Ο μετανάστης που... άκουσε τη μαμά του κι έφτιαξε κολοσσό μισού δισ. στις ΗΠΑ

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Στα 17 του χρόνια, ο Tariq Farid δανείστηκε 5.000 δολάρια από τους γονείς του και αγόρασε ένα ανθοπωλείο στο East Haven, του Κονέκτικατ στις
ΗΠΑ. Μέσα σε δυο χρόνια κατάφερε να έχει στην κατοχή του τέσσερα παρόμοια καταστήματα. Πίστευε ότι η δουλειά του θα ήταν εξασφαλισμένη όσο ο κόσμος θα συνέχιζε να εκφράζει με ένα μπουκέτο λουλούδια, συναισθήματα όπως "σ' αγαπώ", "συγγνώμη", "συγχαρητήρια"...
Στη συνέχεια, ο Farid κατάλαβε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα στην κάθε επιχέιρηση όταν εργαζόταν στα McDonalds. Έχοντας μόνο ένα απολυτήριο γυμνασίου στα χέρια του, κατάφερε να αναπτύξει ένα σύστημα στο κομπιούτερ σχετικό με την οργάνωση επιχειρήσεων. Το 1991 έφτιαξε μια νέα επιχείρηση, τη Northeast Systems Group, για να πουλήσει το λογισμικό που έφτιαξε σε άλλες επιχειρήσεις. Η εταιρεία του αγοράστηκε από την Teleflora το 1997.

Μετά από επτά χρόνια ως ανθοπώλης, ο Tariq, άρχισε να πειραματίζεται σε κάτι παρεμφερές με τις ανθοδέσμες, αλλά και αρκετά διαφορετικό: να δημιουργεί εντυπωσιακά μπουκέτα που ο πελάτης θα μπορεί, όχι να τα μυρίσει, αλλά... να τα φάει: άρχισε λοιπόν να πειραματίζεται με το κοπίδι του πάνω σε... ανανάδες, καρπούζια, μήλα κ.ο.κ., τα οποία μεταμόρφωνε σε πανέμορφα λουλούδια.



Όλοι έπεσαν τότε επάνω του κι άρχισαν να του λένε να αφήσει τους πειραματισμούς και να μείνει σταθερός σε αυτό που έκανε πολύ επιτυχημένα μέχρι τότε: να πουλάει λουλούδια. Μάλιστα, όπως αναφέρει το Business Ιnsider, κάποτε που μίλησε για την ιδέα του σε έναν αξιοσέβαστο επαγγελματία, η αντίδρασή του ήταν να βάλει τα γέλια και να του πει: "κανείς δεν ασχολείται με κάτι τέτοιο. Άρα δεν καταλαβαίνω πως πιστεύεις ότι θα πετύχεις κάτι με αυτό".

Όταν όμως πήρε μια από τις νέες του φρουτένιες συνθέσεις στο σπίτι και την είδε η μητέρα του, του είπε: "Θα γίνει επιτυχία". Αυτή ήταν όλη κι όλη η ενθάρρυνση που χρειάστηκε για να ξεκινήσει κάτι που μέσα του είχε ήδη αποφασίσει.



Το ένστικτό του και το ένστικτο της μητέρας του αποδείχθηκαν αλάνθαστα, αφού αυτή τη στιγμή, η εταιρεία του Edible Arrangements είναι από τα πλέον επιτυχημένα franchise διεθνώς. Την πρώτη ημέρα λειτουργίας της είχε 30 παραγγελίες. 

Τον πρώτο χρόνο αποδείχθηκε κερδοφόρα. 
Τον δεύτερο χρόνο το κέρδος διπλασιάστηκε. Ξεκίνησε να κάνει franchise το 2001 και έκτοτε η γραμμή παραγωγής έχει επεκταθεί στη δημιουργία φρέσκων φρούτων βουτηγμένων στη σοκολάτα, φρουτοσαλάτες, σάντουιτς με φρούτα, ροφήματα και άλλα παρεμφερή προϊόντα που μπορεί κανείς να τα απολαύσει "στο χέρι".



Πίσω στο σήμερα: η Edible Arrangements έφτασε να είναι μια επιχείρηση με τζίτο 500 εκατ. δολάρια, ηγέτιδα δύναμη στον τομέα της με πάνω από 1.200 καταστήματα franchise. Στη λίστα των 5000 κορυφαίων εταιρειών franchise του περιοδικού Entrepreneur καταλαμβάνει την 40η θέση.



Κι όπως λέει, το αρνητικό feedback που έλαβε από ευυπόληπτους ειδικούς της αγοράς και το θετικό feedback από το πρόσωπο που εμπιστεύεται περισσότερο στη ζωή του – τη μητέρα του – τον δίδαξαν γρήγορα κάτι πολύ σημαντικό που κουβαλάει μέχρι σήμερα μέσα του: "δεν πρέπει να φοβάσαι να πηγαίνεις κόντρα στις συμβουλές των ειδικών, όταν στην καρδιά σου πιστεύεις ότι αυτό που πας να κάνεις είναι σωστό".

Ο Farid γεννήθηκε στο Πακιστάν και στις ΗΠΑ ήρθε ως μετανάστης με τους γονείς του στα 11 χρόνια του. Αμερικανός πολίτης έγινε το 1986. Για να τιμήσει τη μνήμη της γυναίκας που στάθηκε βασικά αιτία για την επιτυχία του – της μητέρας του – ίδρυσε την ακαδημία Salma K. Farid Academy, ένα μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό κέντρο, καθώς και το Ίδρυμα Farid Foundation που έργο έχει να βοηθά όσους έχουν οικονομική ανάγκη. Όσο για την επιτυχία που έχει γνωρίσει, αναφέρει: "Κάθε μέρα, τσιμπιέμαι για να δω αν κοιμάμαι..."

Χ.Ρ. πηγη
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template