ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ-Ο Βαρουφάκης ανατινάζει την συμφωνία

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Από την Ιόλη Πιερίδη
Έκπληξη πρώτου μεγέθους αποτελεί η σημερινή (Πέμπτη) ομιλία του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στη Βουλή ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, ξεδιπλώνει την
δική του ατζέντα ενόψει της δημιουργίας του κόμματός του.
Ο Βαρουφάκης ανατίναξε το 1% πρωτογενές πλεόνασμα ενώ φρόντισε για μια ακόμη φορά να προκαλέσει τους θεσμούς. Ο Γιάνης με την πρωτόγνωρη δημοφιλία αισθάνεται κυρίαρχος του παιγνιδιού και δύσκολα θα βάλει την υπογραφή του κάτω από ένα νέο Μνημόνιο.

Έτσι μόλις σήμερα:
1) Διαψεύδει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους για 1% πρωτογενές πλεόνασμα.
-Δεν έχουμε συμφωνήσει σε καμία περίπτωση για 1% πρωτογενές πλεόνασμα»
2)Ρίχνει λάδι στη φωτιά
-Δεν προσυπογράφουμε λογικά ασυνεπείς και μισανθρωπικές συμφωνίες...
3) Μιλάει εκ μέρους του λαού
-Ο λαός θέλει την συμφωνία όχι όμως την υποταγή σε έναν μισανθρωπικό παραλογισμό που θα μας αφήνει στην σκοτοδίνη που ζούμε τα τελευταία πέντε χρόνια
4)Εγκαλεί τους θεσμούς και στέλνει μήνυμα στον Τσίπρα>
-Μας ζητάνε μέτρα αρνούμενοι να μεταβούν από μια στατική σε μια δυναμική ανάλυση. Αυτού του είδους η προσέγγιση είναι μέρος του προβλήματος και όχι η λύση και δεν πρόκειται να το προσυπογράψουμε αυτό. Δεν θέτουμε την επόμενη δόση ως στόχο και δεν προσυπογράφουμε λογικά ασυνεχή δημοσιονομικά πλάνα που θα διαιωνίζουν το πρόβλημα. Σημείωσε δε ότι αν προσυπογράψουμε για να κλείσει η συμφωνία χωρίς να είναι βιώσιμη σε έξι ή δώδεκα μήνες θα είμαστε πάλι εδώ και θα μιλάμε για συνέχιση της σκοτοδίνης
5)Αλλά και στον ρωσόφιλοΛαφαζάνη>
-Ποτέ η θέση της κυβέρνησης δεν ήταν ότι μια συμφωνία είτε με τους ρώσους για τον αγωγό είτε με τους κινέζους, θα αποτελούσε μοχλό άσκησης πίεσης και ότι θα ήταν μια εναλλακτική λύση. Η όποια συμφωνία με άλλες χώρες δεν είναι υποκατάστατο μιας έντιμης και βιώσιμης συμφωνίας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας.
6) Πάει κόντρα και στη πελατειακή λογική του ΣΥΡΙΖΑ>
-Μια βιώσιμη συμφωνία προυπο-θέτει τρία ζητήματα: το πρώτο είναι οι μεταρρυθμίσεις ώστε να ξεπεραστούν οι παθογένειες του παρελθόντος. Εκεί έπρεπε να επικεντρωνόμαστε. Δεν είναι μεταρρύθμιση η περικοπή αλλά η δημιουργία συνθηκών για περιορισμό δαπανών. Τους μιλάμε για εισπραξιμότητα και λένε καλά, αφήστε το αυτό και πέστε μας τι θα κόψετε. Είμαστε πάρα πολύ συγχυσμένοι διότι κατηγορούμαστε ότι δεν κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Δεν έχουμε ακόμα καταθέσει μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα όπως θέλουμε και όπως αξίζει στη χώρα και θα το κάνουμ.
Το δεύτερο  είναι ότι δεν ζητάμε κούρεμα του χρέους αλλά μεταφορά χρέους. Η πολιτική της κυβέρνησης έχει στόχο να διαγράψει το Grexit διαγράφοντας το πρόβλημα του χρέους» και να αναδιαρθρώσουμε το χρέος χωρίς κούρεμα για κανέναν. Αυτό οι εταίροι μας προσπαθούν να μην την συζητήσουν. Προτείνω ως λύση το χρέος των 27 δισ. ευρώ από ομόλογα που έχουν «ξεμείνει» στην ΕΚΤ να μεταφερθούν στον ESM. Αυτό το βραχυπρόθεσμο χρέος δημιουργεί χρηματοδοτικό κενό και επειδή κάθεται ως ογκόλιθος μάς εξαιρεί από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Το ποσό αυτό να μετακινηθεί και να πάει προς το μέλλον κάτι που θα επιτρέψει να έχουμε εξασφαλίσει επίλυση του χρηματοδοτικού κενού και η Ελλάδα να μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Θα πρόκειται για ένα νέο δάνειο αλλά θα έχουμε ήδη συμφωνήσει σε κοινούς όρους για να κλείσει το προηγούμενο πρόγραμμα.
Το τρίτο ζήτημα είναι ένα νέο επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η διαπραγμάτευση γίνεται γιατί δεν αποδεχθήκαμε μνημόνιο και απορρίψαμε τον παραλογισμό του.
7)Τα έχωσε χοντρά στην πρώην(;) Τρόικα>
-Ομάδες τεχνοκρατών κατοχής  εισέβαλαν στα υπουργεία και εξευτέλιζαν τους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς. Οι συζητήσεις πρέπει να γίνονται στις Βρυξέλλες και οι υπουργοί να μιλάνε μόνο με υπουργούς.
Όσον αφορά τις συναντήσεις με τους Θεμούς επί ΣΥΡΙΖΑ  είπε ότι είναι 17 και κόστισαν 66.687,34 ευρώ, κάτι που χαρακτήρισε «καταπληκτική επένδυση στην επανάκτηση της αξιοπρέπειας της χώρας.
-Πόσο αποτιμάτε εσείς την αναξιοπρέπεια των υπουργών σας που περίμεναν έξω από τα γραφεία τους τούς τεχνοκράτες υπαλλήλους, οι οποίοι  ήθελαν να γίνουν χαλίφηδες στην θέση του χαλίφη και Τόμσεν στην θέση του Τόμσεν. Είμαι υπερήφανος που κανένας τροϊκανός δεν μπήκε στο υπουργείο μου ή σε άλλο υπουργείο. πηγη
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template