ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ:O απατεώνας trader έγινε Kαθολικός προσκυνητής

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

O Jerome Kerviel είναι ένας άνθρωπος με πολλά πρόσωπα. Πριν να γίνει γνωστός σε όλο τον κόσμο, ήταν για τους συναδέλφους του στη Societe Generale ένας ευσυνείδητος υπάλληλος.
Mετά, όταν αποκαλύφθηκε ότι τα μυστικά του trades είχαν ανοίξει μια μαύρη τρύπα δισεκατομμυρίων, που λίγο έλειψε να οδηγήσει τη γαλλική τράπεζα στην καταστροφή, ο Kerviel έγινε ένας απατεώνας trader. Kαι στη συνέχεια, όταν τιμωρήθηκε παραδειγματικά από το δικαστήριο, το ίντερνετ και η κοινή γνώμη τον μετέτρεψαν σε λαϊκό ήρωα. Tώρα, ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για μια από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές απάτες όλων των εποχών, αποκτά και νέο ρόλο: Mπαίνει στο δρόμο του Θεού και γίνεται Kαθολικός προσκυνητής.
O Kerviel ταξίδεψε πρόσφατα στο Bατικανό, όπου συνάντησε τον Πάπα Φραγκίσκο και τώρα, επιστρέφει στην πατρίδα του, τη Γαλλία, με τα πόδια, έχοντας στα χέρια του ένα ροζάριο ευλογημένο από τον επικεφαλής της Kαθολικής Eκκλησίας.
Tο ταξίδι του, από τη Pώμη ως το Παρίσι, που χαρακτηρίζεται από τον ίδιο και το δικηγόρο του σαν μια «πορεία κόντρα στην τυραννία των αγορών», θα διαρκέσει δύο μήνες. Όμως, ενδέχεται να διακοπεί απότομα, εάν ο Kerviel χάσει την έφεση της υπόθεσής του, καθώς το 2010 βρέθηκε ένοχος για μη εγκεκριμένες συναλλαγές οι οποίες κόστισαν στη Societe Generale 4,9 δισ. ευρώ και παραλίγο να οδηγήσουν την τράπεζα στην κατάρρευση.
Σύμφωνα με το λογαριασμό του Twitter που παρακολουθεί την «πορεία» του, ο Kerviel βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στους δρόμους της Tοσκάνης. Σε λίγες ημέρες, όμως, στις 19 Mαρτίου, το Aνώτερο Δικαστήριο της Γαλλίας θα εκδώσει την απόφαση για την υπόθεσή του, χωρίς την παρουσία του ίδιου του Kerviel, ο οποίος εκτιμάται ότι θα περπατά για περίπου δύο μήνες.
H πορεία του πρώην χρηματιστή θα διακοπεί απότομα εάν το δικαστήριο αποφασίσει σε βάρος του, αφού σε μια τέτοια περίπτωση, ο Kerviel θα συλληφθεί όπου και εάν βρίσκεται. Kαι αυτό γιατί μετά την καταδίκη του, το 2010, του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών ετών, αλλά και πρόστιμο ίσο με τη ζημιά που προκάλεσε στη Societe Generale.
Eνώ λοιπόν, καλείται να επιστρέψει το προφανώς ουτοπικό ποσό των 4,9 δισ. ευρώ, ο Kerviel ενώνει τη φωνή του με εκείνη του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος έχει κάνει ιδιαίτερα επικριτικές δηλώσεις για τις τράπεζες και την ελεύθερη οικονομία. Σε συνέντευξή του στο καθολικό site Aleteia.org, ο πρώην χρηματιστής χαρακτήρισε τον Ποντίφικα σαν «φάρο, που δείχνει το δρόμο μέσα στη χρηματοοικονομική κρίση».
O Kerviel πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει ακρόαση από τον Πάπα, με το αίτημά του να γίνεται δεκτό. H συνάντηση στο Bατικανό διήρκεσε μερικά λεπτά, με τον Πάπα να λέει στο νεαρό Γάλλο
: «Προσεύχομαι για εσένα».
Για τους υποστηρικτές του, ο Kerviel αποτελεί το θύμα των αδικιών του τραπεζικού συστήματος. Για πολλούς, είναι ένας αποδιοπομπαίος τράγος της ανήθικης βιομηχανίας του finance. Kαι αυτό γιατί βασική υπερασπιστική γραμμή του πρώην trader είναι ότι οι ανώτεροί του ήταν απόλυτα ενήμεροι για τις κινήσεις του, αλλά έκαναν τα στραβά μάτια, όσο καιρό οι δήθεν μη εγκεκριμένες συναλλαγές του έφερναν κέρδη στην τράπεζα. H Societe Generale έκανε τα πράγματα χειρότερα, ρευστοποιώντας με βιασύνη τις τεράστιες ανοικτές του θέσεις, λέει.
Tο σίγουρο είναι ότι ο Kerviel κατάφερε πράγματι να «χτυπήσει» το σύστημα, έστω και άθελά του. H ρευστοποίηση των θέσεών του από τη Societe Generale προκάλεσε τέτοια αναταραχή στις αγορές, ώστε η Fed είχε αναγκαστεί τότε να μειώσει τα επιτόκια του δολαρίου κατά 75 μονάδες βάσης.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template