Ομιλος Μυτιληναίος-Συμπληρώνει 30 χρόνια συνεχούς πληρωμής μερισμάτων

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Από τον Χάρη Φλουδόπουλο.Κατά τη διάρκεια της τελευταίας γενικής συνέλευσης του Ομίλου Μυτιληναίος, τον Ιούνιο, ο Ευ. Μυτιληναίος είχε τονίσει στους μετόχους ότι επί πέντε χρόνια η εταιρεία, όπως και όλες οι ελληνικές
επιχειρήσεις, βρισκόταν σε «survival mode». Με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Μυτιληναίος περιέγραψε την έμφαση που δόθηκε το προηγούμενο διάστημα στο να περάσει κρίση με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στα μεγέθη και στη λειτουργία του ομίλου. Με την ανακοίνωση των μεγεθών εξαμήνου, ωστόσο, καταγράφεται μια σημαντική στροφή, που μεταφράζεται στην πράξη σε ποιοτική βελτίωση των οικονομικών δεικτών με ταυτόχρονη μείωση της μόχλευσης.

Όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα, είναι φανερή η προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου να βελτιωθούν όλα τα μεγέθη του ισολογισμού και ήδη τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) εμφανίζουν σημαντική ενίσχυση. Έμφαση δίνεται, επίσης, στη μείωση του δανεισμού και ήδη ο δείκτης χρέους προς EBITDA βρίσκεται κάτω από το 1,5. Τι δείχνει η συγκεκριμένη στροφή; Ένα τέτοιο -ή και ακόμα καλύτερο- σετ μεγεθών δίνει στην αγορά την εικόνα ότι ο όμιλος θα μπορούσε (μαζί με λίγες άλλες ελληνικές εταιρείες) να σταθεί σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον χρηματοδότησης απευθείας από τις αγορές κεφαλαίου, χωρίς τη μεσολάβηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο, ούτως ή άλλως, φαίνεται ότι θα έχει μπροστά του άλλες προτεραιότητες.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή ο καθαρός δανεισμός του ομίλου βρίσκεται στα 345,9 εκατ. ευρώ, από 509,7 εκατ. το 2013 και 724,8 εκατ. το 2012. Δηλαδή, μέσα στην πιο δύσκολη διετή συγκυρία για την ελληνική οικονομία το χρέος έπεσε στο μισό, με προοπτική περαιτέρω μείωσης μέχρι το τέλος του έτους. Σημειωτέον ότι μέσα σε αυτήν τη διετία ολοκληρώθηκε ο μεγάλος επενδυτικός κύκλος στον τομέα της ενέργειας (1,2 δισ.) που αύξησε τις δανειακές ανάγκες.

Πάντως, όπως είχε προαναγγελθεί και στη γενική συνέλευση του Ιουνίου, η συμφωνία με τις τράπεζες έκλεισε με σημαντική βελτίωση του επιτοκίου, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο Ευ. Μυτιληναίος, «οι τράπεζες μας αντιμετωπίζουν με rating “AAA”».

Η μείωση του δανεισμού αλλά και του χρηματοοικονομικού κόστους δεν έχει, πάντως, αποτυπωθεί ακόμη στον ισολογισμό, κάτι που αναμένεται να γίνει στο δεύτερο μισό του έτους, και ειδικότερα από το γ΄ τρίμηνο.

Στο πλαίσιο αυτό απομακρύνεται η συζήτηση για έκδοση ευρωομολόγου και τοποθετείται μελλοντικά με προϋπόθεση την εύρεση όσο το δυνατόν ευνοϊκότερων επιτοκίων.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος ήταν έτοιμος να βγάλει ευρωομόλογο τον περασμένο Νοέμβριο, όταν θα πετύχαινε επιτόκιο της τάξης του 7%-7,5% (όταν το Δημόσιο δανειζόταν με 12,5%), ωστόσο κρίθηκε τελικά ότι θα μπορούσε να επιτύχει καλύτερους όρους περιμένοντας κάτι που επιβεβαιώθηκε και στην πράξη με τη συμφωνία με τις τράπεζες. Πλέον, υπό τις παρούσες συνθήκες, η έκδοση ευρωομολόγου απομακρύνεται από τον ορίζοντα και θα προχωρήσει μόνο εφόσον διαπιστωθεί η πιθανότητα επίτευξης σημαντικά χαμηλότερων επιτοκίων.

Πάντως, όλα δείχνουν ότι η περίοδος των αναταράξεων βρίσκεται πίσω, με τον όμιλο να σχεδιάζει από το 2015 να διανείμει μέρισμα, πρόθεση που επαναβεβαιώθηκε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του εξαμήνου και από τη διοίκηση.

Η ΜΕΤΚΑ ξεκλειδώνει την υποσαχάρια Αφρική

Η κατασκευαστική συνεχίζει την ανάπτυξη σε νέες αγορές
Σε νέες αγορές στρέφει το ενδιαφέρον της η κατασκευαστική θυγατρική του Ομίλου Μυτιληναίος ΜΕΤΚΑ, έχοντας ήδη στο ενεργητικό της την ισχυρή παρουσία με την ανάληψη μεγάλων έργων σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Μετά το comeback της εταιρείας στην Ελλάδα, που προέκυψε μετά την επανεκκίνηση των δημοσίων επενδύσεων και την επανέναρξη μεγάλων έργων, η διοίκηση της εταιρείας δηλώνει αισιόδοξη για τη συνέχιση των θετικών περιθωρίων κέρδους αλλά και την ανανέωση του κατασκευαστικού ανεκτέλεστου και από το εξωτερικό.

Έτσι, εκτός από την ανάληψη του πρώτου «ελληνικού» έργου, που θα αρχίσει να κατασκευάζεται σύντομα (ΕΡΓΟΣΕ, 273 εκατ. ευρώ), όπως ανακοινώθηκε στους αναλυτές, υπάρχει ενδιαφέρον και επενδυτικές ευκαιρίες στην υποσαχάρια Αφρική. Η συγκεκριμένη περιοχή, που εμφανίζει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αναμένεται να έχει τα επόμενα χρόνια αυξημένες ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια και, άρα, εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί ζήτηση για την κατασκευή νέων ενεργειακών έργων.

Ο διεθνής χαρακτήρας του χαρτοφυλακίου της ΜΕΤΚΑ αλλά και η ικανότητα να ξεκλειδώνει νέες αγορές δεν έχουν περάσει απαρατήρητα, ακόμα και εκτός των συνόρων. Το 2013 η κατασκευαστική ήταν η μοναδική ελληνική εταιρεία του Χ.Α. που συμπεριλήφθηκε σε αφιέρωμα του «Forbes» με τίτλο «Investment guide strategies, Playing the Obama market». Σύμφωνα με την έκδοση, η ΜΕΤΚΑ παρουσιάζει έναν εξαιρετικό συνδυασμό, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του λειτουργικού της κόστους αφορά την Ελλάδα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προέρχεται από το εξωτερικό. Και σε επίπεδο μεγεθών, πάντως, η εταιρεία του χρηματιστηρίου παρουσίασε τη 13η μεγαλύτερη αύξηση κερδών μεταξύ των εισηγμένων, ενώ στον κλάδο των κατασκευών εμφανίζεται τρίτη στον κύκλο εργασιών, αλλά πρώτη σε κερδοφορία.

Χαρτοφυλάκια
Οι επιδόσεις έχουν οδηγήσει αρκετά ξένα χαρτοφυλάκια να τοποθετηθούν στην εταιρεία, που έχει προσελκύσει στο μετοχολόγιό της συντηρητικούς επενδυτές, όπως η ολλανδική Kempen Capital Management και η Invesco. Στο τελευταίο placement του Νοεμβρίου μπήκαν, επίσης, κεφάλαια όπως η Fidelity, η Swedbank, η Allianz και η Henderson, αγοράζοντας το 6% της θυγατρικής που διατέθηκε από τον Όμιλο Μυτιληναίος. Έτσι, φέτος οι μέτοχοι αυτοί θα γνωρίσουν από πρώτο χέρι τη συνεπή μερισματική πολιτική της εταιρείας, η οποία θα σημειώσει ένα ασυνήθιστο ρεκόρ: συμπληρώνει 30 χρόνια συνεχούς πληρωμής μερισμάτων. Σύμφωνα με τους δύο ξένους οίκους που ξεκίνησαν τον τελευταίο μήνα την κάλυψη της μετοχής (Kepler Cheuvreux και Wood & Co.), η τιμή-στόχος είναι στα 14,00 και τα 14,7 ευρώ, αντίστοιχα.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 9ης Αυγούστου
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template