Γιατί οι ξένοι επενδυτές ξεπουλούν τις ελληνικές τράπεζες

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014


Γιατί οι ξένοι επενδυτές ξεπουλούν τις ελληνικές τράπεζες.Του Δημήτρη Παφίλα
Το 2013 οι ελληνικές τράπεζες αποτελούσαν το καλύτερο επενδυτικό στόρυ για να κερδίσει κανείς απο την
Ελλάδα. Οι αποδόσεις κατά 250% στην μετοχή της Alpha Bank και το warrant της ήταν η καλύτερη απόδειξη για να συμμετάσχει κανείς και στις υπόλοιπες αυξήσεις. Το 2014 πάλι οι τράπεζες αποτελούσαν το καλύτερο επενδυτικό story καθώς είχαν περάσει δύο ελέγχους της Blackrock.
Σήμερα, η εικόνα είναι πολύ διαφορετική. Μετά από δύο ελέγχους της Βlackrock, τα stress tests της ΕΚΤ και την κεφαλαιακή ενίσχυση 8 δισ. ευρώ, "δεν τις θέλει κανένας". όπως λέει με νόημα ένας ξένος επενδυτής που τοποθέτησε κεφάλαια την άνοιξη του 2012 – όταν κανείς δεν ήθελε να ακούσει για την Ελλάδα.
Γιατί αγοράζουν, όμως, τις τραπεζικές μετοχές απο 31,3% έως 101% χαμηλότερα απο τις αυξήσεις κεφαλαίου;
Η πτώση στις τραπεζικές μετοχές είναι εκκωφαντική αν υπολογίσουμε π.χ τις αυξήσεις της Εθνικής Τράπεζας. Με δυο αυξήσεις κεφαλαίου ( μια στα 4,29 ευρώ και μια στα 2,20 ευρώ ) η πτώση που έχει διαγράψει η μετοχή απο τον μέσο όρο των 3,245 ευρώ είναι 101% .
Η μετοχή της Πειραιώς διαμορφώνεται σε επίπεδα 65% χαμηλότερα απο την πρόσφατη αύξηση. Η μετοχή της Alpha Βank βρίσκεται 34% χαμηλότερα απο την αύξηση και η Eurobank ήδη είναι 31 % χαμηλότερα.

Το freefloat είναι μεγαλύτερο σήμερα

Μια ειδοποιός διαφορά με το 2013 είναι το γεγονός ότι, οι ελεύθερες μετοχές είναι περισσότερες σήμερα. Γιατί, όμως, τις ξεπουλούν σήμερα με τέτοιους ρυθμούς ; Ξένος επενδυτής Ελβετικής Τράπεζας λέει πως σήμερα οι τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση καθώς όλες θα εμφανίσουν τις υψηλότερες προβλέψεις, έτσι την επόμενη χρονιά με χαμηλότερες προβλέψεις θα έχουν μια καλύτερη βάση για την κερδοφορία. Όμως, υπάρχει ένα βασικό πρόβλημα. Με το πολιτικό πρόβλημα ανοικτό, τα δάνεια δεν πληρώνονται, οι ζημιές αυξάνονται και κάποια στιγμή οι τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια ιδιαίτερα όταν τα έσοδα απο τόκους είναι μικρότερα απο τις προβλέψεις που λαμβάνονται. Ένα απο τα βασικά προβλήματα είναι και τα “κόκκινα” δάνεια. Μια κατηγορία επενδυτών μάλιστα προεξοφλεί σίγουρα πως θα γίνουν εκλογές.

Παρουσιάσεις ελληνικών τραπεζών απο Goldman Sachs – Citigroup

Παρά την πτώση οι ξένοι οίκοι ( Goldman Sachs - Citigroup ) συνεχίζουν να κάνουν παρουσιάσεις των 4 ελληνικών τραπεζών προς τους πελάτες τους. Αυτή η διαδικασία δεν έχει σταματήσει ποτέ ακόμη και σήμερα που καταρρέουν. Ένα θέμα, όμως, που εξοργίζει τους ξένους είναι ότι, οι ίδιοι στις ΗΠΑ έλυσαν το θέμα της Lehman Brothers μέσα σε 3-4 μήνες ενω η Ελλάδα παραμένει επί 4 χρόνια, όχι μόνο χωρίς λύση αλλά και χωρίς ελπίδα. πηγη
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template