5% πάνω η τιμή του πετρελαίου λόγω ..Υεμένης!!!

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015


5% πάνω η τιμή του πετρελαίου λόγω ..Υεμένης!!!"To καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι" λέει η ελληνική λαϊκή παροιμία και φαίνεται ότι τουλάχιστον το Ιράν - μπορεί να έχει βάλει και το
δακτυλάκι της η Ρωσία - βρήκε έναν πολύ έξυπνο τρόπο για να αντιμετωπίσει την πρώτη της τιμής του πετρελαίου πουσυνοτνίζεται από την Σαουδική Αραβία που έχει πιέσει σημαντικά την οικονομία τόσο του Ιράν, όσο και άλλων χωρών, όπως η Ρωσία, η Βενεζουέλα κλπ.

Η επανάσταση των σιιτών που σιγόκαιγε στην χώρα ξαφνικά "φούντωσε" και μέσα σε ένα μήνα ανέτρεψαν το δυτικό "πιόνι" τον σουνίτη πρόεδρο Abed Rabbo Mansour Hadi και ανέλαβαν τον έλεγχο της Υεμένης εκτινάσσοντας τις τμές του πετρελαίου.

Γιατί μπορεί η Υεμένη να προσφέρει λιγότερο από το 0,2% του παγκόσμιου πετρελαίου, ωστόσο η γεωγραφική θέση της είναι ουσιαστική, καθώς βρίσκεται στο κέντρο του παγκόσμιου ενεργειακού εμπορίου στην είσοδο του Κόλπου.

Η Υεμένη αν και δεν είναι μεγάλος παραγωγός αργού είναι στρατηγικής σημασίας λόγω του κρίσιμου διαύλου του Bab el-Mandeb στην έξοδο της Ερυθράς Θάλασσας. Τα δεξαμενόπλοια που κατευθύνονται προς τη διώρυγα του Σουέζ πρέπει να περάσουν από τον κρίσιμο δίαυλο.

Σήμερα, μέχρι στιγμής αυξήθηκε η τιμή του αργού κατά 5%, ενώ μαχητικά της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές κατά των επαναστατών Χούτι. Αυτές οι αιφνίδιες εξελίξεις προκάλεσαν ένα ντόμινο στην αγορά του πετρελαίου. Έτσι, το αργό παραδόσεως Μαΐου κερδίζει 2,61 δολ. ή 5,3% στα 51,87 δολ. το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Globex.
Και πλέον δεν αποκλείεται εμπλοκή του Ιράν για να υποστηριχθούν οι αδελφοί σιίτες της Υεμένης.
Την ίδια στιγμή το αργό Brent Μαΐου ενισχύεται 2,94 δολ. ή 5,2% στα 59,36 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου.
Η Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη του Κόλπου ξεκίνησαν αεροπορικές επιδρομές κατά των ανταρτών στην πρωτεύουσα της Υεμένης και σε άλλα σημεία της χώρας. Οι επιδρομές ξεκίνησαν πρωινές ώρες της Πέμπτης, λίγες ώρες μετά την αποχώρηση του προέδρου Abed Rabbo Mansour Hadi. πηγη
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template