Ποια μεγάλα αμερικανικά emerging funds βρίσκονται ante portas στο ΧΑ

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Ποια μεγάλα αμερικανικά emerging funds βρίσκονται ante portas στο ΧΑ. 
Του Δημήτρη Παφίλα
(UPD 17.10) “Φρέναρε” η δραστηριότητα στο χρηματιστήριο της Αθήνας εξαιτίας της εθνικής εορτής των ΗΠΑ - 4η Ιουλίου- καθώς η συνολική καθαρή δραστηριότητα μόλις που ξεπέρασε τα 45 εκατ. ευρώ, ενω τα πακέτα διαμοφώθηκαν σε 30,2 εκατ. ευρώ. Η κατάσταση ημιαργίας σε ΗπΑ – εν μέρει και στο Λονδίνο – οδήγησε τον Γενικό Δείκτη σε οριακές κινήσεις, ωστόσο οι απώλειες εντάθηκαν προς το τέλος της συνεδριάσης, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει τελικά στα χαμηλά ημέρας και τις 1.243 μονάδες με απώλειες 0,83%.
Ωστόσο σε επίπεδο εβδομάδας τα κέρδη έφθασαν το 1,4%.
Οι επενδυτές στρέφουν το προσοχή τους στο Eurogroup της Δευτέρας, όπου αναμένεται να εγκριθεί από την τρόικα η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, αλλά και στην πιθανή έξοδο της χώρας στις αγορές , αυτή τη φορά με τριετές ομόλογο, ύψους 3 δισ. ευρώ.
Ο FTSE 25 με απώλειες 0,89% στις 402 μονάδες και ο Τραπεζικός Δείκτης παραμένει στη ζώνη αντίστασης των 174-179 μονάδων, που αν σπάσει ανοδικά τότε βάζει στόχο τις 190 μονάδες.
Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της ΔΥΝΑΜΙΚΗ Χρηματιστηριακή, η αγορά έχει περιέλθει στα πόδια των Bulls περνώντας με σχετική ευκολία από τη ζώνη των 1220 με 1245 μονάδων. Πιθανή διακράτηση της εν λόγω ζώνης με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα οδηγήσει το Γενικό Δείκτη μετά τις 1260 μονάδες στο επόμενο σημαντικό επίπεδο αντιπαράθεσης των 1290 με 1305 μονάδων.

Η νέα “φουρνιά” επενδυτών βρίσκεται ante portas (προ των πυλών) του Ελληνικού χρηματιστηρίου. Η Αθήνα δεν είναι, όμως, ούτε Ρώμη, ούτε βρίσκεται σε κίνδυνο, αφού τα εξειδικεύμενα αμερικανικά funds που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές “κτυπούν” την πόρτα των 25-27 εταιρειών για καλό, για να μας δώσουν δηλαδή χρήματα.
Όπως θα θυμούνται οι αναγνώστες του Newmoney.gr, αυτά τα αμερικανικά funds που δεν υπολογίζουν πολιτικό κόστος, θα σαρώσουν επιθετικά τις ελληνικές εταιρείες. Τα πρώτα “κτυπήματα” έγιναν με την Blackstone και το TPG που μέσα σε λίγες ημέρες απέκτησαν το 10% και το 7,88% αντίστοιχα της Lamda Developments.
Για ποιους λόγους, όμως, οι επενδυτές προέρχονται πάλι από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, όπως το 2012;
Ο πρώτος λόγος είναι διότι βρίσκονται πιο μακριά από την Ευρώπη, είναι πιο ψύχραιμοι και,κυρίως, διαθέτουν άπλετη ρευστότητα για να τοποθετηθούν.
Η Ελλάδα, όμως, αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο για ακόμη δυο λόγους: Διαθέτει το σταθερό νόμισμα του ευρώ και η οικονομία της δεν είναι ώριμη (όπως λ.χ. Μεξικό), “αλλά περιμένει την ανάπτυξη, οπότε τα funds θα επωφεληθούν αναμένοντας μακροχρόνιες αποδόσεις”.

Πρόσφατα, λοιπόν, στο συνέδριο της Νέας Υόρκης βρέθηκαν 15 από τα μεγαλύτερα funds αναδυόμενων αγορών. Δεν πρόκειται για Hedge Funds, αλλά για εξειδικευμένα funds που έχουν κτίσει τα ονόματα και τη φήμη της πελατείας τους με ικανοποιητικές αποδόσεις που προστάτευσαν και επαύξησαν τα κεφάλαιά τους.
Οι οικονομικοί αυτοί οργανισμοί δεν θα αγοράσουν φυσικά την επόμενη εβδομάδα, αλλά έχουν στο στόχαστρό τους τις ελληνικές τράπεζες και εταιρείες, τις οποίες τσεκάρουν και γνωρίζουν καλύτερα. Είναι στο “χέρι” των εταιρειών να γίνουν μέτοχοι αυτοί οι οργανισμοί που έχουν κοινά στοιχεία με επενδυτές, όπως το FAIRFAX, το BAUPOST (Clareth serman). Πρόκειται για τη νέα φουρνιά επενδυτών που θα αντικαταστήσει – με ομαλό τρόπο – τα βίαια hedge funds.
Ποια είναι η νέα “φουρνιά” επενδυτών

Ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται το FUND EPOCH με υπό διαχείριση κεφάλαια 39,2 δισ. δολάρια και γνωστούς διαχειριστές, όπως ο κ. Bill Priest. Στις συναντήσεις με τις ελληνικές εταιρείες (Τράπεζες, ενέργεια κλπ ) βρέθηκε ο κ. Timothy Sledge director, o οποίος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για εταιρείες όπως Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, Τιτάν που είναι ευρέως αναγνωρισμένες στις ΗΠΑ.
Ένα ακόμη ιστορικό Fund, το kayne ANDERSON Rudnik με υπό διαχείριση 9 δισ. δολάρια. Ο ιδρυτής κ. John Anderson ήταν από τους υπερμάχους της διατήρησης των κεφαλαίων. Ο συγκεκριμένος οργανισμός βραβεύθηκε από τους Financial Times ως ένας από τους 300 πιο αναγνωρισμένους οικονομικούς οργανισμούς στον κόσμο.
Το kayne Anderson Rudnik αντιπροσωπεύθηκε από τον κ. James Fletcher που είναι Senior analyst και portfolio manager.
Ραντεβού με ελληνικές εταιρείες είχε και το Heartland Advisors, το οποίο διαθέτει 6 δισ. ευρώ υπό διαχείριση κεφάλαια. Το Fund είχε υψηλή εκπροσώπηση με τον Robert Sharpe, ο οποίος είναι Vice president.
Άλλα δύο γνωστά μεγάλα συνταξιοδοτικά funds, το ΤΙΑΑ cref και το State street Global Advisors, είχαν εκπροσώπους στις συναντήσεις.
Τo state Street Global Advisors δεν είναι άγνωστο στην Ελλάδα καθώς στο παρελθόν είχε συμμετοχές σε εταιρείες όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.
Aκόμη και η Madeleine Allbright ενδιαφέρεται για την Ελλάδα
Το επόμενο μεγάλο fund είναι το Allbright Capital Managment το οποίο ανήκει στον οργανισμό της πρώην υπουργού εξωτερικών κας Madeleine Allbright, τσεχικής καταγωγής. Το συγκεκριμένο fund είχε σηκώσει 329 εκατ. δολάρια για να επενδυθούν σε αναδυόμενες αγορές. Έκτοτε το fund έχει διευρύνει σημαντικά τα κεφάλαια.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template