Η κυβέρνηση θέλει να τιμωρήσει την Μύκονο

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Οι Μυκονιάτες δουλεύουμε 24 ώρες το 24ωρο. Η επιτυχία και η ανάπτυξη που γνωρίζει το νησί δεν είναι ουρανοκατέβατη. Το να θέλει η κυβέρνηση να αυξήσει τον ΦΠΑ ειδικά στην Μύκονο-παρότι ανήκουμε στις Κυκλάδες-είναι ανεξήγητο. Πιο αποτελεσματικό θα ήταν η κυβέρνηση να έχτιζε μια σχέση εμπιστοσύνης με τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας και κυρίως να υπήρχε σταθερό φορολογικό σύστημα…
Μιλάμε με τον ιδιοκτήτη του Cavo Paradiso-ενός από του πλέον διάσημους ναούς της διασκέδασης του πλανήτη-κ. Νίκο Δακτυλίδη(στην φωτό με την σύζυγό του κα Μαργαρίτα Αντωνίνη) με αφορμή την φημολογία για αύξηση του ΦΠΑ στο νησί της Μυκόνου.

-Αυτό είναι πολύ πιθανό να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Εχω την αίσθηση ότι γίνεται μόνο για επικοινωνιακούς λόγους και οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης μπορεί να ανοίξει άλλου είδους μέτωπα και να παρατηρηθούν φαινόμενα διαφθοράς. Κύριο μέλημα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η στελέχωση των υπηρεσιών ελέγχου με ακέραιους και έντιμους ελεγκτές οι οποίοι δεν θα στοχοποιούν επιχειρήσεις είτε για ίδιον όφελος είτε για επικοινωνιακούς λόγους. Για να προκληθούν δηλαδή εντυπώσεις στα ΜΜΕ με τα σχετικά ρεπορτάζ και τις υπερβολές τους. Η Πολιτεία δεν έχει να κερδίσει τίποτε από μια τέτοια αντιμετώπιση των επιχειρήσεων της Μυκόνου.

Ο ελληνας γενικότερα και ο έλληνας επιχειρηματίας ειδικότερα έχει φιλότιμο. Αντιλαμβάνεται την δύσκολη φάση στην οποία βρίσκεται η οικονομία του κράτους μας και θέλει να βοηθήσει. Δεν μιλάω για τις εξαιρέσεις φυσικά.
Οταν όμως η Πολιτεία η ίδια σε αντιμετωπίζει προκαταβολικά σαν παραβάτη αυτό κλονίζει την εμπιστοσύνη και τότε χάνεται το παιγνίδι. Η Μύκονος φέτος θα έχει μια αύξηση της τάξης του 20% στον τουρισμό της. Αυτό μεταφράζεται σε ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας και ακόμη περισσότερα έσοδα για το κράτος. Αρκεί να αντιληφθεί η Πολιτεία ότι ο ένας στηρίζει τον άλλον σ΄αυτή την προσπάθεια. Δεν είμαστε αντίπαλοι. Δεν κατανοώ γιατί θα πρέπει να αυξηθεί ο ΦΠΑ μόνο στη Μύκονο. Ας μην ξεχνάνε οι ειδήμονες πως το κόστος των πρώτων υλών για τις επιχειρήσεις της Μυκόνου και κάθε νησιού είναι μεγαλύτερο από εκείνο της Αθήνας γιατί μεσολαβούν τα μεταφορικά. Ολα αυτά θα πρέπει να συνυπολογίζονται και τέτοιου είδους αποφάσεις να μην λαμβάνονται στο πόδι...



O κος Γιάννης Θεοχάρης (photo) είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Εστίασης της Μυκόνου.

Το πετύχαμε-πρωί της Τετάρτης-σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας στο ξενοδοχείο PLAZA στην Αθήνα που οργανώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος. Στην Αθήνα βρίσκεται σύσσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου το οποίο και θα επιδιώξη συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής κα Ζωή Κωνσταντοπούλου.

-Αντιμετωπίζουμε την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σαν μια τιμωρητική διάθεση της Πολιτείας απέναντί μας-θα μας πει ο κος Θεοχάρης. Στην προκειμένη περίπτωση η Πολιτεία δεν λαμβάνει υπόψη της τον όρο νησιωτικότητα -κυρίως για την γεωπολιτική έννοιά του καθώς και τις οικονομικές προεκτάσεις της. Οι κάτοικοι αλλά και οι επιχειρήσεις των νησιών βρίσκονται σε μειονεκτική θέση εξαιτίας των δυσκολιών πρόσβασης τόσο σε εμπορικά αγαθά όπως-πρώτες ύλες όσο και σε θέματα υγείας. Υπάρχει για τις επιχειρήσεις το κόστος μεταφοράς που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε μια εποχή μάλιστα που έχουν γίνει οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία κλπ, θα μετακυλήσει το κόστος στην επιχείρηση αλλά και στον πελάτη. Δεν αρκούν δηλαδή οι αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές θα πρέπει να έχουμε και ιδιαίτερη αρνητική μεταχείριση όσο αφορά τον ΦΠΑ;


Αναφερόμενος στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκοςτόνισε πως πρόκειται για το μοναδικό μέτρο νησιωτικότητας που έχει απομείνει σ’ αυτήν την χώρα, ενώ απευθυνόμενος στους Περιφερειακούς Συμβούλους είπε: «η ιστορία μας κρίνει», υπογραμμίζοντας το ιστορικό καθήκον των αιρετών του Νοτίου Αιγαίου να διαφυλάξουν το τελευταίο εναπομείναν κεκτημένο των νησιών.

Ο κ. Χατζημάρκος έδωσε για μια ακόμη φορά έμφαση στον ύπουλο τρόπο με τον οποίο τίθεται το ζήτημα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, όταν εκείνοι που το θέτουν γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει νομικό υπόβαθρο για να ισχύσουν διαφορετικοί συντελεστές ΦΠΑ εντός της ίδιας διοικητικής ενότητας.

«Ο λόγος που συζητείται η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα πέντε μόνο νησιά, είναι να διασπαστεί η ενότητα των νησιών. Ένας δήμαρχος ενός μικρού νησιού, να σκεφτεί για ποιο λόγο να δώσει την μάχη για την Μύκονο ή για την Ρόδο» ανέφερε και πρόσθεσε πως «γι αυτόν ακριβώς τον λόγο προέχει να προστατευτεί το αρραγές μέτωπο ολόκληρου του Αιγαίου. Αν αυτό διαρραγεί, θα το βρούμε μπροστά μας σε εκατοντάδες περιπτώσεις».

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι σκοπίμως το ζήτημα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά ανοίγει παράλληλα με την ανάδειξη του προβλήματος της φοροδιαφυγής στον νησιωτικό χώρο, για να δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη το απαιτούμενο άλλοθι. Πρόσθεσε δε ότι σκοπίμως οι έλεγχοι για την φοροδιαφυγή γίνονται επιλεκτικά στα νησιά, τα οποία στοχοποιούνται και στήνονται στον τοίχο με στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, ενώ αποκρύπτουν ταυτόχρονα ότι με βάση τα εισοδήματα που δηλώνουν οι υποτιθέμενοι φοροφυγάδες, το Νότιο Αιγαίο είναι η πλουσιότερη μεταξύ των περιφερειών της χώρας, με συνεπακόλουθο την υποχρηματοδότησή της από κοινοτικούς πόρους και, κατ’ επέκταση, την διόγκωση των προβλημάτων στα νησιά της.

Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης δήλωσε: «Κανένα σενάριο, κανένα ύπουλο χτύπημα, δεν πρόκειται να διασπάσει την ενότητα των νησιωτών. Οι Περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου και οι αντίστοιχες Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων, διατρανώνουμε με κάθε τρόπο πως το μέτωπό μας είναι συμπαγές, ενιαίο και αρραγές. Αύριο θα βρισκόμαστε στην Πλατεία Συντάγματος για να στείλουμε αυτό το μήνυμα με τον πιο δυνατό και ηχηρό τρόπο. Εύχομαι αυτοί που κυβερνούν σήμερα να έχουν σχέδιο και να ξέρουν τι κάνουν, Ελπίζω να επικρατήσει σύνεση και λογική». πηγη
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template