Ο κυνηγός του θησαυρού του Καντάφι.150 δις δολάρια ειναι κρυμμένα.60 δις εχουν δεσμευτεί

Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Είναι γνωστό εδώ και μερικά χρόνια ότι ο δικτάτορας της Λιβύης έκρυψε κάπου έναν αμύθητο θησαυρό που πιθανολογείται ότι αγγίζει ακόμα και τα
150 δισ. δολάρια. Από τότε πολλοί είναι εκείνοι που έχουν κάνει σκοπό της ζωής τους την ανεύρεσή του, παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του έχει βρεθεί και δεσμευτεί από τράπεζες των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας.
Ανάμεσα σε αυτούς και ο Erik Iskander Goaied, ο οποίος, τον Αύγουστο του 2014 ίδρυσε μια εταιρεία με αποστολή να εντοπιστεί ο θησαυρός που λέγεται πως αποτελείται από αμερικανικά δολάρια, χρυσάφι, διαμάντια και άλλα τιμαλφή, τα οποία ο Καντάφι φυγάδευσε από τη Λιβύη πριν την ανατροπή του το 2011.



Ο Goaied ισχυρίζεται ότι έχει συνάψει συμβόλαιο με την κυβέρνηση της Λιβύης που θα του επιτρέψει να εισπράξει το 10% από,τι καταφέρει να εντοπίσει. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν βρει μέρος μόνο των χρημάτων που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι υπάρχουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς και αποθήκες διασκορπισμένες σε όλο τον κόσμο, αυτομάτως θα γίνει δισεκατομμυριούχος.
Ο επίμονος αυτός άνθρωπος περιγράφεται από τα διεθνή ΜΜΕ ως τυχοδιώκτης με καταγωγή από την Τυνησία και τη Σουηδία. Οι εκτιμήσεις για τον θησαυρό του Καντάφι κυμαίνονται μεταξύ 150 δισ. δολ.και 90 δισ. δολ., ενώ από τράπεζες έχουν δεσμευτεί περί τα 60 δισεκατομμύρια. Ο Goaied, από την πλευρά του, ισχυρίζεται ότι προς το παρόν έχει καταφέρει να εντοπίσει 12,5 δισ. δολ. σε μετρητά σε μια αποθήκη αεροδρομίου στο Γιοχάνεσμπουργκ.



Κι όλα αυτά τη στιγμή που η Λιβύη χρειάζεται απεγνωσμένα ρευστό. Στην ουσία πρόκειται για χρεοκοπημένη χώρα, με εξεγέρσεις να ταλανίζουν την πρωτεύουσα Τρίπολη και την ανατολική πόλη του Τομπρούκ, με τις δυο τους να διαγκωνίζονται για το ποια θα πάρει τον έλεγχο. Όποιος καταλήξει να εξουσιάζει τη Λιβύη θα χρειαστεί πολλά δισ. για να ανοικοδομήσει τη χώρα. Ετσι, αν οι ενέργειες Goaied γίνουν νομότυπα, τότε θα μπορούσε να είναι ο επόμενος ήρωας της χώρας.

Βέβαια, όπως αποδεικνύει σειρά δημοσιευμάτων για την ιστορία του, δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστος σε όσα ισχυρίζεται και το προφίλ του μοιάζει περισσότερο με το προφίλ κάποιου απατεώνα παρά με κάποιου που κάνει πραγματικά έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι. Όπως αναφέρει το dailybeast.com, η εταιρεία του, η «Washington African Consulting Group» που ιδρύθηκε με τη διαμεσολάβηση του Δημοκρατικού λομπίστα και πολιτικού Μπεν Μπαρνς, συνεργάζεται στα χαρτιά με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. 

Ο κυνηγός του θησαυρού το κατάφερε αυτό προσκομίζοντας, μεταξύ άλλων, ένα έγγραφο που ισχυρίζεται ότι δρα εκ μέρους του γραφείου του πρωθυπουργού της κυβέρνησης της Λιβύης και ένα άλλο που εμφανίζεται ως το συμβόλαιο της εταιρείας του με το "Εθνικό Συμβούλιο για τον εντοπισμό και την ανάκτηση των κρυφών και λεηλατημένων κεφαλαίων της Λιβύης". Στο παρελθόν, ο Goaied είχε χρησιμοποιήσει παρόμοια έγγραφα που είχαν αποδειχθεί πλαστογραφημένα σε συνεργασία της παλιάς εταιρείας του, της Poviwize, με την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής. Ο ίδιος, πάντως, Ισχυρίζεται ότι εργάζεται στις ΗΠΑ, προσπαθώντας να βοηθήσει τον λαό της Λιβύης να ανακτήσει κάτι που είναι δικαιωματικά δικό του. 
Πιστεύει ότι τα χρήματα του Καντάφι βρίσκονται στη Ν. Αφρική καθώς όντως υπάρχουν αναφορές πως εκεί διέφυγε ο προσωπάρχης του Καντάφι και επικεφαλής του ταμείου δημόσιου πλούτου Basir Saleh.

Εναντίον του Goaied έχουν ξεκινήσει έρευνα τα Ηνωμένα Εθνη, αλλά και οι Αρχές της Λιβύης. Παρά ταύτα ο ίδιος επιμένει ότι ξέρει πού είναι μέρος των χρημάτων του Καντάφι. Οι αναφορές για τη φυγή του Saleh στη Νότια Αφρική, καθώς και το σχετικό ένταλμα της Interpol δίνουν μια κάποια νότα αξιοπιστίας στα λεγόμενα του Goaied. Μια ενδεχόμενη έρευνα των αμερικανικών αρχών, πάντως, σίγουρα θα ρίξει περισσότερο φως στην ιστορία του.

Αλλά αν Goaied είναι πράγματι ένας απατεώνας, το σχέδιό του είναι ένα από τα πιο απίθανα εγχειρήματα που έχει κάνει ποτέ κανείς για να αποκτήσει πλούτη. Και λέει πολλά για την κρυφή επιρροή που ασκεί ο ξένος παράγοντας στην Ουάσινγκτον.

Ο ίδιος ο Goaied χαρακτηρίζει τη δουλειά του ως "μια αστεία ιστορία", ωστόσο είναι μάλλον φανερό ότι δεν αστειεύεται.
πηγη
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template