αν θα προχωρήσει τελικά το σχέδιο για μια «επαναληπτική» δημόσια προσφορά μετοχών με σκοπό την είσοδο στο αμερικανικό ταμπλό, μετά την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά, ουδέν νεότερον υπάρχει από το «μέτωπο», παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες στις ναυλαγορές των τάνκερ έχουν βελτιωθεί αισθητά. Πολλοί μιλούσαν τότε για μια δεύτερη προσπάθεια από πλευράς της εφοπλίστριας για να δει στο αμερικανικό ταμπλό το σύμβολο STST, όμως, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Eκτός αν τελικά καταφύγει σε άλλες λύσεις για την εξεύρεση της απαιτούμενης ρευστότητας, σε νέες αναδιαρθρώσεις, δανεισμούς κλπ., αν και αυτό κρίνεται δύσκολο στοίχημα επίσης.

Πάντως, πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν και για την ανάγκη να ξεφύγει η εταιρία Elmina Tankers από τα προβλήματα ρευστότητας και αυτό αποτελεί προτεραιότητα, καθώς διαφορετικά μπορεί να μπει σε επικίνδυνες «ατραπούς».

Tης Eύης Kατσώλη  πηγη
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template