Ολοκληρώθηκε πριν λίγο το κυβερνητικό συμβούλιο - Η φοροαμνηστία μέσα στο νέο φορολογικό .

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Συνεδρίασε εκ νέου το κυβερνητικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο μέγαρο Μαξίμου, που ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στις 11 το βράδυ.
Στο επίκεντρο βρέθηκε η στρατηγική της Αθήνας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν πάλι την Πέμπτη σε επίπεδο Brussels Group στις Βρυξέλλες αλλά και η πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει άμεσα τα μέτρα στα οποία συμφωνεί με τους εταίρους.

Προηγήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με την κυβέρνηση να ετοιμάζει νέα ρύθμιση για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και τη νομιμοποίηση κρυφών εισοδημάτων. Το θέμα συζητούσαν επί δίωρο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με τον υπουργό Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη και την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.
Η ρύθμιση θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και θα προσφέρει ασυλία -με το αζημίωτο- σε όσους έχουν χρήματα που δεν δικαιολογούνται από τις δηλώσεις τους σε τράπεζες του εξωτερικού.

Αρμόδιος παράγων που μετείχε στη σύσκεψη έλεγε πάντως ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα εάν θα υπάρξει οριζόντια ρύθμιση με ένα σταθερό ποσόν φόρου π.χ. 15% για όλους, ή αν θα υπάρξει άλλου είδους αναδρομική φορολόγηση με βάση το καθεστώς που ίσχυε για κάθε χρονιά στο παρελθόν.

'Άλλες πηγές έλεγαν όμως πως πρέπει να βρεθεί μία απλή λύση "φασόν" για όλους με εφάπαξ φόρο 15%-20%, για να κλείσουν με συνοπτικές διαδικασίες οι υποθέσεις και να εισπράξει γρήγορα χρήματα το κράτος.

Το μέτρο αυτό είναι ένα από εκείνα που θα περιληφθούν στο φορολογικό πακέτο Βαρουφάκη, το οποίο συζητείται στο Κυβερνητικό συμβούλιο.

Επισπεύδεται το φορολογικό νομοσχέδιο - Τι περιλαμβάνει

Νόμο του κράτους ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση τη λίστα Βαρουφάκη, για να ξεπεράσει το χάσμα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Στο κυβερνητικό συμβούλιο, θα επισπεύσουν το νέο φορολογικό πακέτο, που θα περιλαμβάνει νέους φόρους στα ξενοδοχεία, φόρους πολυτελείας, λοταρία αποδείξεων αλλά και υποχρεωτική πληρωμή με κάρτες. Το τελευταίο ζήτημα εξετάστηκε εκτενώς και σε σύσκεψη που έγινε το πρωί μεταξύ του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, όπου συμφωνήθηκε να ετοιμαστεί μέσα στον Μάιο ειδικό πρόγραμμα διάδοσης του πλαστικού χρήματος.

Στο κυβερνητικό επιτελείο πιστεύουν πως νομοθετώντας μια σειρά από μέτρα τα οποία θα φέρουν λεφτά στα ταμεία του κράτους, θα εξασφαλίσουν και το «κλειδί» για την οριστική συμφωνία.

Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται:

- αύξηση του φόρου πολυτελείας

- υποχρεωτική χρήση πληρωμών με κάρτες

- λοταρία αποδείξεων

- περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων

- πλήρης ανεξαρτητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

Στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου είναι να επιβληθεί φόρος:

- 1 ως 5 ευρώ ή 3%-5% ανά διανυκτέρευση στα πολυτελή καταλύματα σε νησιά του αιγαίου με 3.100 ή 4.100 κατοίκους και άνω,

- 3% φόρος επί του τζίρου σε μπαρ - νυχτερινά κέντρα - πολυτελή εστιατόρια στα νησιά , αλλά μόνον κατά τη θερινή περίοδο,

- Φόρος πολυτελείας 6% σε κοσμηματοπωλεία, είδη ρουχισμού, έργα τέχνης σε όλη τη χώρα.

- οι συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες

«Πρέπει τώρα να αποφασίσουν οι ηγέτες. Οι διαφορές είναι πολιτικές. Εμείς δεν κάνουμε άλλο πίσω. Διανύσαμε το δρόμο που μας αναλογούσε και άρα οφείλουν και οι άλλοι να κάνουν με τη σειρά τους το ίδιο» συμπληρώνουν.

H κυβέρνηση θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις μπαίνουν πλέον στην πιο κρίσιμη και τελική φάση, αναπροσαρμόζοντας την τακτική της, προκειμένου να πετύχει συμφωνία με τους εταίρους μέσα στον Μάιο.
Ξεκαθαρίζει στους δανειστές ότι οι συζητήσεις στο τεχνικό επίπεδο έφτασαν στα όρια τους και το λόγο έχουν οι πολιτικοί ηγέτες. «Ό,τι ήταν δυνατό να συμφωνηθεί με τα τεχνικά κλιμάκια συμφωνήθηκε. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο συμβιβασμού. Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα σύγκλισης σε αυτό το επίπεδο. Συνέχιση των συζητήσεων με τους τεχνοκράτες σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε κι άλλο πίσω εμείς και να δεχθούμε όλες τις θέσεις τους, χωρίς να διατηρούμε κόκκινες γραμμές και χωρίς καμία δική τους υποχώρηση. Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να πάει άλλο» λένε υπουργοί, που συμμετείχαν στην πολύωρη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου της Τρίτης και μετά μετείχαν στη νέα συνεδρίαση του οργάνου η οποία ξεκίνησε στις 18:00 το απόγευμα της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου. πηγη
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template