Μέσα σε 2 ώρες παίρνει πίσω τον φόρο στις αναλήψεις το ΥΠΟΙΚ

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Το ενδεχόμενο να επιβληθεί ένα μικρό “τέλος” στις αναλήψεις από τα ΑΤΜ και τα γκισέ αφήνει ανοικτό η κυβέρνηση, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων που έκανε ο υπ. Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Έπειτα όμως από 2,5 ώρες περίπου το πήρε πίσω και με ανακοίνωση του το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι :
"Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, στο Brussels Group, τέθηκε η πρόταση για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών. Το Υπουργείο Οικονομικών διαφώνησε και τόνισε πως, τουλάχιστον, όσον αφορά τη χρήση πλαστικού χρήματος, web banking και τραπεζικών εμβασμάτων, η εν λόγω πρόταση αντίκειται στην πολιτική του Υπουργείου να δίνει κίνητρα για μείωση των συναλλαγών τοις μετρητοίς.

Τελικά, η πρόταση για φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών (συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων από ΑΤΜ), μετά τις αντιδράσεις του Υπουργείου, αποσύρθηκαν από τη διαπραγμάτευση."

Όλα αυτά όταν νωρίτερα ο υπουργός των Οικονομικών παραδέχθηκε ότι «είμαστε στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης χωρίς εμπόδια στις νομισματικές μετακινήσεις» όμως ερωτηθείς αν πρόκειται να επιβληθεί κάποιου είδους φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι εξετάζεται η φορολόγηση -με ένα μκρό ποσοστό- των αναλήψεων από τα ATM's.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός των Οικονομικών πρόκειται για ένα από τα μέτρα που εξετάζονται για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

Δεν πρόκειται να φορολογηθούν «ποτέ των ποτών» κεφάλαια καταθέσεων, διαβεβαίωσε παραλλήλως ο κ. Βαρουφάκης.

Ο υπουργός των Οικονομικών υποστήριξε ότι η πιθανή επιβολή ενός μικρού φόρου στις αναλήψεις μετρητών από τα ATM's θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την χρήση μετρητών και ως κίνητρο για την επέκταση της ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Για την μεταφορά κεφαλαίων εκτός Ελλάδος, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου είπε: «Σας διαβεβαιώ ότι αυτή την στιγμή ο ΣΔΟΕ βρίσκεται με το δάχτυλο πάνω στο σφυγμό τέτοιων εμβασμάτων».

Αδήλωτες καταθέσεις

Την ίδια ώρα σε συμφωνία με την Ελβετία θα προχωρήσει η Ελλάδα για την «αυτοαποκάλυψη εισοδημάτων» στην Ελβετία. Εντός των ημερών θα υπάρξει και κοινή ανακοίνωση των δύο χωρών. Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της «συμφωνίας εθελοντικής αποκάλυψης» (voluntary disclosure agreement) οι Έλληνες πολίτες που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία θα μπορούν να τις νομιμοποιήσουν χωρίς την υποχρέωση να τις επαναπατρίσουν, χρησιμοποιώντας διαδικτυακή εφαρμογή της ΓΓΔΕ. Στην εφαρμογή θα δηλώνουν τις καταθέσεις αυτές, θα πληρώνουν φόρο και θα λαμβάνουν κωδικό τακτοποίησης για τις καταθέσεις τις οποίες δήλωσαν.

Η πλευρά της Ελβετίας θα μεριμνήσει και θα δεσμεύεται ότι οι ελβετικές τράπεζες θα στείλουν επιστολές σε όλους τους Ελληνες πολίτες που έχουν λογαριασμό για την συμφωνία εθελοντικής αποκάλυψης και θα τους ζητούν να προσκομίσουν εντός λίγων μηνών το πιστοποιητικό τακτοποίησης ή άλλο πιστοποιητικό σε περίπτωση.

Η συμφωνία θα καθιστά σαφές ότι αν δεν προσκομιστεί αυτό το πιστοποιητικό ο λογαριασμός αυτός θα κλείσει και ο άνθρωπος δεν θα έχει δικαίωμα να ξανανοίξει λογαριασμό στην Ελβετία.

Ο φορολογικός συντελεστής που προτείνει η Αθήνα είναι στο 15%.

Οσον αφορά τη νομιμοποίηση εγχώριων «αδήλωτων» καταθέσεων, η κυβέρνηση προτείνει έναν πολύ υψηλότερο φορολογικό συντελεστή 30%.

Ο υπ. Οικονομικών άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερες εκπτώσεις στο ΦΠΑ σε επαγγέλματα με υψηλή φορολογική παραβατικότητα, όπως υδραυλικοί. πηγη
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template