Παπατζιλίκια Υπ.Οικονομικών!.Υπολογίζουν την ακίνητη περιουσία μας με τιμές 2007

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Από τη συνολική ακίνητη περιουσία των Ελλήνων ύψους περίπου 630 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στο έντυπο Ε9, η κυβέρνηση προσπαθεί να αντλήσει φόρους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ κάτι που σημαίνει ότι ο μέσος φορολογικός συντελεστής διαμορφώνεται για όλους τους Έλληνες περίπου στο 0,5%.

Ο πραγματικός συντελεστής όμως, είναι πολύ υψηλότερος λόγω της απόστασης που υπάρχει ανάμεσα στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και τις πραγματικές. Το ποσό των 630 δις. ευρώ, υπάρχει μόνο στα αρχεία της εφορίας και αναλύεται ως εξής:
  • Περίπου 560 εκατ. ευρώ είναι η αξία των ακινήτων που ελέγχουν τα φυσικά πρόσωπα. Περιλαμβάνονται κτίσματα αξίας περίπου 420 δις. ευρώ και οικόπεδα εντός σχεδίου αξίας περίπου 140 δις. ευρώ
  • Περίπου 70 δις. ευρώ είναι η αξία των ακινήτων που ανήκουν στις επιχειρήσεις.
Αυτά τα 630 δισ ευρώ έχουν προκύψει βάσει των αντικειμενικών αξιών του 2007 (ή του 2011 για όσες περιοχές εντάχθηκαν στο σύστημα αργότερα) αλλά και τις αξίες που ορίστηκαν διοικητικά το 2013 προκειμένου να υπάρχουν τιμές και για τα ακίνητα εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών.

Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο, οι αξίες αυτές είναι υψηλότερες κατά τουλάχιστον 30% σε σχέση με τις πραγματικές. Τα ποσά που «παρακολουθεί» το υπουργείο Οικονομικών αφορούν μόνο στα κτίσματα και στα οικόπεδα εντός σχεδίου. Παρά το γεγονός ότι τα αγροτεμάχια δηλώνονται στο Ε9 από το…1997, ουδείς έχει καταγράψει μέχρι σήμερα την αξία τους. Ακόμη και με τον ΕΝΦΙΑ, το «κενό ενημέρωσης» δεν έχει κλείσει καθώς τα αγροτεμάχια δεν προστίθενται στην υπόλοιπη ακίνητη περιουσία ώστε να υπολογιστεί ο λεγόμενος «συμπληρωματικός» φόρος με αποτέλεσμα και οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να μην έχουν μπει στον κόπο να υπολογίσουν τις αξίες.

Αν όλοι αυτοί οι παράγοντες ληφθούν υπόψη προκύπτει ότι η πραγματική αξία του χαρτοφυλακίου των Ελλήνων σε τρέχουσες τιμές δεν ξεπερνά τα 450-500 δις. ευρώ. ακόμη και αν προσμετρηθούν τα αγροτεμάχια. Φόροι 3,2 δις. ευρώ σε περιουσίες 450 δις. ευρώ σημαίνουν φορολόγηση με πραγματικό συντελεστή 0,7% ακόμη και από το πρώτο ευρώ περιουσίας.

Σε άλλες χώρες τέτοιοι συντελεστές είτε δεν εφαρμόζονται, είτε αν εφαρμόζονται αφορούν ιδιοκτήτες με πολύ μεγάλες περιουσίες. Ενδεικτικά, η Κύπρος φορολογεί με συντελεστή 0,6% τις περιουσίες άνω των 400.000 ευρώ οι οποίες όμως προκύπτουν με βάση τις αξίες ακινήτων του…1981. Η Γερμανία, εφαρμόζει συντελεστή φορολόγησης 0,26% έως 0,35% για τα ακίνητα της πρώην Δυτικής Γερμανίας ενώ η Γαλλία επιβάλλει φόρο 0,5% σε περιουσίες άνω των 800.000 ευρώ στις οποίες όμως προσμετρά όλα τα περιουσιακά στοιχεία (μετοχές, καταθέσεις, ακίνητα κλπ).
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template